Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2013 21:32 - Сирийските християни молят Русия за помощ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 406 Коментари: 0 Гласове:
0



Сирийските християни молят Русия за помощ

http://bulgarian.ruvr.ru/2013_10_17/Sirijskite-hristijani-moljat-Rusija-za-pomoshh-1432/

Фото: EPA

Близо 50.000 сирийски християни се обърнаха в МВнР на Руската Федерация с молба за получаване на руско гражданство. Подписалите съответното заявление сирийци не мислят да напускат родината си, но са сигурни, че ако бъдат подложени на опасност от физическо унищожаване, само Русия е способна да им гарантира оцеляване.


Експерти смятат, че Москва няма да остави без внимание молбата им, въпреки че нейното изпълнение ще има определени сложности. Обръщението на сирийските християни бе получено в МВнР на Русия по дипломатически канали. В писмото се казва, че терористите са готови на всичко само и само да изчистят Сирия от християните. Авторите на писмото нямат намерение да напускат земите, „по които е стъпвал Христос”, но искат до край да защитават „Родината, честта и вярата”. Нито пари, нито хуманитарни помощи не чакат християните от Москва, но много се надяват да получат руско гражданство. „Ще сме под закрилата на Русия, ако бъдем подложени на опасност от физическо унищожаване от страна на терористите” – се казва в обръщението на сирийските християни.


Ако се вземе предвид развитието на събитията в Сирия, желанието на местните християни за получаване на руски паспорти е напълно обосновано, смята ориенталистът Станислав Тарасов:


- Това е определена зашита. Не е известно, какво ще стане със Сирия. Съгласно някои прогнози, с Башар Асад или без него, Сирия може да се превърне в конфедеративна страна, а може и да се разцепи на три-четири части и да престане да съществува като единна държава. По тази причина живеещите в Сирия християни искат да получат подкрепа от страна на Русия – поне морална.


Обръщението е подписано от близо 50.000 души. Това са жителите на няколко селища в района Каламун, край Дамаск. От една страна фактът, че писмото е подписано от толкова много хора, му дава допълнителни аргументи, но от друга – за Русия в това се крие определена сложност, казва експертът от Института на Близкия Изток Сергей Серьогичев:


- Не можем да откажем на тези хора. Но ако вземем положително решение, а след това не дай си Боже нещо да стане, ще ни се наложи да евакуираме огромно количество руснаци. Защото няма никакво значение, дали това е руснак с един паспорт, или е с два паспорта – руски и сирийски. Ако президентът нареди, ще се наложи да ги евакуираме. А това е една сложна спасителна операция.


За отбелязване е, че Сирия не е единствената страна, където християните са подлагани на гонения. Съгласно данни на американската изследователска организация Pew Forum on Religion and Public Life, в 130 страни християните са в притеснение. Фактически днес християните са най-преследваната религиозна общност. За да се види мащабът на ставащото е достатъчно да се каже, че всеки час в света убиват по един християнин.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750515
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930