Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 14:26 - Виктор Орбан: „Силни са страните с чувство за национално самоуважение”
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове:
0
http://bgvox.info/политика/виктор-орбан-„силни-са-страните-с-чувство-за-национално-самоуважение”НАШАТА СИЛА Е НАШИЯТ ГЛАС


Posted by Български глас on Tuesday, 24 January 2012

Виктор Орбан, роден през 1963 г. в Секешфехервар, е председател на управляващата партия ФИДЕС и министър-председател на Унгария. Под негово ръководство считаната за либерална организация ФИДЕС се превърна във водеща консервативна партия в Унгария. Виктор Орбан е завършил право и е протестант-калвинист по вероизповедание, поддържа добри отношения с всички религиозни общности в Унгария, чието население е преобладаващо католическо. Той е женен за юристката Анико Левай и е баща на пет деца. Публикуваме интервю на Виктор Орбан за вестник „Фракфуртер алгемайне цайтунг”.

Новата конституция влиза в сила на първи януари 2012 година. Каква е същността на тази нова конституция?

Виктор Орбан: Опитът на последните две десетилетия постави духовната рамка и съдържанието на тази нова конституция. Може да се обобщи в едно изречение: Ако една страна не е уверена в самоуважението си, ако не е уверена в самата себе си, ако не познава духовните си основи, то тогава тя не може да бъде успешна и в икономическо отношение. Това е моето убеждение. В Европа силни ще станат страните, чието чувство за национална самостойност и национално самоуважение е силно. Към това бъдеще се адаптира новият основен закон.

Как си обяснявате факта, че интелектуалци и учени критикуват новата унгарска конституция и с това изграждат представата за този основен закон на Запад?

Духовните структури в Унгария и в другите части на Европа са еднакви. Преобладава либералният възглед, който иска да деконструира всички традиционни ценности. Срещу него стои консервативният възглед, който иска да запази традиционните ценности. Това протипоставяне съществува сред интелектуалците, както и в медиите, в Европейския парламент, както и в цялата общественост.

Голяма част от познатите лично на Запад унгарски интелектуалци се обръща срещу новата конституция. Критиката се насочва главно към споменаването на Светата корона (короната на Свети Стефан, използвана при коронацията на унгарските крале) в преамбюла на конституцията. Защо това споменаване беше необходимо - през 2011 г.?

В осемте милиона анкетни карти, които бяха изпратени на гражданите за съдържанието на бъдещата Конституция, стоеше и въпросът, кое нещо трябва безусловно да присъства в Основния закон. В деветстотинте хиляди анкетни карти, които гражданите попълниха и изпратиха обратно - това би било представителен резултат във всяка страна – непрестанно се споменава короната. Освен това съществуват проучвания, кой предмет на изкуството, архитектурата или други от този вид, най-силно символизира унгарската нация. В това отношение короната е далеч напред, далеч преди трикольора или верижния мост в Будапеща. Затова беше нужно да я споменем достойно в Основния закон.

В страната съществува предположението, че короната символизира Велика Унгария и така се накърняват интересите на днешните съседни на Унгария страни.

На първо място, унгарската конституция е валидна само в рамките на унгарските държавни граници, извън държавните граници тя не е в сила. Освен това: Заблуда е, че короната символизира Велика Унгария. Няма Велика Унгария. Използването на тази дума принизява мисленото на нивото на бленуваните Велики сили като Велика Албания или Велика Моравия. Ние говорим винаги за „историческа Унгария.” Това, че по-рано Унгария нямаше тези размери и не се ограничаваше върху същата площ, както днес, не е легенда, не измислица или идеология, а един исторически факт.

От друга страна короната не се отнася за унгарските територии, а за хората, които са под тази корона. Следователно короната символизира не области, а вътрешната сплотеност на всички унгарци: Народът на короната, гражданите на короната. Този символ на вътрешна сплотеност няма нищо общо с потребност или желание за ревизия на териториите.

 Докато много страни правно утвърждават признаването на еднополовите форми на съжителство, унгарската конституция изтъква на предно място семейството. Какво означава това за другите форми на живот?

В Унгария също има правни разпоредби, които гарантират съвместния живот на еднополовите двойки. Ние толерираме всички форми на живот, но това не означава, че издигаме изключението в правило. Между другото трябва също така да се обърне внимание, че напливът на хора към радикалните партии в Европа е свързан с тези неща. Унгария е убедена, че под знака на културата на признание трябва се толерират малцинствата, но да се зачита начина на живот на мнозинството и да се съхраняват неговите виждания.

При продължилата четиридесет години съветска окупация Унгария се е отдалечила от християнската вяра. В новия основен закон вие сте приели споменаването на Бога. По този начин някои части от населението не се ли чувстват изключени от конституционната общност?

Конституцията започва с първия стих на националния химн, „Боже, благослови унгареца”. На това единствено място, само на това място се споменава Бог. Химнът, обаче, е важен за всички унгарци, за вярващи, както и за невярващи, за последователите на други религии, също както и за християни. Тъй като химнът се пее в много случаи от всички унгарци, никой не може да се чувства изключен. Впрочем аз съм убеден, че както Унгария, така и Европа в бъдеще или ще бъдат християнски или няма да бъдат. Аз ще напомня Шуман, който каза, че демокрацията или ще бъде християнска или няма да бъде.

Ще се осмелите ли да отправите поглед към по-близкото или по-далечно бъдеще. Ако Вашата политика продължи и ако Вашата икономическа и финансова политика е успешна, в коя година еврото може да бъде въведено в Унгария?

Ако нещата останат при сегашните условия, то това ще е вероятно през 2020 година. Но трябва да се знае, че условията могат да се променят. В пакта „Евро плюс” определена роля играят и такива условия, които по-рано не бяха част от предпоставките. Например, по-рано не се говореше за стъпки към хармонизация на данъците. В защита на еврото се поставят все нови изисквания, които трябва да приемем, ако искаме да имаме евро. От друга страна, налице е задължението на членовете на Европейския съюз да се стремят към въвеждане на еврото.

Унгария е една бедна страна. Средният доход е 700 евро. Унгария има двама големи врагове: безработицата и държавния дълг. Моята икономическа политика има за цел да постигне пробив в тези две направления.
Източник:
Център за анализи и образованиеМОЯТ КОМЕНТАР:
                     И ЦВЕТОВЕТЕ НА ТЯХНОТО ЗНАМЕ СА СЪЩИТЕ КАТО НАШИТЕ, МАКАР ЧЕ СА В ДРУГ РЕД.Тагове:   България,   Унгария,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 9883461
Постинги: 14684
Коментари: 2322
Гласове: 8838
Архив
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930