Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2013 21:36 - Йеромонах Висарион: Светостта е задължителна цел за търсещите
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 506 Коментари: 0 Гласове:
0



Йеромонах Висарион: Светостта е задължителна цел за търсещите
 02.10.13  | Теодора Георгиева

http://www.pravoslavie.bg/Интервю/Йеромонах-Висарион:-Светостта-е-задължителна-цел-за-търсещите

Йеромонах Висарион от зографската обител „Св. вмчк. Георги Победоносец“ на Атон изнесе духовна беседа в бургаския храм „Св. Иван Рилски“. Тя бе на тема „Светостта и съвременното общество“. Специално за Православие.БГ о. Висарион сподели:

Отец Висарион, защо избрахте темата за светостта и съвременното общество?

Смятам, че тази тема е важна, защото хората в днешния забързан свят обръщат повече внимание на житейските проблеми. Те обаче забравят за най-важното – духовното. Господ е казал, че първо трябва да търсим Царството Небесно и всичко останало ще ни се придаде.

За съжаление обаче като че ли искаме обратното - първо да ни се придаде всичко останало и, ако ни остане малко време, да потърсим и Царството Небесно. Така не става. Ето защо мисля, че в тази тема са събрани много важни неща, които могат да помогнат на съвременния човек да се преорентира. Да постави йерархията на ценностите, така както Бог иска, а не както нашият забързан свят желае.

Постижима ли е светостта в днешно време?

Разбира се. И не само е възможна, но е задължителна за всеки, който търси вечността. Бог ни е съдал за вечни времена. Той не ни е създал за кратковременен живот от 70- 80 години, в които да имаме сравнително благополучие. Ние сме сътворени за нещо много по висше - именно вечността и нетлението.

Как се постига святост в днешния материален свят?

За съжаление се постига много трудно. Трдуно, защото изкушенията са навсякъде – от страна на медиите, от нашите мисли, от забързаното ни ежедневие. Именно това прави светостта трудна, защото се постига сред тези изкушения. Но и Бог разбира в какво време живеем и ще иска от нас само това, което можем да дадем. Няма да изисква от нас повече от това, което можем да дадем.

За пръв път изнасяте беседа в Бургас. Защо избрахте този град?

Няколко духовни беседи по Божия милост изнесох в последните 2 години. Последната беше в Айтос преди около 2 месеца. На нея присъстваха отец Николай и отец Севастиян от Бургас, които видяха духовната полза за хората и пожелаха повече хора да чуят спасителни слова. Помислих си, че това дело действително е угодно на Господа. Освен това есента е подходящо време и повече хора ще дойдат да слушат Божието Слово.

Радвам се, че съм в Бургас, защото там, където има Божии хора, до тях трябва да стигне Божието Слово. Надявам се Божията благодат да пробуди сърцата на хората, защото човек, колкото и да се старае от себе си да направи нещо, ако Бог не благослови неговото намерение, нищо няма да стане.

Много хора присъстваха на беседата, но за съжаление не всички успяха да разговарят с вас...

Да така е. Но ще дойда пак, защото виждам, че има голям интерес. Там, където има интерес от страна на обществеността, трябва да се изнасят беседи. И това, разбира се, много ме радва.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749730
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930