Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2013 21:28 - Смут в Атина и Скопие: Ердоган обяви части от България, Гърция, Македония, Косово и Босна за турски Read more: http://asia.actualno.com/Smut-v-Atina-i-Skopie-E
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 425 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2013 19:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПО-КЪСНО ОТ НАС СА РАЗБРАЛИ!!!!!!!!!!НИЕ БЕРЕМ ЯДОВЕ ОТДАВНА!!!

Смут в Атина и Скопие: Ердоган обяви части от България, Гърция, Македония, Косово и Босна за турски
 11.12.2013 10:13

Read more: http://asia.actualno.com/Smut-v-Atina-i-Skopie-Erdogan-objavi-chasti-ot-Bylgarija-Gyrcija-Makedonija-Kosovo-i-Bosna-za-turski-news_8630.html#ixzz2nCD3BoO1


Гърция се вдигна на крак, след изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че турска територия е гръцка Тракия, части от Македония, България и Босна и Херцеговина, пише днес македонският ”Утрински весник”.

„Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Варадар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”, заявил Ердоган в предизборно си изявление за местните избори в Кешан.

В Гърция това изявление на Ердоган е било оценен като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите.

„Турският премиер се опитва да разшири турските завоювания и искания на целия балкански регион”, пише вестник „Та Неа”, а „Имерисия" коментира: "Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия”. За останалите медии в Гърция, основната новина била, че Ердоган е сложил и Скопие в Тракия. Изданието посочва, че двете държави вече са започнали да изглаждат отношенията и да установяват нова връзка, далеч от националистическите и иредентистки изявления от двете страни. Все пак, подобни изявления създават нови бразди по пътя към решаването на проблемите. Ердоган създаде ново охлаждане на гръцко-турските отношения, което се смята за особено неприятно в момента, тъй като идва три дни след посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Атина.

„По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на „Турската република Тракия”, в която освен територии от Гърция, има територии и от Южна България и Централните Балкани”, пише „Та Неа”.

От гръцкото външно министерство реагирали остро на изявлението, което, според вестника, е припомнило за изявлението на бившия албански премиер Сали Бериша, който говорел за Албания с територии в Македония, Гърция и Косово.

„Трябва винаги да се внимава на историческите изказвания, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които, от своя страна, почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и неотчуждаема позиция”, заявил говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас. Изданието посочва, че не било за първи път Ердоган да предизвиква подобни реакции. През октомври негово изказване по време на посещение в Призрен предизвика остри реакции в Сърбия. Тогава заяви, че „Косово е Турция и Турция е Косово”, посочвайки близките връзки между турската и косовската страна.
Редактор: Яна Баярова


Read more: http://asia.actualno.com/Smut-v-Atina-i-Skopie-Erdogan-objavi-chasti-ot-Bylgarija-Gyrcija-Makedonija-Kosovo-i-Bosna-za-turski-news_8630.html#ixzz2nCCuV0l1




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13740452
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930