Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2013 15:03 - БОЖИДАР ДИМИТРОВ ЗА ЩЕНИЯТА НА ЕРДОГАН
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Божидар Димитров Стоянов

Изявлението на г-н Ердоган е със своята пределна откровеност наистина е и смущаващо, но и будещо силно безпокойство. Той заяви, че Република Турция иска ни повече ни по малко възстановяване на Турска република Тракия, в която трябва да влязат части от Гърция и България, но също така и Солун, Македония, Косово и Лудогорието. На практика Ердоган иска не Турска република Тракия, а възстановяване на бейлербейство Румелия – областта, която включваше от ХV до ХVІІІ век всички европейски владения на Османската империя.
 Казаното от Ердоган не буди изненада поне за мен. То чудесно се вписва в доктрината на неосманизма, създадена от неговия външен министър г-н Давутоглу, според която Турция трябва да се върне в бившите си владения в Европа. Като опитен дипломат, той разбира се уточняваше, че има предвид само в икономически и културен смисъл. Ердоган в прав текст каза какво точно има предвид Анкара с тази доктрина.
 Има ли от какво да се притесняваме? Изявлението е направено не от ръководителя на някоя малка, тресяща се от комплекс за малоценност държава като Македония, а от регионалната велика сила със 75 милионно население, 650 000 армия, десети в световната ранглиста по брутен вътрешен продукт. Няма и на кого да разчитаме. ЕС търпи 40 % от територията на своя страна членка да бъде окупирана от Турция като там също има някаква Турска република. Армията ни не може да спре инвазията дори на един турски корпус. За авиацията и флота да не говорим.
 Нека не се утешаваме, че приказките са казани на предизборен митинг. Там се обещават други неща – мостове дори когато няма реки, училища дори когато няма деца. Заявлението на Ердоган е излязло от думата и сърцето, както се казва. То е с външнополитическа цел и една от тях е да окуражи Ефрем Молловците в България, Гърция, Македония и Косово. А дори и в Албания. А и да се замислят тези, които искат еврорегион Тракия, може би с най-чисти помисли. Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения. Потънали във вътрешните си ежби /което в края на ХІV/ век няма да се усетим как еврорегион Тракия ще стане Турска република Тракия.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13774549
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930