Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2014 22:50 - Слънцето в България грее денонощно за „Зелената мафия“
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 532 Коментари: 0 Гласове:
0



Слънцето в България грее денонощно за „Зелената мафия“

http://alterinformation.wordpress.com/2014/01/13/894391510516/

Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд с искане въведената 20% такса за ВЕИ-та да отпадне



Точно ден след като стана ясно, че ЕК е „изразила загриженост“ по отношение на 20-процентната такса за ВЕИ-тата“ Росен Плевнелиев обяви, че ще сезира КС с искане въведената в сила от 1 януари, 2014г. такса от 20% за производителите на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия за противоконституционна.

На 8 януари, 2014г. ръководството на Българската Фотоволтаична Асоциация  (БФА) проведе среща в Брюксел в политическия кабинет на Комисаря по енергийната политика – Гюнтер Йотингер, за да бъде обсъдена въведената 20-процентна такса за ВЕИ-централите.

Президента Плевнелиев започна лобистката си кампания в защита на „ощетените“ ВЕИ-тарикати още, когато решението за въвеждане на 20-процентната такса беше прието в края на миналата година. Той дори заплаши, че ще наложи вето над държавния бюджет…

Решението да сезира КС Плевнелиев агрументира с обичайните наизустени красиви, но кухи, фразички от типа:

„Правовата държава означава правна сигурност и предвидимост“

Със сигурност под „предвидимост“ Плевнелиев всъщност има предвид гарантираните печалби на тарикатите да не бъдат застрашавани.

Да не забравяме, че за първи път добавката „зелена енергия“ се появи в сметките ни за ток през 2009г, а огромното увеличение на сметките ни за ток през  управлението на ГЕРБ се дължат именно на приемането на редица лобистки мерки, които привилигироваха и подпомагаха ВЕИ-тарикатите. При 10-процентното увеличение на сметките за ток от 2012г. 6 процента от тях се дължаха на увеличаването на тарифите, по които държавата изкупува така наречената „зелена енергия“.  Държавата е длъжна да изкупува тази екоенергия на преференциални цени години напред. На всичкото отгоре „зелената енергия“ е много по-скъпа и въведената 20-процентна такса въобще не е ощетение и въобще не е нещо, което сме си измислили ние. „Загрижеността“ на ЕК, очевидно е насочена спрямо интересите на западноевропейските компании, чиято печалба ще бъде обложена с 20%.

Да не говорим, че отново наблюдаваме корпоративния-лобизъм и евро-лицемерие „ексклузивно“ само за България. Същата такса се готви да бъде въведена в Обединеното Кралство. В Чехия тя е 28%, а в Гърция – 30 %. Подобни мерки предприемат и Италия, Испания, Румъния и др. държави-членки на ЕС.

Не видяхме „загрижеността“ на ЕК, Плевнелиев и другите, които лобират в защита на ВЕИ-тарикати през целия мандат на ГЕРБ. Имахме огромно повишение на сметките за ток, заради таксата „зелена енергия“, скокът в цената на зелената енергия само за юли-август 2012г. е  над 130%., а цените на зелената енергия достигат 353 лв. за мвтч. Аналогичната цена за АЕЦ „Козлодуй” е 37,75 лв. за мвтч.  

Да, наистина са „ВЕИ-тарикати“, покровителствани от най-високо ниво. И не се залъгвайте, Плевнелиев нито е „ниво“, нито е „високо“, той просто е говорител на тези, които обслужва и тези, които му дърпат ушите (ама не му дърпали ушите, а му бръкнали в очите, оправда се наскоро той).
Слънцето в България грее по 24ч. в денонощието…поне за тарикатите.

В средата на 2013г. се оказа, че голяма част от фотоволтаичните централи, които продават ток на ЕВН, според справка на МИЕТ,  произвеждат ток от слънце повече от 24 часа на денонощие, са собственост на един и същ човек – германката Барбара Панитц. Очевидно, става дума за „схема“ ръководена и покровителствена на най-високо ниво. Най-вероятно госпожата е просто подставено лице.

И тази „магьосница“, за която слънцето грее денонощно се появи с идването на ГЕРБ през 2009г.

„Солар Инвест Трейдинг“ е основана през 2009 г. от Христо Лазаров Синджирлиев, който година по-късно продава всичките си дялове на германеца Хелмут Клаус Панитц, а той от своя страна ги джиросва на Барбара Панитц.

 

Това е положението. Въпросът е защо чиновниците на ЕС го създават? Корпоративни интереси, драги. Дотогава в световния печат не тряба да ни изненадват подобни заглавия:

„The italian mafia goes green“ ,

„Mafia hits EU-wind subsidies“,

 “ ‘Windfellas: The green energy connection“ и др.

А сметките за ток ще се увеличават ли, увеличават, запасявайте се със свещи.

 

 

 

  За Alter Information,

Румен Стоянов



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749625
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930