Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2013 13:14 - 10 дек 2013, 16:14, 1844 прочитания Бежанците от Сирия и хората, които им помагат, станаха "Човек на годината"
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 279 Коментари: 0 Гласове:
0



Бежанците от Сирия и хората, които им помагат, станаха "Човек на годината"
Отличията се присъждат на хора, които имат принос към правата на човека
10 дек 2013, 16:14

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2013/12/10/2200232_bejancite_ot_siriia_i_horata_koito_im_pomagat_stanaha/?ref=email
_press


Бежанците и групата "приятели на бежанците" бяха отличени с голямата награда "Човек на годината" 2013 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК), за принос към правата на човека и правозащитността.

Семейство сирийски бежанци с двете си деца, българка от сирийски произход и представители на групата "Приятели на бежанците" получиха наградата от председателя на БХК Красимир Кънев на специална церемония в "Студио 5" в НДК.

Бежанците бяха отличени с наградата "Човек на годината" заради "тяхната сила, вяра и безстрашие да изоставят дом и родина и с риск от смърт, нехуманно и унизително третиране да се опитат да живеят достойно", посочва в мотивите си журито на БХК. Номинацията е и за "проявената непримиримост с несправедливостта, за отказа им да бъдат потъпквани и зачерквани, за решителността да бъдат не жертви, а Човеци".

Освен голямата награда "Човек на годината", журито определи две подгласни, както и три специални награди.

Съдия Калин Калпакчиев е награден заради "изключителния му морал и желание за промяна на статуквото, заради това че работи неуморно за една по-прозрачна съдебна система", гласи мотивацията.

Блогърът Иво Божков пък получи отличие за живата връзка, която почти непрекъснато осигурява онлайн на протестните действия през 2013 г. срещу кабинета "Орешарски". "Той на практика осветлява протестите, горещите и противоречивите моменти тогава, когато традиционните медии или ги подминават, или ги отразяват само откъслечно в новинарските емисии", са част от мотивите, с които Божков е номиниран.

Трите специални награди на БХК "Човек на годината" бяха връчени на:

Журналистът от "Капитал" Зорница Стоилова, която стана "Журналист на годината" за силните й текстове, посветени на бежанците, хората с психични увреждания, мюсюлманите и други малцинства.

Диана Борлакова пък е "Активист на годината", заради борбата срещу НЗОК и здравната система у нас, тъй като не осигуряват безплатно лекарство за онкоболни.

"Ранобудните студенти" и "Протестиращия пред Министерският съвет" получиха обща награда  - "Вдъхновение на годината". Журито ги отличи заради духа, постоянството, волята и смисъла им.
"Протестирайте винаги, когато срещу вас се изправи безподобна арогантност и когато има стена, която е готова да окървави ръцете ви", призова Антоанета Цонева, управител на фондация "Център за развитие на публичната среда".

БХК присъди и три грамоти на Сдружение "Човеколюбие" Пазарджик, асоциация "Подарете книга" и на Радина Ралчева за активното й участие в различни благотворителни и доброволчески акции.

Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение. Целта им е да поощрят онези, които с действията си се застъпват за правата на човека, независимо от обстоятелствата.




Алекс Рес:
Добре запомнете имената на наградените - това са част от активните борци против българската държава, българщината и българския народ








Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13713468
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031