Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2014 21:48 - Русия разкритикува България за неспазване на човешките права
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.01.2014 22:13



Русия разкритикува България за неспазване на човешките права
 
  От Радина Колева

 Последна промяна в 14:50 на 17 яну 2014, 5214 прочитания, 160 коментара
 http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/01/17/2222032_rusiia_razkritikuva_bulgariia_za_nespazvane_na/

Брюксел отчете, че правилата срещу дискриминацията са въведени във всички страни от ЕС - 17 ян

 Министерството на външните работи в Русия критикува България в свой доклад за човешките права в ЕС. Докладът е публикуван на 14 януари и в него всяка една от 28-те държави е разгледана по отделно.

"Ситуацията в областта на човешките права в България като цяло остава затруднена, но редица ключови аспекти демонстрират тенденция към влошаване", пише в текста.

Критиките започват с предсрочните парламентарни избори през май 2013 г., които са разкрили сериозни проблеми със спазването на изборните права. "Освен купуването на гласове, което вече е традиция, в навечерието на изборите са били открити около 350 000 бюлетини, вероятно предназначени за измами по време на вота", пише в доклада.

Руското министерство на външните работи споменава проблемът с предимно сирийските бежанци, голяма част от които "остават на улицата и живеят в мизерия", "пренаселените затвори", като дава пример с този в Бургас, който е надхвърлил капацитета си с 200%, както и трудностите, с които се сблъскват хората с увреждания.

Докладът акцентира и върху "огромни нарушения на личното пространство, кореспонденция и телефонни разговори, извършени от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, когато на власт е била партия ГЕРБ". "Проблемът с полицейското насилие остава основен. Регистрирани са много случаи на прекомерна сила от страна на полицаи по време на антиправителствените граждански протести през февруари 2013 г.", пише в текста.

Според руското ведомство националните и религиозни малцинства продължават да бъдат жертва на дискриминация. "Около 10% от българското население са етнически турци, на които традиционно не се назначават в Министерството на вътрешните работи, в съдебната система или прокуратурата. По данни на партия ДПС, която представлява интересите на тази група, около 5000 турци са били неправомерно уволнени по време на четири годишното управление на ГЕРБ", пише в доклада. Авторите му споменават делото срещу 12 имами и мюфтии в Пазарджик по обвинения за разпространение на радикален ислям. "Предвид факта, че конкретни доказателства все още не са предоставени, българските правозащитници, на първо място Българският хелзинкски комитет, настояват, че в този случай наблюдаваме опити властите да ограничат свободата на изповядване на българските мюсюлмани".

Освен критики за ксенофобия докладът оправя и упреци към България, като твърди, че в страната често има манифестации на неонацисти и расова нетолерантност от страна на футболни запалянковци. "Едно от най-лошите действия беше отбелязването на рождения ден на Хитлер на 20 април 2013 по време на футболен мач, където е можело да се видят много свастики и други нацистки символи". Докладът цитира Българския хелзинкски комитет и се позовава на други други правозащитни организации, според които ръководството на футболен клуб "Левски" не обръща достатъчно внимание на поведението на феновете и всъщност насърчава такива ексцесии.

Докладът обръща внимание на високите изборни резултати на партия "Атака" и на "Националния фронт за спасение на България", нападението над джамията в София през 2011 г., шествието Луков марш "Въпреки протестите на редица правозащитници, включително и от чужбина и от страна на политическите и религиозни организации, шествието не беше забранено от властите в столицата", пише в доклада.

Споменават се и "безкрайните актове на вандализъм срещу руските военни паметници и гробища, които предизвикват притеснение".


МОЯТ КОМЕНТАР:
       
                     Предполагам, че този доклад е направен в отговор на нападките срещу Путин относно гейовете. Затова са направили анализи на всички държави от ЕС. Само че за България данните, които са представени не са правилно предложени.Сякаш ДПС им са ги скалъпили. Това е в техен интерес. Нека Господ да отсъди и възнагради лъжливите доносници
!





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13773721
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930