Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2014 21:43 - САЩ искат да наводнят Румъния с терористи
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 501 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес, 12:06   
САЩ искат да наводнят Румъния с терористи

© Фото: en.wikipedia.org

С помощта на Вашингтон на територията на Румъния може да възникне огнище на напрежение, което ще стане главобол не само за нея, но и за близките й съседи. При подкрепата на ООН, САЩ се опитват да преселят от Ирак в Румъния няколко хиляди представители на Организацията на муджахидините на иранския народ („Муджахидин-е-халк”).

Грижата на т.к. „цивилизованото човечество” за радикалистите се обяснява просто: за своя мисия муджахидините смятат борбата с Иран, когото Западът се стреми да отслаби с всички възможни средства.

В Иран и Ирак „Муджахидин-е-халк” е призната за терористична организация. Отначало Европейският съюз и САЩ също ги смятаха за терористи, но неотдавна изключиха организацията от списъците на терористите. Без да обясняват причините. Но нали известната формула гласи „врагът на моя враг ми е приятел”.

Засега опитите на САЩ не дават резултат, въпреки че те са избрали страна, доста силно зависима от политиката на Вашингтон. Не е тайна, че той явно или тайно шефства над Румъния, като я разглежда за обект на своите геополитически интереси в течение на целия постсъветски период. И е естествено, че все някога ще поиска определено заплащане. В случая обаче – прекалено.

Въпреки това, съгласно някои данни, въпросът с преселването на муджахидините е обсъждан на срещата през декември на държавния секретар на САЩ Джон Кери и министъра на външните работи на Румъния Титус Корлецян в Брюксел. Между другото, преди още една година Германия и Албания бяха изразявали готовност да приемат част от муджахидините, но ръководството на „Муджахидин-е-халк” настоява за компактно разполагане на всичките 3000 души, които сега се намират на американката база в Ирак. Но за германците и албанците това е прекалено опасно. И сега лидерите на терористите са в безизходно положение. Никой не иска да ги приема, а в самия Ирак те се подлагат на ракетни атаки от страна на неизвестни лица. Активистите на „Муджахидин-е-халк” обвиняват в тези удари днешното правителство на Ирак, защото то откровено настоява за преселването им някъде другаде.

Реализирането на американския план е опасно и слабо вероятно, казва експертът Сергей Демиденко:

- Преселването на голям брой хора, минали идеологическа и военна подготовка в не много стабилния европейски регион, няма да добави спокойствие. Но този сценарий едва ли ще бъде реализиран. Дори румънските власти са наясно, с кого се сблъскват. Екстремистите имат специфичен манталитет. Те са ориентирани за война с неверните, и нищо друго не могат да вършат. Но, ако сценарият все пак бъде реализиран, това още повече ще изостри положението с ислямския радикализъм в Европа, още повече, че европейските специални служби не могат нищо да направят с членовете на "Ал Кайда", активно действащи в южната част на континента.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753597
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930