Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2014 16:26 - Схема на манипулацията с цел да се откажем от кирилицата (в 10 стъпки)
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Схема на манипулацията с цел да се откажем от кирилицата (в 10 стъпки)

 http://www.epochtimes-bg.com/2014-01/140103-2.html

 
 Хората осъзнали злата същност на комунистическата партия, нейната отрицателна и пагубна роля в историята на човечеството, имат възможност да осъдят комунизма и отстранят от себе си комунистическото клеймо - Белегът на звяра [The Mark of the Beast]...


(Анализ на дискусия в една от българските групи във фейсбук)

Мили сънародници, български граждани и приятели на българщината,

значението на кирилицата за поддържане и опазване на българската идентичност, българския език, на нацията и народността ни като цяло, е известна на всички ни. Но да си го кажем пак накратко в четири изречения:

Кирилицата е визуалният израз на българския език. Тя е повече от герба, от националния флаг и от държавното устройство. Кирилицата е манифестация на българщината, но тя е и същевременно нашата Ахилесова пета. Загубим ли кирилицата, ние губим всичко.

В последните няколко години, наред с общите тенденции на небрежно и безотговорно отношение от страна на административните български органи като посолства, министерства и висшестоящи служби, наред с нашето собствено пренебрежително отношение към кирилицата, наблюдавам в социалните мрежи и друго, на вид безобидно, но крайно пагубно явление:

Системната и методично прилагана, масивна манипулация на българите с цел сами да се откажат от най-святото и най-крехкото, което все още имат – кирилицата.

Като резултат от наблюденията ми, с помощта на един пример от актуална дискусия в една от българските групи във Фейсбук, искам да ви покажа схемата на това подмолно и коварно нападение срещу нашата идентичност.  
 Ето вижте СХЕМАТА на манипулативното действие (отчасти по Чомски):


1) Отвличане на вниманието и прикриване на същинската тема чрез призив за помощ:
един участник в групата (манипулаторът М) пуска постинг (на латиница) с въпрос за директен полет от София до Дюселдорф. (Името на М е написано с арабски шрифт).


2) Привличане на съмишленици и печелене на симпатии чрез възбуждане на чувството на състрадание и готовност за помощ: М споделя, че са го изхвърлили от друга група, обидили са го и не са му отговорили на въпроса за полета, а билетът е всъщност за баба му. Реакция в групата: веднага се появят хора, готови да обяснят и помогнат, дава се точна информация за различни авиокомпании и алтернативни дестинации.


3) Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им.
Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на манипулаторите.

От другата група М е изгонен, защото името му е написано на арабски, а той отказвал да пише на кирилица. В настоящата група М също се появява с име в арабски шрифт и упорито продължава да пише на латиница. М аргументира, че
 а) така е свикнал и му е трудно да пише на кирилица;
 б) няма българска клавиатура;
в) навсякъде се пише на латиница;
 г) нали живеем в демокрация
 и предлага като решение хората да проявят толерантност и да не се държи толкова на кирилицата, а важното е да има мир и хората да се разбират помежду си. Реакция в групата: Повечето членове на групата потвърждават и казват, че наистина това е важно, хората да се разбират и да има мир, независимо на какъв шрифт се пише и настояват/решават всеки да си пише на какъвто шрифт си иска.


4) Методът на постепенното прилагане. Прекрачват се граници. Предизвиква се възхищение. М би трябвало да е доволен, но той изведнъж ни обяснява, че на земята има много други езици, освен българският, ето на - децата му макар и невръстни, са изключително надарени, знаят много езици, сега учат дори арабски и говорят вече с роднините си, и той самият много харесва арабския, защото е много приятен език, и вижте .. тук той започва да пише на арабски.
Реакция в групата: Присъстващите майки на малки деца очевидно са очаровани от завидната му семейна ситуация и личните му способности на възпитател и интелигентен човек.


5) Манипулаторът не действа сам. Придружен е често от двама „адютанти“ и се ползва от подкрепата на предварително привлечените симпатизанти. Ако се появи полъх на съпротива, се включват и двамата адютанти и го подкрепят. В случая някой предлага на М линк, с който той ще е веднага в състояние да пише на кирилица, без да е необходима българска клавиатура, както и метод за настройка на кирилицата в телефон или компютър, но изведнъж се появява майка (1), която споделя също на латиница, че е омъжена за арабин и децата й са точно толкова надарени, езиково и всякак, като тия на М, и тя се гордее, че вече могат да пишат на арабски. Друга дама (2) казва, че работи при японци, а те също пишат на латиница. Симпатизант пък е възмутен, че уж решихме да се пише на всякакви шрифтове и престанете да се заяждате постоянно за правопис и запетайки и заради тая кирилица.


6) Лични нападки и обиди. Засилване на чувство за вина. "Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия.“ Ако нищо не помогне и започнат да губят фронта, М и А си избират един от участниците в дискусията, който се е проявил като защитник на кирилицата, и започват да го нападат лично, като го обявяват за глупак, нетолерантен, невъзпитан, недобронамерен, заядлив и скандалджия и предлагат да се изключи от групата. Реакция в групата: някои подкрепят, а съпротивата сконфузено се оттегля.


7) Иритация и разводняване. Включване на съвсем нови и отвлечени теми, нямащи нищо общо с дискусията. Въпросният М е изобретателен и превключва изведнъж на кулинарна тема за рецепти с кюфтета, като между другото споменава, че това е арабска дума, присвоена от българите. Реакция в групата: Никой не забелязва, че М първоначално всъщност искаше помощ за полет за баба си, всички се втурват да си разменят рецепти и да се хвалят, чии кюфтета са най-вкусни.


8) Привличане и зарибяване. Пуска се линк към друга група, като много по-добра от тая,и участниците се призовават да се присъединят към нея. В случая М пуска линк към кулинарна група. Особенност: наименованието на групата е на латиница и на немски, макар да има безкрайно много български кулинарни групи. Знаейки, че голяма част от участниците в групата говорят и немски, М се опитва да предизвика интерес и привлече участниците навън от българската група и далеч от кирилицата.


9) Атакуване емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. „Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията.“

Чрез действията на М тук при участниците в дискусията са атакувани следните чувства, етични категории и личностни качества:

всеотдайност и готовност за помощ, състрадателност, съпричастност, умиление, загриженост, толерантност, възхищение, раздвоение, колебливост, търпеливост, вина, разбиране, самочувствие, пълноценност, непълноценност, патриотизъм, кулинарни умения и сръчност, спомени от детството, преданост към семейството, загриженост за развитието на децата, начетеност, информираност, етичност, интелигентност, интернационализъм, демократичност, колективизъм, индивидуализъм и др.

10) Продължителност и издържливост. Едно от средствата на манипулацията е максималното привличане на вниманието чрез максимална продължителност на комуникацията. Възможно е манипулаторът да се хонорира според продължителността на дискусията. В случая тя продължи непрекъснато 20 часа и привърши на 28.12.2013 в 15:18:02 ч..

* отчасти по Чомски (някои от точките и поясненията с наклонен шрифт)

Ако всичко това ви се струва познато, научете се да разпознавате и да елиминирате манипулаторите бързо и непоколебимо. В името на всичко българско.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13775350
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930