Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2013 14:25 - АЕЦ КОЗЛОДУЙ - ТЕЖКА АВАРИЯ...
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1382 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Grigor Lilov
преди 29 минути от Sofia ·


АЕЦ КОЗЛОДУЙ - ТЕЖКА АВАРИЯ...
 * Затаиха истината на 20 декември, когато аварийно спря 5-и реактор, укриват случилото се вчера в 19 часа

 На 20 декември в пост на тази стена съобщих за аварията в пети блок. Официалните институции се тутаха над 6 часа и ако не бях почнал да проучвам случилото се, надали щяха да оповестят информацията, макар и със закъснение и след като изчакаха началото на новините по националните телевизии.
 Какво се случи тогава според краткия рапорт на Агенцията за ядрено регулиране:
 ---------------------------------------------------------------------------
 Наименование на събитието: Изключване на 5 блок от електроенергийната система
 Кратко описание:
 На 20.12.2013 г. пети блок работи на мощност 100% от номиналната. В 16:08 ч. е установено понижаване на налягането на водорода в генератора на блока. Започнато е понижаване на мощността на реактора за изключване на генератора с цел установяване на мястото на изтичането.
 В процеса на понижаване на мощността в 16:22 ч. операторът на реактора въвежда грешен праг на задействане на аварийната защита, вследствие на което реакторът е заглушен непланово. Изпълнени са всички действия за поддържане на реактора в подкритично състояние.
 В 17:25 ч. е локализирано дефектирало уплътнение на фланец от дренажна линия (с диаметър 20 mm) на охлаждащата система на генератора. Уплътнението е подменено и са започнати дейности за възстановяване на мощността на блока.
 Спазени са необходимите технически и организационни мерки за осигуряване на пожарната безопасност.
 Назначена е комисия за анализ на възникналото събитие.
 Няма нарушаване на пределите и условията за експлоатация.
 Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: 0
 * Окончателната оценка на АЯР за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на събитието, съгласно чл. 12 от Наредбата за условията и реда за уведомяване на Агенцията за ядрено регулиране за събития в ядрени съоръжения и обекти с източници на йонизиращи лъчения.
 -------------------------------------------------------------------------------
 Накратко: опасност е имало и затова е сработила аварийната защита, и чрез нея реакторът е бил заглушен (такава е терминологията) светкавично - за около десетина секунди. Обяснението с въведената команда на оператора е невярно - аварийната защита е автоматизирана.

 След ден неуспешни опити за пускане на реактора от енергетиката най-сетне официално обещаха да го пуснат за Коледа. Вчера в 19 часа беше направен поредният решителен опит. Този път дефектира сериозно сепаратор паропрегревател (СПП – 1000). Това съоръжение тежи стотици тонове и е с размери 14 на 4 метра.
 Резултатът: пусковите операции на блока се отлагат за НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ до отстраняване на проблема.

 Засега не е ясно дали пробивът е между между радиоактивния първи контур и безопасния втори контур.
 Т.е. дали Е ИМАЛО ИЛИ НЕ РАДИОАКТИВНО ЗАМЪРСЯВАНЕ?

 Според специализирания мониторинг на Европейската комисия гама фонът е нормален (данните се взимат от български източници)
http://eurdepweb.jrc.ec.europa.eu/EurdepMap/Default.aspx
 Нормални са средните стойности на бюлетина за радиационна обстановка на Агенцията по околна среда. http://www.ncrrp.org/gamma/gamma-graph.html

 НО ЕДНО "НО"
 Но първо това са средни стойности, и второ - непредставителни. Например данните На Националния център по радиобиология са от един-единствен пункт в София, а не за десетките в цялата страна. Освен това Агенцията по околна среда имат освен публично измерване и "дискретно", цитирам: "радиационен гама-фон - мощност на еквивалентната доза в [mSv/h] чрез дискретни измервания с преносими радиометри в мониторингови пунктове от Мрежата за радиологичен мониторинг на околната среда - вътрешноведомствена методика ВВЛМ 2101/2010"
 И още "но". Най-меродавните и официални източници мълчат.
 1. Автоматизираната система "Катрин" за радиационен мониторинг в реално време не дава данни. Последните са от 11:00 ч. на 21.12.2013 г.
http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background/katrin
 и повече не са актуализирани
 2. Данните за гама-фона на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика са още по-стари - последните са преди аварията в V блок.
http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background/inrne
 Мониторинга на ЕК сочи леко повишаване на гама фона, отчетен от румънските станции и немалко по размер замърсяване (поне според мен) с бета частици, като най-високи стойности се отчитат до р. Дунав и при Козлодуй.

 Засега е ясно, че техническата авария е сериозна. Може би е неясно или спорно, че радиационната опасност е пренебрежимо ниска. Но горните редове подсказват как "работи" и ни пази здравето родната администрация и доколко може да се разчита на нея, след като мълчи като риба какво се случва и какво не се случва.

 И още няколко бележки. Заради спрения V блок системата се балансира с с внос (Румъния) и ВЕЦ, но иначе износът върви с пълна пара. Ако така продължава, можем да останем без вода през лятото на фона на прогнозираната суха зима. Икономията на цената на тока беше постигната за сметка и на намаляване на размера на студения резерв (блокове в ТЕЦ в готовност). Ето за този популизъм стана дума в поста ми от 20 декември. Другият източник за "евтинийката" на тока е ограничението на обема и стойностите на плановите ремонти при продължаваща невероятна корупция в енергийния сектор. И т.н., и т.н. И един отзив от инженер от самата АЕЦ "Козлодуй" (след поредната, шеста поред авария в течение само на половин година):
 "Както сте я подкарали ще направите някой голяма беля в АЕЦ-а, това вече е ясно. Крадливост, комисионерство в съчетание с огромна наглост води до плачевните резултати, които са видни. Написаното е истина за съжаление и трябва да се съобразите, че не сме 1984 г. и това не е електронното издание на вестник "Работническо дело". И мен ме е яд, че напразно бях на работа на Коледа, но...."
16Харесвам ·  · Сподели

21 души харесват това.

Георги Кацарски Дават ли си сметка в Брюксел на какви хора е поверена АЕЦ и че при една евентуална авария Чернобил ще ни се стори безобиден?
преди 22 минути чрез мобилния · Харесвам · 2


Боян Максимов Това не е първатa подобна авария, рискът за населението и вредите от подобни, са смешни. Няма смисъл да търсите сензация , последователи и пораждате паника у който и да е човек със слаба психика , от всяка една авария. А назначаване на комисия за анализ на възникналото събитие, се прави всеки път, независимо от големината на възникната авария.
преди 12 минути · Редактирано · Харесвам


Божидар Божилов http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg
TSO.BG
www.tso.bg
The Electricity System Operator performs the general operational planning, coord...Вижте повече

преди 13 минути · Харесвам · 1


Божидар Божилов 1025 мегавата от АЕЦ са в мрежата. демек работи само единият блок на Козлодуй или двата на половин мощност. За сметка на това ФЕЦ и ВяЕЦ бичат здравои вкарват почти 400мегавата в момента!
преди 11 минути · Харесвам


Георги Кацарски Максимов, никой не търси сензация. Струва ми се, че тази година аварийните спирания бяха доста.
преди 9 минути чрез мобилния · Харесвам


Боян Максимов тази година и спираха реактора умишлено, имитирайки профилактики дори, защото нямаше как да намалят още повече произвежданото от двата. А новият кабинет,все още не беше свалил тогава таксите за пренос на износ на ел. енергия, и не можеха да изнасят по-гоелми количества на външния пазар т.е. реакторите трябваше да работят и произвееждат ако не ги спрат, а да няма къде да реалзиират произведеното.
преди 5 минути · Редактирано · Харесвам



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13747448
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930