Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2013 14:12 - БОЖИДАР ДИМИТРОВ ОТГОВАРЯ НА ИНТЕРЕСУВАЩИ СЕ ОТ РАЗНИ МОМЕНТИ В ИСТОРИЯТА НИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
1



Божидар Димитров Стоянов
 

В отговор на Сърдитиятъ Графъ: Господин Димитров, попаднах на статия в интернет, отнасяща се до Осман паша и ще съм Ви благодарен да изложите накратко мнението си относно твърденията в нея. Публикувам и линка към статията: Кой лъже българите за Осман паша Отношението към войната изобилства с лигаво раболепие към руснаците и доста слабо внимание към останалите участници – финландци, румънци, черногорци и сърби, дали също така огромни жертви.

 Отговор:
Г-н Флоров, скоро не бях чел толкова антибългарска статия. Обяснявам си тази работа, че не сте от български произход, ако се съди по фамилията Ви. Четете и тълкувате данните, които Ви са известни като дявола евангелието.
 Но да разгледаме твърденията Ви. Искате да се отбележи според Вас значително по-големия принос на румънци, сърби и черногорци, финландци в Освободителната война. Сърбите се намесват във войната едва в последните седмици, колкото да ни вземат Поморавието (Нишко, Вранско, Пиротско), което тогава, а и днес е населено с българи. Чертогорците и без това се бият от 1876 г. с турците (от там идва армията на Сюлейман). Финландците са си част от Руската империя, тях ги каним редовно на чевствуванията. Но една ли знаете, че финландците са само един батальон в т.нар. Финландски полк. Заедно с тях би трябвало да каним представителите на всички народи, влизащи в състава на Руската империя – поляци, украинци, беларуси, литовци, латвийци, естонци, арменци, грузинци и представители на всички мюсюлмански народи. Батак е освободен от част в която болшинството войници са мюсюлмани. Румънците действително оказват помощ при Плевен, но да се твърди, че те са го превзели само защото Осман предал сабята си на румънски офицер е смешно. То и при Одрин турчина предава сабята си на сръбския полковник Топалович, което не означава, че сръбската армия е превзела крепостта.
 Що се отнася до хулите Ви срещу малкия състав на Опълчението (седем хиляди души според Вас – 12, 444 в действителност) руснаците не искат да е повече. Иначе желаещите са над 120, 000. Но русите си дават сметка, че това ще бъдат необучени хора, никога не боравили с оръжие. В Опълчението са взели само легионерите от войната в Сърбия (1876 г.) и хъшове, сражавали се в многобройните ни чети. А с организираните от полковник Артаманов партизански чети броя на българските бойци наистина нараства до 40, 000.
 Руските генерали с немски имена са на отдавна русифицирани немци, докарани още от Петър І и Екатерина Велика в Русия. При турците впрочем е същото Осман е черкезин, Мехмед Али немец (Карл Дитрих) Сюлейман е евреин, Садък паша поляк. Грешките на руското командуване аз сам съм ги посочил безмилостно в книгата си „Истинската история на Освободителната война”. Те произхождат до голяма степен от грубата грешка на политическото ръководство на Русия, че Османската империя е колос на глинени крака, който ще рухне щом руския солдат стъпи на юг от Дунав. Подценена е и турската решимост за съпротива, по-доброто оръжие на турците, качествата на някои турски висши офицери. Затова Русия идва тук само с 260, 000 войници и офицери и то обикновени полеви части от Херсонска и Одеска област. Няма ги 12-те гренадирски дивизии, артилерийските корпуси, казашките полкове.
 А сега за главното. Русия имала имперски цели с тази война. Има си хас да няма. Никоя държава никога не е тръгвала да харчи кръв и пари за черните очи на някой друг народ. Но интересите на Русия в този исторически момент съвпадат за разлика от други исторически ситуации напълно с интересите на българския народ, с реализацията на главната историческа задача, стояща пред него. А тя е ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ. Това е единствения шанс за прогресивно развитие на българите в икономическо, културно, образователно и дори демографско отношение. В Османската империя това е отказано на българите. А най-хубавото е, че Русия не може да ни направи Задунайска губерния. В тази война останалите европейски сили са определили параметрите в които може да се движи Русия. А те са – никакво териториално разширение на юг от Дунав. Иначе нова Кримска война и нов Севастопол. Е, Русия смята да прескочи бариерата, като създаде голяма българска държава плуваща в орбитата на руското влияние. И това не става. Дори 9 години по-късно България няма дипломатически връзки с Русия.
 Така, че гледайте главното г-н Флоров, ако наистина сте поне малко българин. Може би нямаше да си пишем на български сега, ако бяхме останали в Османската империя. Можеше да ни сполети съдбата на арменците, на кюрдите, на гърците в Мала Азия. Но поне арменците и гърците имаха някакви държавички. Ние и това нямахме.
 А за многото руска кръв по Освобождението. За лозунга „не жали войника” в никоя армия не са жалили войника. Военните са хора с друго мислене. Те гонят победата, а колко хора ще загинат не им пука. И понеже ми сочите примери от съветската армия, аз ще Ви посоча от американската. Десантът на плажа Омаха в Нормандия. След първата вълна стана ясно, че немските бункери не са унищожени. Е и какво спряха ли десанта американците. Не удавиха немците с човешка вълна от следващите десантни кораби. Шест хиляди убити американчета само на този малък плаж и още 14, 000 на другите. Е и какво. Айзенхауер се е радвал, защото това било 20% от десантиралите, а били планирани 70%. На война като на война г-н Флоров. А сетих се и за англичаните на Дойран. Още на първия ден от щурма през септември 1918 им е станало ясно, че въпреки 300,000 изстреляни снаряди Девета плевенска дивизия е непокътната. Първите атакуващи английски батальони са избити до крак от плевенци. Е, какво спират ли атаките. Нищо подобно – атакуват, атакуват, атакуват и се отказват, чак когато две от четирите им дивизии губят 90% от състава си, а другите две 75%. Некадърни ли са английските генерали? Не, но това упорство има военното си обяснение. Трябва да се пробие на всяка цена, за да се вкара в „чувал” цялата българска армия в Македония и войната бъде приключена. По военната логика смъртта на 47, 000 англичани е нищожна цена за крайния успех. А това, че онези плевенски катили са им скъсали шушоните от бой – е, случва се, не винаги се печели от кръвните жертви.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13759112
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930