Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2013 21:37 - Балканският лъв Дан Колов
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 423 Коментари: 0 Гласове:
0



Балканският лъв Дан Колов
Останал родолюбец до края на живота си
на Мартин Маринов

http://club50plus.bg/categories/style-names/articles/balkanskiiat-luv-dan-kolov


Роден е на 27 декември 1892 г. като Дончо Колев Данев в село Сенник, Севлиевска община. Едва 17 годишен отива в Америка, където взима участие в организираните сред работниците борби. Това е стартът на кариерата му като борец. Момчето скоро блесва и следват победите му на турнирите в цирк "Виктория". В двубои той успява да победи много от известните по онова време кечисти - Джеф Лорънс, Збишко Циганьевич, Джак Ширей, наричан още Човекът светкавица, Руди Дусек, Джо Стекър, Стренглар Люис, Джим Браунинг и много други. Поканен е на турнир в Япония, където паметна остава победата му над Джики Хигън "Удушвача", идола на японската борба, непобеждаван от никого като професионалист. На големия турнир по кеч в Париж, Дан Колов побеждава наред всички свои противници, а на финала и Анри Деглан "Човекът с хилядата хватки", европейски, световен и олимпийски шампион. Тази победа му носи титлата "Европейски шампион" и блестящия "Диамантен пояс". Наричат го "Кинг Конг", "Кралят на кеча" или "Балканският лъв".

Изиграва над 1500 срещи, като от тях губи само 3, които е важно да се отбележи, че са в началото на кариерата му, когато той все още изучава борбата и в края й,когато е тежко болен от туберкулоза.

Интересна и показна част за неговата сила и дух е случката му, когато отива на лов, но се среща лице в лице с мечка, с която реално се бори около час, като накрая успява да я пребори и убие с пушката си. Следи от неговите ръце са оставени по лапите й, където я е държал в жесток захват.

 "Чувствам се силен, защото съм българин" - така отговаря всеки път, когато го канят да промени гражданството си на американско, защото за него родината е свято нещо. През целия си живот не спира да помага на своите сънародници и цялото състояние, което натрупва раздава за благотворителност. Първият самолет на Българските Пощи е купен от него. Купува и водна турбина за построяването на първия ВЕЦ в България. След знаменита победа, му е предложено да участва в Холивудски филм с хонорар oт 24 милиона лева (по това време един самолет е струвал 500 хил. лв.) , Дан Колов обаче отказва и се завръща в София. Отказва и предложението на Алфонсо Капоне, да му стане личен телоохранител с думите  „Колов не се продава.“

В последната година от своя живот, когато е много болен, Балканският лъв се изправя срещу значимо по-младия шампион Ал Парейра и до последно остава човек на честта-успява да го победи. До смъртта си остава непоправим родолюбец.

Туберкулозата го побеждава през 1940 г., но той остава вечна легенда и непобеден шампион.

Всяка година в град Севлиево се провежда турнир по свободна борба в памет на Дан Колов.
Създадена на 27.12.2013 г.



Тагове:   дан колов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752566
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930