Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2013 21:44 - Апокалиптично: Индия първото безкешово общество, плащат с… биометрични данни
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
1



Апокалиптично: Индия първото безкешово общество, плащат с… биометрични данни
14.01.2012 г. Раздел: Банкстери, Диктатура, Избрано, Технологии От Стопанина

http://www.otizvora.com/2012/01/3630/www.otizvora.com/2012/01/3630/

Наскоро в Индия започна програма, обхващаща цялата страна, според която всеки един от всичките 1.2 милиарда жители трябва да получат Уникален идентификационен номер (UID). Този номер ще бъде свързан с база данни, в която ще се събират биометрични данни на всеки индивид – отпечатъци от десетте пръста, снимка на ирисите на двете очи и снимки на лицето. Официалното обяснение за програмата е, че чрез нея ще се ускорят паричните преводи и тяхната сигурност, а също така и ще се избегнат възможностите за злоупотреби.

Представители на властите обаче заявиха пред Washington Post, че базата данни ще се използва от разузнавателни агенции за наблюдение на „паричните преводи, поръчките на мобилни телефони и движенията на отделни лица и групи, които са заподозрени в тероризъм“. Това ще се осъществява лесно, тъй като UID ще се въвежда всеки път, когато даден човек „се възползва от услугите на държавните министерства, телекомите, болниците и банките и др.“.

Защитниците на програмата изтъкват факта, че засега тя е право на избор за всеки индивид. Но тя няма да е такава за постоянно. Всяка програма от този тип – лични карти с електронен носител, събирането на биометрични данни и налагането на безкешови (без пари в брой) средства за разплащане – винаги в един момент стават задължителни. Такива програми за масово наблюдение на гражданите и установяването на безкешова система, изцяло контролирана от банките и шепа държавни агенции, се налагат с манипулативни кампании и на малки стъпки, за да се избегнат острите критики.

В момента, в който индийските банки и социалните служби започнат задължително да изискват UID, цялата система на това, което се смята за нормален живот, ще бъде заличена. Това е целта на индийската биометрична програма. Безкешовото общество е крайната цел на всички подобни програми по света. Изпълнителният директор на корпорацията MindTree, която спечели държавната поръчка за разработката и разгръщането на биометричната програма, не крие в интервю за сп. ComputerWeekly:

„Планът [зад тази програма] е в подкрепа на безкешовото общество. Той каза, че всички търговци ще имат биометричен четец, а гражданите ще плащат за нещата след скениране на пръстите. Дори за пакет с ориз.“

* * *

Пълната статия на Брандън Търбивил можете да прочетете на сайта Activist Post. Вижте и статията ми „Дирижирана ли е манията по биометриката“, която писах преди близо 2 години за сп. HiComm. Едно такова безкешово общество ще работи според очакванията само ако се контролира и всяка друга сфера от живота на човек. За да се продава дори пакет с ориз след скениране, а не с пари, всеки продавач трябва да разполага със скенер. Следователно това изисква авторитарна регулация на производителите, превозвачите и продавачите на хранителни стоки.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13772026
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930