Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2013 06:25 - АФРИКАНЦИ ТЪРСЯТ ЖЕНА - БЪЛГАРКА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1013 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.11.2013 06:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Африканци търсят жена - българка Много имигранти подават молби с надежда за брак и работа у нас
  Обновена: 26 ное
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/11/26/afrikanci-tyrsiat-jena-bylgarka.207430?utm_source=blog&utm_medium=dnesbox&utm_campaign=insidebanner
2013 22:54 | 26 ное 2013 22:53, Красимир Ангелов image 161  
image Снимка: Булфото, архив

Много граждани от Северна Африка подават молби към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с мотив, че искат да се оженят у нас, съобщи Димитър Киров, юрисконсулт в агенцията на семинар за бежанската криза.

По думите му по интернет северноафриканците се осведомявали, че България е много хубава страна и посочвали, че искат да останат тук, за да се оженят и да си намерят работа.

Според Киров обаче подобни молби са неоснователни и не се позовават на свързани с нашия закон факти и обстоятелства. Подобни молби са подавани най-често от граждани от Северна Африка.

Чести са и случаите в които чужденци, получили отказ за придобиване на статут у нас, подават последващи молби, като това може да продължи с години, докато в един момент те вече напълно се интегрират в обществото. Тук има законодателна неуредица или по точно "дупка" в закона и затова е необходима по-тясна връзка между Закона за чужденците и Закона за убежището и бежанците, смята Киров, цитиран от БТА.

Той припомни, че предоставянето на убежище в България е уредено чрез Закона за убежището и бежанците, приет през 2002 г. Видовете закрила, предоставяни у нас са: убежище, хуманитарен и бежански статут и временна закрила.

Убежище се предоставя при преследване заради убеждения или дейности в защита на международно признати права и свободи. Тази закрила е единствено и само в прерогативите на президента на републиката, като отказ от предоставяне на убежище не може да бъде обжалван, обясни Димитър Киров.

Председателят на Държавната агенция за бежанците предоставя статут на бежанец и хуманитарен статут. Статутът на бежанец се предоставя на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, политическо мнение или убеждение.

Едно от изискванията на търсещия закрила е да се намира на територията на страната, която следва да му предостави статут. Ако той се намира в държавата по произход, няма как да потърси закрила в нашата или друга държава-членка, посочи Киров.

Хуманитарният статут се предоставя на чужденец, който е принуден да напусне родината си поради реална опасност от тежки посегателства (когато е застрашен от смъртно наказание или екзекуция), изтезания и човешко и унизително отношение, наказание, което е несъразмерно с предвидените в европейското законодателство норми, или заплаха за личността при въоръжен конфликт.

Киров обясни, че статутът на бежанец предоставя по-големи права от хуманитарния. Той е приравнен към българското гражданство и чужденецът получава всички права, каквито има и българският гражданин, без правото да гласува и да бъде избиран на ръководни държавни постове.

България като външна граница на ЕС в повечето случаи става отговорна да разгледа молбите, посочи Киров. По думите му производството приключва с решение за образуване на производство или за отказ. Производството може да бъде прекратено, както много често се случва напоследък с кандидатите да придобият статут от Северна Африка, предимно от Алжир, уточни експертът.

По публикацията работи: Красимир Ангелов



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750485
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930