Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2013 20:30 - Арабистът Кирияк Цонев: България вече бъка от терористи!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
0



Арабистът Кирияк Цонев: България вече бъка от терористи!
“Бунтовниците” от “Ал Кайда” пристигат у нас на почивка и за лечение, след това отиват отново в Сирия, за да се бият, но други остават
Публикувано: 26 окт. 2013, 14:05 | Обновено: 26 окт. 2013, 14:05

http://www.blitz.bg/news/article/229781



Кирияк Цонев е дипломат от кариерата, който през живота си е изкачил стълбицата от стажант до шеф на направление “Арабски страни” във Външното министерство. Работил е в посолствата ни в Дамаск, Кайро и Алжир. Бил е посланик в Мавритания, Алжир и първи български консул в Обединените арабски емирства. Посетил е и е оставил приятели – свои и на България, във всички арабски страни.

Преди половин година Кирияк Цонев пръв би камбаната за опасността за България, която крият събитията в Сирия, но тогава никой не му обърна внимание. Репортер на “ШОУ” направи интервю с арабист № 1 в българската дипломация, който в момента е тежко болен, парализиран на легло и... огорчен.

- Г-н Цонев, неизбежно стихийно бедствие за българите ли е проблемът със сирийските бежанци днес, или пълна каша, забъркана от родните институции и тези в Брюксел?
 - За съжаление - и едното, и другото. Преди 5-6 месеца някои хора и партии ми се присмиваха, че не е възможно да се случи това, което става днес. Тогава казваха: каквото и да стане, спирачната система е Турция, която ще реши проблемите ни. Аз казах, че не е така, защото стремежът на бежанците не е нито Турция, нито България, а Западна Европа, която обаче ни хлопна резето. Както един Иран си затвори за тях портите, въпреки че Техеран подкрепя Башар Асад.

- Е, Франция например е готова да приюти 500 сирийски бежанци...
 - Разбира се, това е смешно, защото реално ние имаме вече над 10 000 такива. Регистрирани или не. И всеки ден вълната ни залива с нови и нови. Мои сирийски приятели даже ми се обидиха, защото се изпуснах да кажа истината –

някой се опитва да превърне България в боклукчийската кофа на Европа!

- Нали казахте, че целта на голямата част от бегълците не е България, а Западна Европа?!
 - Да, но същата тази Западна Европа иска, ако не всички, то по-голямата част да останат в България и ние да им решаваме проблемите с всички последствия от това.

- Какви проблеми биха могли да ни създадат тези клети хорица, бягащи от ада в Сирия?
 - Вижте, като наблюдавам състава на тези бежанци, стигам до някои странни изводи. Например, че Турция пропуска селективно към страната ни семейства с много деца, т. е. - да се товари нашата социална система, а не тяхната. Тук идват глави на семейства с по 12 до 15 деца и с по две-три жени. И това не са изолирани случаи, както се опитаха да го изкарат в един тв репортаж. Да оставим юридическия скандал, че нашите закони не позволяват да се регистрира съпруг с повече от една жена. Всичко това също е въпрос на национална сигурност, защото вече гласувахме десетки милиони за издръжка на бежанците и никой не знае в близките месеци и години колко ще станат те. В същото време огромна част от българите мизерстват много повече от тях! Погледнете колко гладни имаме! До мен достига информация за случаи, когато някои от бежанците заявяват, че имали големи авоари в турски банки. Ами тогава, защо идваш тука, бе, защо не си преведеш парите в български банки, а в същото време пищиш, че се бавели процедурите по даване статут на бежанец?!...

- Нека се надяваме, че Господ е българин и ще ни помогне да си решим икономическия проблем с бежанците. Тези дни обаче Красимир Каракачанов заяви в едно тв предаване, че само половината от бежанците са автентични. Останалата половина приижда от страни като Ливан, Йордания, Тунис и т.н., където “Ал Кайда” има най-силни позиции...
 - Това е така. Тук не става въпрос само за джихадистите и не знам какви си още хора от различни терористични групировки, защото тероризмът в света не се изчерпва само с “Ал Кайда”. Те пристигат тук заедно с автентичните бежанци. Идват тук даже на нещо като почивка, ако щете, идват да се лекуват, и отново да отидат да се бият. Аз нямам нищо против да си отидат и да се бият, но кой може да каже колко ще си отидат и колко “потенциално опасни лица”, както се изразяват службите и правителствените чиновници, ще останат?!

Ще ви дам един драстичен пример

 Главният свидетел по така нареченото пазарджишко дело срещу радикалните ислямисти знаете ли кой е? - Това е Муафак Ал Асаад, който няма нищо общо с президента на Сирия Асад, но е първи братовчед на полковник Асаад, който пък е един от командирите на армията за освобождение на Сирия. Този човек, който се смята за един от т. нар. автентични бунтовници, е завършил в България, женен е за българка, получил е българско гражданство, но отива в Сирия. Не знам какво е правил там, но попада в затвора и на сцената излиза висш наш дипломат там, който го измъква като български гражданин, прехвърля го в Турция и оттам - в България, за да си върши “радикалните магарии” в Пазарджишко. Това е много сериозно нещо!

- Кога става това?
 - При управлението на Бойко Борисов, но главният двигател на нещата е външният министър Николай Младенов.

- За кой наш посланик в Дамаск става въпрос?
 - Не става въпрос за самия посланик, а за управляващия посолството ни в Дамаск. Това е Михайлов, когото министър Младенов награди за добре свършената работа по освобождаването на радикалния ислямист Асаад с посланически пост в Израел. Как ви се вижда всичко това? Аз нямам обяснение. Вие имате ли?

- Нямам. Някой супер специалист по световната конспирация може би има, но цялата история ми се вижда абсурдна!?
 - Абсурдното е, че в такива случаи не знаем да се смеем ли, да плачем ли. По-крещящ пример за инфилтриране на “потенциално опасни лица” в собствената ти държава, при това по дипломатически път, едва ли има в цяла Европа! Какво тогава да говорим за тези, които прииждат по козите пътеки през турско-българската граница...

- Добре де, проблемът си има и чисто наши измерения. Дали през КПП-тата или през козите пътеки, но “потенциално опасните лица” за националната сигурност минават официално или неофициално със съответната легенда защо са станали бежанци и са се насочили към България. В съответните пунктове наши спецове от службите провеждат с тях интервюта, при които преценяват кой е автентичен бежанец, икономически имигрант или “потенциално опасен” за държавата. Досега са екстрадирани едва четирима от последната порода, според други - почти... десет. Министър Йовчев се оплаква, че липсват достатъчно на брой подготвени експерти, които да пресяват бежанците. Не е ли абсурдно при тази бежанска вълна, която ни залива, да не тропнем по масата в Брюксел и да креснем: “Елате и помогнете да решим проблема, защото утре той ще стане и ваш!”?
 - Абсурдът наистина е налице. Дори Едгар Хувър да беше станал от гроба, едва ли щеше да ни реши проблема. С нашите налични ресурси – финансови, кадрови, технически и всякакви други,

той е нерешим

 без помощта, несимволична, разбира се, на Европейския съюз.

- Най-важните измерения на проблема с бежанците май са съвсем други, т.е. най-близо до житието-битието на българина. Ако в скоро време ни залеят хиляди, или многократно повече “автентични” сирийски бежанци, какво ще се случи с криминогенния пейзаж в България? Как ще интегрираме една огромна за мащабите на страната ни чужда общност? Наскоро нашата еврокомисарка по тези въпроси Кристалина Георгиева ни призова, да проявим хуманност и да интегрираме тези хора. Възможно ли е това?
 - Не е възможно! В България има много интегрирани араби, но те са от предишни времена, почти изцяло отпреди 1989 г. Те не бяха бежанци. Те са се образовали тук, днес работят престижни професии, говорят български перфектно и т.н. И накрая - приели са съвсем толерантно съжителството си с българите, въпреки верските различия, т.е. те са се интегрирали вече напълно.

 Докато в случая нещата съвсем не стоят така. Тук вече говорим за огромна вълна от необразовани бежанци, главно алауити, които са предимно селско население, въпреки че самият президент Башар Асад е такъв, с друг манталитет, с огромни културни и верски различия от нас. Аз не мога да си представя кой, как и по какъв начин би могъл да интегрира тези тълпи, да им намери работа, да ги образова, цивилизова и т.н. Вече има случаи, при които на всичко отгоре бежанци със статут на такива отказват работа, защото не им харесвала. Така че Кристалина Георгиева няма и понятие за какво говори!

 Ако “нашите” бежанци не станат “европейски” бежанци, проблемът, пак повтарям, е нерешим.

- Ако си остане нерешим, какво би ни се случило?
 - Каналите, които са проникнали тук, неизбежно ще се използват за трафик на дрога, хора и какво ли не още. Неинтегрираните араби неизбежно ще се “интегрират” с местни такива, занимаващи се с дрога, контрабанда и прочее, което е публична тайна. Нещо повече – те ще бъдат използвани от разни групировки и подземни босове за трафик на наркотици и какво ли не още. А и, без да са използвани от никого, самите те като първа крачка към “интеграцията” си,

ще започнат с битови и взломни кражби, предимно от хранителни магазини. Последното вече е факт

 - Естествено, ще се оформят нови центрове и гета на “стари” и “нови” араби, плюс цигани, които се препитават далеч от изискванията на закона. Такъв четириъгълник вече се оформя в самия център на София – между ул. “Екзарх Йосиф”, бул. “Христо Ботев”, бул. “Мария Луиза” и бул. “Сливница”, тоест - в широкия район около Женския пазар. За Пазарджик с огромната ромска общност няма какво да говорим. Там има вече голям брой бежанци, които са минали границата ни нелегално и са извън всякакви списъци.

   Славей КОСТАДИНОВ



Тагове:   терористи,   в България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710300
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031