Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2014 21:15 - Репресират ни, скочи Хелзинкският комитет срещу данъчна проверка на НАП
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
0



Репресират ни, скочи Хелзинкският комитет срещу данъчна проверка на НАП
 08.01.2014, 13:30 (обновена 08.01.2014, 16:04)
 news.bg
Коментари (22)
 
http://news.ibox.bg/news/id_1340826136

© БГНЕС

Данъчна проверка на Българския хелзинкски комитет беше назначена от Националната агенция по приходите (НАП). За това съобщиха от самата организация днес.

Това е първата данъчна провека на БХК от основаването й през 1992 г. Организацията напомня, че през октомври 2013 г. политическа партия ВМРО-БНД, организация от неототалитарен тип, информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за "оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК", както и сигнал до НАП с "искане да се провери кой финансира БХК".

ВМРО-БНД отправи тези закани, след като на 4 октомври БХК публично сезира главния прокурор относно деяния на представители на ВМРО-БНД и други формации. Няколко часа след сигнала на БХК Прокуратурата образува досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки и "други, засега неизвестни лица". Производството е висящо.

В публичната си реакция тогава заявихме: "БХК не вярва българските данъчни органи да започнат репресивни действия против организацията - каквато би била по същество една извънпланова проверка по искане на ВМРО-БНД. Организацията винаги е била готова да представи пълна информация за източниците на своето финансиране пред българското общество. В действителност, нашите донори и финансови отчети от години са публични и достъпни на сайта на организацията".

Тогава написахме също: "Вярваме, че както държавните органи, така и обществото, ще запазят фокуса на вниманието си върху най-важното - недопускане на призиви към насилие, налагане на върховенството на правото".

За съжаление, изглежда, че това не се случва. Ако наистина данъчната проверка на БХК е по сигнала на ВМРО-БНД - организация, която нееднократно е отричала основни принципи на политическата демокрация и правата на човека, това е недопустимо и граничи с политически тормоз, подчертават от БХК.

В своята дейност от учредяването си досега БХК не е имал никакви договорни и финансови отношения с ВМРО-БНД, които да биха обосновали техен сигнал до НАП срещу нас. Финансовите отчети на организацията се заверяват всяка година от авторитетни одиторски фирми, както изискват и много от нашите донори, освен българският закон, който никога не сме нарушавали.

БХК е организация, регистрирана в обществена полза по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и всяка година предоставя финансовите си отчети, заедно с копия от одиторските доклади, в Министерството на правосъдието.

През 2013 г. БХК отправи редица остри критики към настоящото правителство и пръв поиска неговата оставка, когато то предложи за председател на ДАНС депутата Делян Пеевски. Впоследствие БХК поиска оставката на председателя на Държавната агенция за бежанците и на правителството във връзка с неговата неспособност да се справи с бежанската криза в България, припомнят от комитета.

Понастоящем БХК подпомага няколко десетки жалбоподатели по делата им срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), включително по единствените две дела, по които ЕСПЧ определи привременни мерки за защита - т.е. предварително ограничаване на действията на правителството, през последните две години.

БХК води от свое име и подпомага десетки други граждани в техните дела срещу правителствени институции, които се водят пред съдебни и административни органи в България.

Декларираме пълната си готовност да съдействаме на данъчните власти. Заедно с това ще настояваме да получим информация за причините на настоящата проверка и за това, кои други политически партии и неправителствени организации са били обект на подобни проверки през последните години.

От ВМРО не закъсняха с реакцията си, коментирайки, че „Репресията" според председателя на БХК Красимир Кънев се състои във факта, че от 22 години за пръв път им се прави данъчна ревизия. За сведение на същия господин, на всяка фирма, обществена организация и партия в България годишно се правят поне по една, ако не - по две или повече данъчни проверки.

Тоест според ВМРО „г-н Кънев за изминалите 22 години е пропуснал между 22 и 50 или повече ревизии и сега е нормално да се чувства притеснен".

От ВМРО обясняват, че са внесли сигнала до НАП с искане за проверка на БХК, защото според проучвания на партията те се финансират от дарители, за които не е изяснено откъде и какви са парите им и предприели ли са мерки за предотвратяване изпиране на пари.

Например Институт отворено общество - Ню Йорк и офис Будапеща, Европейски център за правата на ромите - Будапеща, Институт „Отворено общество" - България, Фондация „Лион Ливай" (срещу разрушаването на ромски жилища)...и други.

Долавя се дългият „пръст" на международния аферист Сорос, изгонен от няколко Европейски държави и преследван от законодателството на САЩ, коментират войводите и дават пример, че от бюджет 2012 г. приходната част са дарения в размер на 1,7 млн. лева.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13759324
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930