Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2013 16:01 - Молитвата и богослужението превръщат депресията в радост
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 539 Коментари: 0 Гласове:
0



Молитвата и богослужението превръщат депресията в радост  
             
http://sveticarboris.net/index.php?option=com_content&view=article&id=623%3A2013-11-13-05-51-33&catid=46%3Astatii&Itemid=141

  Написано от старец Порфирий Кавсокаливит     
 Сряда, 13 Ноември 2013 07:43

Днес човек често чувства скръб, отчаяние, безволие, леност, униние и всички сатанински състояния. Той се притеснява, плаче, меланхоличен е, не обръща внимание на семейството си, харчи сума ти пари за психоаналитици и лекарства. Всичко това хората наричат “несигурност”. За нашата вяра това са изкушения от лукавия.
Болката е душевна сила, която Бог е насадил в нас, чиято цел е да донесе добро, любов, радост, молитва. Вместо това дяволът успява да отнеме тази душевна сила от духовната батерия на нашата душа и да я използва за зло, т.е. да причинява депресия и да привежда душата към безволие и униние.  Той измъчва човека, поробва го и го кара да се разболее душевно.

Тук има една тайна – трябва да обърнете сатанинското действие в добро действие. Това е трудно и за това е нужна известна подготовка. Тази подготовка е смирението. Чрез смирението привличате Божията благодат. Отдавате се на Божията любов, на богослужение, на молитва. Когато обаче извършвате всичко това, нищо няма да постигнете, ако не сте придобили смирение. Всички лоши чувства: несигурност, отчаяние, разочарование, които се опитват да завладеят душата изчезват с помощта на смирението. Този, който няма смирение, егоистът, не иска да му оспорваш волята, да го закачаш, да го съветваш. Той веднага се наскърбява, нервира се, противопоставя се, реагира остро и го обхваща депресия.

Това състояние се лекува с Божията благодат. Душата трябва да се обърне към Божията любов. До изцеление ще се стигне, ако тя с копнеж възлюби Бога. Благодарение на любовта към Христос мнозина, които за нашата Църква са светци, са превърнали депресията в радост. С други думи, те вземали тази душевна сила, която дяволът иска да унищожи, предавали я на Бога и я превръщали в радост и веселие. Молитвата и богослужението постепенно превръщат депресията в радост, защото Божията благодат въздейства върху душата. Тук е необходимо да имаш сила, за да придобиеш благодатта на Бога, която ще ти помогне да се съединиш с Него.

Нужно е изкуство. Когато се предадеш на Бога и станеш едно с Него, забравяш злия дух, който те е влачил назад и той, като презрян, ще побегне. По-нататък, колкото повече се посвещаваш на Божия Дух, толкова по-малко ще гледаш назад, за да не виждаш този, който те е влачел назад. Когато те привлече Божията благодат, тогава се съединяваш с Бога. И когато се съединиш с Бога и се отдадеш на Него, тогава всичко друго изчезва. Забравяш всичко друго и се спасяваш. Великото изкуство или великата тайна – как да се избавиш от депресията и всичко негативно – се състои в това да се предадеш на Божията любов.

Нещо, което може да помогне на депресирания човек, е работата, интересът към живота. Градината, растенията, цветята, дърветата, природата, разходката сред природата, ходенето пеша – всичко това помага на човека да бъде активен и в него да се пробудят интереси. Всичко това въздейства като лекарство. Заниманието с изкуството, с музиката или с нещо друго също действа благотворно. Но най-голямо значение отдавам на интереса към Църквата, към богослужението, към изучаването на Свещеното Писание. Като изучава Божиите слова, човек се изцелява без да усети.

Ще ви разкажа за една девойка, която дойде при мене, клетия. Тя страдаше от ужасна депресия. Лекарства с нищо не й помогнали. Тя оставила всичко – и работата, и къщата, и своите занимания. Аз й казах това, което знам. Говорих й за любовта на Христос, която пленява душата, защото Божията благодат изпълва душата я и променя. Обясних й, че е демонична тази сила, която обхваща душата и превръща душевната сила в депресия, събаря я, измъчва я и я прави непотребна. Съветвах я да се занимава с различни неща, например с музика, която преди й харесвала. Но наблегнах повече на обръщането към Христос и любовта към Него. Също й казах, че в нашата Църква съществува изцелението чрез любовта към Бога и чрез молитвата, но любов и молитва, които са плод на искрен копнеж. Това е тайната на изцелението. Това приема нашата Църква.

превод от гръцки: Константин Константинов




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753083
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930