Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2014 19:30 - Защо спасените евреи не защитиха спасителите си?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 930 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо спасените евреи не защитиха спасителите си?

Публикувано на 04/01/2014  3987 виждания

http://bezpartien.com/защо-спасените-евреи-не-защитиха-спас/

 
Защо спасяването на българските евреи в днешните граници на родината през пролетта на 1943 г. е най-дълго укриваната тайна от историята на Втората световна война, пита еврейският историк Михаел Бар Зоар?

Това трябва да попита и премиерът Бойко Борисов, който отведе 11 министри в Тел Авив на второ съвместно заседание на правителствата на България и Израел.

Част от делегацията е и председателят на „Шалом” Максим Беневисти. Той носи документи, които ще експонира в музея Яд Вашем за честването догодина на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Светът доскоро не знаеше, че по времето на Холокоста само България, Дания и …Албания не са пратили на заколение поданиците си юдеи.

70 години Холивуд не се вдъхновява от тази епичност на малкото ни царство. Жорж Ганчев се опита да заснеме филм по темата, ама го резнаха финансово. Президентът Петър Стоянов като че ли е първият държавник, понечил да даде, макар и плах, отговор на тази историческа мистерия със статията си “Спасяването на българските евреи и спасяването на националната ни памет”.

Той постави скандалния въпрос на международно ниво: “А какво стана със спасителите”?

Обезглавиха им благородството.

Повечето от 43-мата депутати от тогавашния парламент, начело с Димитър Пешев, организирал подписка в защита на евреите, 63 интелектуалци и писатели, сред които Елин Пелин, БПЦ, екзарх Стефан, митрополит Кирил, професионални и творчески съюзи, че дори и ФК “Славия”, са гилотинирани с присъди от Народния съд, стигматизирани от деветосептемврийската власт и заклеймени от тогавашната идеология.

20 от 43-мата депутати спасители са осъдени на смърт, припомня Петър Стоянов.

6-има на доживотен затвор, 8 на 15 години и четирима на 5 г. затвор. Едва трима са оправдани. А водачът на спасителите Димитър Пешев е осъден на 15 г. като пронацист и… антисемит!?

Бре!

Ето затова спасяването на българските евреи е най-дълго укриваната тайна на Втората световна война.

Защото е последвано от организирана престъпна срамота. Спасителите на 48 000 евреи, нарочени за умъртвяване в газови камери, изкупват благородството си със смърт и затвор.

Странно. Дори налудно. Не може да се оправдае с изпратените по закона за Защита на нацията в концентрационни лагери 11 433 евреи от Македония и Беломорието. Присъединената територия е била под санкцията на Третия райх и чак след това се е водела административна единица на Царство България.

Странно и налудно е преследването на спасителите, сред които не може да се отрече, че е и негово величество Цар Борис ІІІ Обединител. Споменава го държавнически и самият президент Петър Стоянов.

Т.нар. Народен съд, макар и нелегитимен, изобилства от съдии и членове на съда все… спасени евреи.

Например обществен обвинител е Манчо Мошев, съдии са Исак Франсез, Пепо Коен, баща на експосланичката ни в Швейцария Леа Коен, Еми Барух, Йосиф Кутев, Исак Данов, проф. Нисим Меворах, д-р Израел Леви, д-р Шаул Романо, д-р Йосиф Фаденхехт, роднина на Йосиф Сърчаджиев, д-р Шейнин, д-р Вентура…Членове на съда са д-р Яко Арис, д-р Александър Клайн, д-р Нисим Леви…

Бащата на вицепремиерката на Симеон Сакскубурготски Лидия Шулева, също е бил в този списък. Давид Елизар, партизанин от бригадата “Чавдар”, също е бил достатъчно овластен и влиятелен.

И нито един от всички тези учени и авторитетни за времето си мъже и жени не се осмелява да апострофира разпореждането на Георги Димитров: “Никой не трябва да бъде оправдан и никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля”

Какво излиза?

В така наречената крайно неправилно фашистка България 43 депутата, включително и от прогерманското мнозинство, проявяват здрав разум, човещина и демократичен рефлекс, опълчвайки се на Хитлер срещу депортацията на 48 000 български евреи! А спасените от тях не се осмеляват една подписка да направят!?

Гласец да надигнат, макар и в пустиня. Не да водят война с Червената армия, поне нещо да измрънкат от рода на: “Абе, грехота е да се посяга точно пък на тия хора като Димитър Пешев”.

Ето ви морален казус с жесток драматичен заряд, достоен за маестрото Спилбърг.

Защо спасените с власт и влияние в т. нар. Народен съд евреи гък не казват в защита на спасителите си?

Нещо повече, на съд са пратени и опозиционни лидери и депутати, които не само, че са подали ръка на българските евреи, но и които са били против присъединяването на България към Тристранния пакт.

Цитирам Петър Стоянов, който пък цитира евреина Габриеле Нисим, написал книгата “Човекът, който спря Хитлер”: “Димитър Пешев спасява честта на своята страна, никой обаче на спасява честта на нацията през дългите години на лагерите.”

Отнасят го, разбира си и евреи, като адвокат Йосиф Яшаров, изключен от софийската адвокатура, понеже си позволил да защити в съда… спасителя Димитър Пешев. Понеже си позволил да си върши работата.

Вероятно и поради тази причина 47 000 обикновени евреи, безспорно добри хора, напускат България след деветосептемврийския преврат.

Сатрапите. Децата им днес ни учат на демокрация и пазарна икономика.

И се чудим защо преходът е перверзен, ненормален и шашав.

А в днешна Германия, родината на холокоста, какво става- всяка уродливост на историческото си развитие я слагат на дневен ред, анализират я и я изолират от битието си като опасен вирус. Шут на нацизма, шут и на комунизма. Избраха за президент Йоаким Гаук- пастор, морален стожер, пътуващ учител.

За ориентир. Защото стърчи над тълпата.

Тук, ако случайно се извисиш, попитай духа на Димитър Пешев какво ще ти се случи.

15 години затвор, от които лежи ефективно 13 месеца. Достатъчно, за да бъде разсипан физически и морално. Днес племениците му са близки с Леа Коен, дъщерята на съдията от народния съд Пепо Коен. Така и трябва. Братството е мост над ножа.

Подобен мост спуска и Самуил Ардити, който в книгата си „Човекът, който изигра Хитлер”, не отрича ролята на цар Борис 3 Обединител за спасяването на българските евреи. Мост към исторческата истина е и признаването на грозните факти -

да, не е стигнал куражът на царя да се опълчи на Хитлер срещу депортацията на евреите от Македония и Беломорието, както и не е стигнал и куражът на спасените евреи да се опълчат на Сталин срещу осъждането на Спасителя Пешев.

Източник:bnews.bg




Гласувай:
2



1. pesho - „Ще дойде време когато ще бъдат н...
05.01.2014 19:43
„Ще дойде време когато ще бъдат наказани тези които се наричат евреи ,а не са,защото са лъжеевреи„ Исус
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705321
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031