Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2013 07:32 - Една забравена жалба: Епископ Борис през погледа на „един прост йеромонах”
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.11.2013 07:33


Една забравена жалба: Епископ Борис през погледа на „един прост йеромонах”
 
User Rating:  / 32
PoorBest
 Понеделник, 18 Ноември 2013 18:41
 Автор: Двери

В Св. Синод през годините са постъпили множество жалби срещу Бачковския игумен, за които митрополитите без съмнение са осведомени. Неотдавна обаче синодът (анонимно) отрече срещу Бачковския игумен да има заведени оплаквания. Митрополитите не само не вземат отношение към проблемите в Бачковския манастир, но са на път да извършат престъпление срещу Българската църква, като направят компрометиран в църковните среди човек пожизнен предстоятел на една от най-големите епархии в страната. За да добият нашите читатели представа за църковния „имидж” на кандидата за митрополит Борис, публикуваме една от множеството жалби срещу него. Тя показва, защо хората във Варна толкова се страхуват да имат такава личност за свой пожизен началник, върху който вече, в качеството му на митрополит, никой няма да може да оказва контрол – нито църковната, нито държавната власт.

Публикуваме в оригинал писмо от 2006 г. на вече покойния Бачковски монах Стилян до патриарх Максим, в което най-старият монах на обителта описва с болка и възмущение моралния облик на Бачковския игумен. Възрастният монах, починал преди година, завършва писмото си с думите: „След разкола в Българската църква явлението „Борис – игумен в Бачковската света обител” е най-срамното нещо, което може да се случи на християнството в България". В края на писмото има резолюция на тогавашния Пловдивски митрополит Арсений, в което той настоява патриархът най-сетне да вземе отношение към жалбите срещу игумена, които постъпват в Пловдивска митрополия и той препраща към Синода. Думите на приснопаметния Пловдивски йерарх са много показателни: „Да не се оставят оплакванията и писмата в забвение, което „забвение” докара разкола в св. Църква, преодолян от Бога”.

Писмото на Бачковския йеромонах Стилян:

„Ваше Светейшество,

Пиша Ви това писмо с надеждата, че най-сетне ще обърнете внимание на това, което става при нас в Бачковската света обител!!! С идването си на власт той започна много ремонти, но прибра от комисионни 8000 лева! За свещите да не говорим!!! По големите празници Борис вкарва свои хора да продават свещи и да прибират парите. За Успение Богородично тази година например от склада излязоха 48 кашона свещи, а Борис отчете в счетоводството само 23. 25 кашона по 12 килограма прави 300 кила по 40 лева равно на 12 000 лева. Прибра си парите Борис и отиде на море при руската си жена и новата си огромна яхта. Щото той старата я продаде, както продаде белия мерцедес с пренабити номера на Вас (колата се ползва като служебна от главния секретар на синода – бел. ред.). Свещите Борис купува от търговията на Брезовско шосе по 4 лева килото. По 40 кашона побира в черния мерцедес. Един път му помагах и знам, че продавачът се казва Жеко!!! Сега вече взема и свещи от Илиенци, но дали се е сдушил с тях, не зная?! Важното е, че свещите в склада са винаги в повече от цифрата на складовата разписка. Защото няма и фактури!!! А продавачките на свещи се отчитат при него, а той после на счетоводството. Затова и може би разкара хората от Орта хан – не че им бяха лоши свещите, сегашните са къде по-лоши и меки, и надпис нямат, но явно те са отказали да правят с него далавери!!!!!

Двадесет години съм се посветил на църквата, виждал съм всякакви далавери, но такива едромащабни кражби – не бях предполагал. По мои груби сметки за близо година и половина като игумен Борис е присвоил над сто и тридесет хиляди лева само от свещи!!! Другите пари са си башка! Да краде, нека!!! Но може ли да бъде игумен, монах дори, след като десет години живее на съпружески начала с една рускиня!?! Всяка година ходи при нея в Русия, а лятото тя идва в България!!!! И сега е тук – на морето – на новата му яхта!!! Нямам точна информация, скоро ще се сдобия с такава, че и снимки ще се постарая да Ви изпратя, за да го видте! Този Юда Борис изтипосан с жена му, доведените му дъщери и незаконния му син. Същото дебело и мазно кюфте като баща си!!! След разкола в Българската църква явлението „Борис – игумен в Бачковската света обител” е най-срамното нещо, което може да се случи на християнството в България!

Един прост йеромонах: (подпис)

Ръкописна забележка на Пловдивския митрополит Арсений: „Писмото е получено на 29 август 2006 г. и тъй като проблемът не е от моя компетентност с официално писмо от канцеларията на Пловдивска св. митрополия го изпращам до Председателя на Св. Синод и Глава на Българската православна църква Негово Светейшество патриарх Максим, тъй като Бачковският манастир е ставропигиален.

Досега до мене има няколко писма, които по уставност изпращам на Негово Светейшество.

Нека най-после Патриархът да вземе отношение по всички тези писма срещу игумена на Бачковския манастир, а да не се оставят оплакванията и писмата в забвение, което „забвение” докара разкола в св. Църква, преодолян от Бога. 29-8-2006 г. А.”.

                                                                    http://dveri.bg/9pxuw





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13740233
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930