Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2013 22:36 - Бедуини защитават Синайския манастир "Св. Екатерина"
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
0



Бедуини защитават Синайския манастир "Св. Екатерина"
http://dveri.bg/xyxpy
 

User Rating:  / 14
PoorBest
 Неделя, 15 Септември 2013 22:28
 Автор: "Катимерини"

"Нашият ангел-пазител са бедуините", разказва за вестник "Катимерини" църковнослужител, свързан с историческия манастир "Св. Екатерина" на Синай, където 20-те монаси от братството сега изглеждат "малко успокоени". Идването на власт на военните в Египет предизвика несигурност както сред десетте милиона копти християни, така и сред 50 000 православни гърци и араби. В дните на несигурност, на осезаема опасност от гражданска война, Синайският манастир се оказа под защитата на бедуините!

Въпреки че самите те са мюсюлмани, бедуините издигнаха защитна стена около малкия "остров" на християнството срещу своите фанатизирани единоверци, тъй като считат манастира за "манната" на пустинята - икономиката на номадите зависи до голяма степен от него. Мнозина работят в манастира, а мнозина други изкарват хляба си от религиозния туризъм, който се развива все по-силно.

Заплахите на някои екстремистки групи срещу обителта останаха безплодни, тъй като получиха ясно послание от прочутите воини на пустинята - бедуините...

Ако обаче манастирът на библейската планина, символ на християнството, остава "недокоснат", в останалата част, от Ирак през Сирия до Либия, "Христос се разпъва отново".

Войните и разрушителните събития на подвижните пясъци на Арабската пролет потопиха в "дълбока зима" милиони християни и отвориха вратите за изкореняването на християнството от места, където то е процъфтявало и векове наред е съжителствало хармонично с исляма. "Нашият смъртоносен меч няма да се вдигне от главите на християните не само в Ирак, но и в Сирия, Ливан и Египет", предупреждава едно разклонение на Ал-Кайда, което пое отговорността за убийството на 47 християни в църква в Багдад, когато Ирак се превърна в безкрайно поле на сблъсъци между въоръжени ислямистки групи и правителствени сили. Резултатът? От 1 500 000 християни са останали само 300 хиляди и бягството им продължава.

Иракският премиер Ал Малики отправи призив към сънародниците си християни да не напускат страната и президентът на кюрдите в Ирак Барзани ги покани да се преселят в северен Ирак, където, ги увери той, "ще живеете в рая на сигурността".

 В Либия десетки племена с въоръжените си крила са разделили страната на зони на влияние, където са останали много малко християни. "Имахме хиляди гърци, руснаци, украинци, българи, кипърци със семействата си, които работеха и живееха тук, но се принудиха да избягат. Ситуацията не се контролира от правителството. В гражданската война разрушиха гробищата ни, нищо не остана цяло. Сега останаха два храма - един в Бенгази и един в Триполи "Св. Георги на робите". Там свещеникът служи в неделя само с двама вярващи...", заяви за "Катимерини" гръцки православен духовник, който служи в Либия.

Една стара поговорка в Близкия Изток казва, че "ако Палестина е центърът, където се ражда Христос, Сирия е центърът на християнството". Това вече е част от миналото, тъй като страната се изпразва. Които не могат да избягат, са принудени да се защитават на страната на Асад. 19-годишният Салим Нахас беше убит през юли, воювайки срещу бунтовниците в квартала Rashdeen в Алепо. В началото семейството му било на страната на бунтовниците, но когато последните влезли в Алепо и започнали да избиват християнските им приятели и роднините му, той се включил във въоръжена група на режима. Мнозина са постъпилите като него в различни части на страната. От Сирия и Ирак, двете най-размирни държави, християните бягат с хиляди в Ливан, но и в Йордания.

Мнозина в района се страхуват, че демографската промяна ще промени и деликатните религиозни и етнически равновесия в тези страни, особено в Ливан, и ще предизвика опасна дестабилизация. Жорж Свайб, християнин, зъболекар, живее в Бейрут. "Разбирам християните, които си тръгват. Как да живееш в една разделена страна? Има страх, че гражданска война ще започне и в Ливан, ако американците ударят Сирия. Хората вече се запасяват с продукти, направих го и аз. На Запад не могат да разберат какво се случва в Близкия Изток. Когато първите вълни християни напускаха Ирак, а сега Сирия, те не съзнаваха, че в един момент ще напуснат всички, което е и целта на крайните ислямисти", твърди Жорж Свайб.  





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745252
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930