Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2013 21:41 - Райската ябълка – храната на боговете
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
0



Огнените плодове са склад на множество витамини, антиоксиданти и ценни полезни вещества

http://hranaizdrave.eu/raiska-iabulka-hrana-na-bogovete/

Когато всички други есенни плодове вече са прибрани, на пазара се появяват огнените райски ябълки. В европейските страни това растение става известно едва в края на ХІХ в. То е пренесено на Стария континент от родината си – Китай, и други азиатски страни, където е отглеждано от древни времена.

Жителите на Изтока се отнасят към него с голямо почитание. В Китай плодът му е наричан „храна на боговете”, тъй като се смятало, че първата райска ябълка е била опитана от древните божества. В Япония пък  е известна като „плодът на слънцето”.
 Китайците са я считали за символ на радостта, а за японците тя олицетворявала победата. И това отношение не е случайно, тъй като плодовете на екзотичното растение притежава, освен удивителния си вкус, притежават и множество лечебни свойства. Те са истински склад за витамини и микроелементи, необходими за организма на човека през зимния период.

Оранжевият цвят на месото му говори за наличието на огромно количество бета каротин, който укрепва зрението и предотвратява преждевременното стареене. В него има още витамините С, РР, Е, както и много калций, калий, желязо, йод, фосфор, манган, магнезий и мед.
 Някои кардиолози препоръчват райската ябълка като профилактично средство за извеждане на излишната вода от организма, а за да се намали натоварването на бъбреците в този случай, съветват с плода да се изпива и около 100 мл мляко.

Полезните вещества в него влияят положително и при атеросклероза, а множеството антиоксиданти (които са повече, отколкото в зеления чай) ни помагат в борбата със свободните радикали.
 Провитамините в този плод оказват благоприятно влияние при злокачествени образувания и при лечението на левкемия. Тези вещества помагат и за възстановяване на нормалната дейност на главния мозък при енцефалити и кръвоизливи, като в същото време успокояват превъзбудената нервна система и повишават работоспособността.

Съдържащият се в райската ябълка йод компенсира неговия недостиг в случаите на нарушена работа на щитовидната жлеза. Плодът помага и при храносмилателни разстройства, като пектините в него въздействат активно върху микрофлората, защитавайки организма от такива бактерии като златистия стафилокок, и оказват затягащ ефект. Монозахаридите пък подхранват сърдечния мускул. А наличието на много желязо го прави подходящ за лечение на анемия, като в този случай помага и чаят от листата на растението.

Райските ябълки са подходяща храна и за хора, които страдат от варикозно разширени вени и от кървящи венци. Независимо от това, че са много сладки, тяхната калоричност не е висока – имат само 60 ккал на 100 грама и затова с удоволствие се консумират от хора, които се придържат към диети за намаляване на теглото.

Сушените плодове са много ефективни при хипертония.
 Въпреки че гликемичният индекс на тези екзотични плодове е нисък, те все пак не са препоръчителни за хора с диабет и за страдащите от проблеми с проходимостта на червата.

Автор : проф. Христо Мермерски


Тагове:   ябълка,   райската,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709974
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031