Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2013 20:35 - Алекс Алексиев: Правителството доминирано от ДПС прокарва анти-български тенденции
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1515 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Алекс Алексиев: Правителството доминирано от ДПС прокарва анти-български тенденции
 
Добавена:  Четвъртък, 05 Декември 2013 13:09  от Fakor.bg

http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/14717-aleks-aleksiev-pravitelstvoto-dominirano-ot-dps-prokarva-anti-balgarski-tendentzii.html
 
Алекс Алексиев

 Ислямизмът е радикална, нео-тоталитарна идеология, която цели да унищожи модерното светско и демократично общество, предупреждава анализаторът


От петък, 6 декември Faktor.bg започва да публикува части от изследването на известния американски анализатор и експерт по международна сигурност и радикален ислям Алекс Алексиев. Той е емигрант в САЩ от 1965 г., но остава родолюбец и патриот. Неговите анализи за националната сигурност на САЩ се използват от Пентагона и ЦРУ. Научен сътрудник е в института „Хъдсън", дълги години е работил в корпорация RAND. Председател е на Център за Балкански и Черноморски изследвания в София.

В зората на демокрацията бе съветник на премиера Филип Димитров.

Роден е през 1941 г. в България. Син е на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и фейлетонист Райко Алексиев. Преди няколко седмици Faktor.bg публикува негов разтърсващ анализ за нелегалната имигрантска вълна в България и опасностите от радикален ислямизъм (виж. ТУК).

Интервю на Стойко Стоянов,

- Г-н Алексиев, благодаря за оказаното доверие на Faktor.bg да публикувате части от книгата ви „Отплатата на Екстремизма“, която догодина предстои да бъде издадена в България. Разкажете какво я прави актуална днес за нас, как се стигна до превода й на български?


- С удоволствие. Книгата беше написана през 2010 година и публикувана на английски през март 2011 от Института Хъдсон (Hudson Institute), Вашингтон,  с който сътрудничех по това време. Преди година и нещо, беше преведена на български от г-жа Любомира Вълчева. Тя се справи отлично с доста трудната и специфична материя. Използвам случая още веднъж да и благодаря.

Имах оферти от български издателства да я публикувам, но по това време вече беше започнала така наречената „Арабска пролет” и аз реших да изчакам преди да напиша предговор за българското издание. Междувременно, започна и Сирийската криза и засилващото се влияние в нея на ислямистка Турция. Така стана ясно, че само един предговор не е достатъчен за отразяване на тези ключови събития, пък и в България започна да се усеща едно осезаемо ислямизиране, което изисква подробен анализ. Така реших, че са необходими нови глави за Арабската пролет, Сирия и Турция, а може би и отделна глава за България. С други думи, основно пренаписване на анализа за евентуално второ издание както на английски така и на български.

Тъй като, според мен, по голямата част от съдържанието продължава да бъде актуално, а и аз не знам да има друг подобен анализ на български език реших, че няма да е лошо книгата да се представи на българския читател такава, каквато е в момента и аз ви благодаря за предложението да я публикувате в Faktor.bg, качествен сайт, който аз чета редовно.

- Какви са основните теми на вашето изследване и коя е потенциалната публика?

- Подзаглавието на книгата е “Заплахата от Радикалния Ислям за Запада и Мюсюлманския свят“, което включва една много широка публика.  Между другото, тук за мене понятието „Запад“ включва не само Европа и Америка, а и всички държави и религии, които практикуват демокрация и модернизъм, поради което  ислямистите  ги смятат за неверници. Тук влизат индуси, китайци, японци, католици, будисти, шинтоисти, анимисти и кои ли още не. За ислямистите неверници са и тези мюсюлмани, които практикуват традициония, умерен ислям като синкретичните мюсюлмани, суфистите,  барелвите, исмаилите, ахмадите и т.н., които взети заедно представляват огромното болшинство от мюсюлманите в света.  В това отношение една от главните теми на анализа е фактът, че умерените мюсюлмани винаги са били първият и главен враг на фундаменталистите. Според едно изследване 95% от жертвите на ислямизма са мюсюлмани, а те са стотици хиляди досега. Само в Алжир по време на десетгодишната гражданска воина (1991-2002) с ислямистите, жертвите на Ислямистката GIA (Groupe Islamique Arme), бяха не по малко от 100 000. Ако следите пакистанските вестници, например, ще видите, че почти всяка седмица се извършва атентат, чиито жертви са шиити, исмаилити, ахмадити и други, които ислямистите не признават за мюсюлмани.

- Какви са изводите ви за Западния свят и опасностите, които го дебнат?

- Основната ми теза е, че Западът и по специално Америка, не успяха да разберат същността на  заплахата от ислямизма и след 11 септември 2001, президентът Буш обяви „война на терора.“ А тероризма е само един от инструментите или тактиките на ислямизма. Истинската заплаха е ислямизма, като радикална нео-тоталитарна идеология, която цели да унищожи модерното светско и демократично общество и да установи световно господство на Исляма и шериата под формата на Халифат. Това разбира се са утопични цели, но за хората, които вече живеят под една или друга форма на ислямизма, като Иран, Пакистан, Судан, Саудитска Арабия и т.н., те са реалност. Така че това, което съм се помъчил да обясня, е идеологията на ислямизма, откъде произлиза каква е връзката и с шериата, и с традиционния ислям, и как той може да бъде победен.

Така например, една от наѝ-важните характеристики на ислямистите е, че всички те вярват в шериата като задължителен закон за мюсюлманите. А както аз обяснявам подробно в две глави, шериата е една мракобесна средновековна доктрина, напълно несъвместима със съвременните нрави, демокрацията и основните права на човека. Нещо повече, в някои основни положения шериатът директно противоречи на Корана. Поради това, както аз доказвам с исторически данни в глава 3-та, в многовековната история на исляма, шериатът почти никога не е използван като основен закон за правосъдие, освен като семейно право от време на време. В Отоманската империя, например, главният закон винаги е бил Канун (kanun-i osmani), който е в основата си светски.

- Какви уроци могат да извлекат българите от това изследване, в контекста на засилващата се в страната криза с нелегалните имигранти?


- Една от слабостите на книгата, както споменах е, че в нея не се говори нито за Турция, нито за България. По настоящем аз пиша голяма статия за ислямизацията на Турция за едно американско списание и след като излезе се надявам да я използвам като основа на отделна глава в бъдещо издание. Що се отнася до България, както вие знаете от предишни разговори с мен, аз съм силно обезпокоен от процеса на ислямизиране, които наблюдавам между нашите цигани и помаци, и все по агресивната политика на ислямистите на Ердоган към нас. В момента се опитвам да намеря финансиране за цялостно изследване на тези процеси у нас, на които нито правителството нито академичните среди обръщат внимание. Напротив, сегашното правителство, което е доминирано от ДПС и разни професорчета - апологети на ислямизма, като че ли съзнателно спомагат на тези подчертано антибългарски тенденции.  

Една от главите, която може да представлява интерес е 6-та глава. Тя е озаглавена „Ислямизацията на Европа”. В нея аз подробно анализирам тези процеси в Западна Европа, както и пагубните последици  от масовата легална и нелегална имиграция на милиони мюсюлмани. Една от тях е прогресивното капсулиране на мюсюлмански гета от европейското общество и възникването на паралелни ислямски общества, които напълно отричат  европейската култура и нрави. Само във Франция вече има 750 „сенситивни зони” (zones sensibles) или мюсюлмански анклави, където френският светски закон не винаги е върховен. Ако отидете в циганското гето в Пазарджик, ще видите, че това е на път да стане и при нас. 



Тагове:   разруха,   от дпс,


Гласувай:
0



1. getmans1 - то Алекс, идва
05.12.2013 21:20
ама късно.
Та същия този Алекс помни ли „какви ГИ е дрънкал преди 20-25 г. като ни УЧЕШЕ тук, в България как се прави демокрация?

Ай сиктир бе, копелета ,БЕ вие в Америка да не мислите „че сте хванали Бога за рога“ само сега ни покажете как ще се върнете в 5-6 век!
цитирай
2. getmans1 - Боголюбие с модерация
05.12.2013 21:24
абе, нямате ли срам от ...
цитирай
3. karadzha - Трябват твърди мерки
05.12.2013 22:37
Трябва да бъдат забранени партии като ДПС и БСП (те създадоха протурската партия), а защо не и лъже-патриотичната А така.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749799
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930