Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2013 16:27 - Скандал - след телешкото подменят и рибата
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
0



Скандал - след телешкото подменят и рибата



http://gotvach.bg/n5-35218-Скандал_-_след_телешкото_подменят_и_рибата


След като пазара в цяла Европа беше залян с продукти, в които телешкото месо беше подменено от конско с неизяснен произход, нова скандал се задава на хоризонта. Мащабно изследване на предлаганите рибни продукти и деликатеси в магазините в Русия, Западна Европа и Америка показва, че 40 % от предлаганата риба не отговаря на етиката.

Рибния скандал, който започна в Германия, стигна и до Русия. Здравните власти в Русия откриха фрапиращи случаи на подмяна на скъпа, качествена риба с по-евтини аналози. Предстои да се уточнят точните размери на подмяната, за да се изчислят приблизителните щети, което това е нанесло на икономиката и джоба на потребителите.

Проверка за произхода и качеството на предлаганата на американските рибни пазари риба е показала, че 40% процента от продукцията е била фалшифицирана. За някои видове риба, като риба тон, подмяната на видовете с по-евтини ерзац заместители е достигала до 90% от изследваните количества.
 

Очаква се масовите проверки на големите европейски рибни пазари да направят подобни разкрития. Все още се изчакват резултатите от ДНК пробите, които са взети при осъществяването на проверките в края на месец март 2013 г.

Само след като станат готови данните ще може със сигурността да се каже колко, като количество и с каква точно, като вид риба е била продадена в заблуждение на потребителите на трите големи пазара – европейския, руския и американския.

Редица експерти изказват опасенията си, че това далеч няма да е последния скандал, които ще засегне хранително-вкусовата индустрия. В гонене на бързи печалби, редица недобросъвестни производители и търговци са склонни да закупуват и влагат в производството суровини и продукти с не дотам изрядни документи за произход.
 

Подмяната на телешко месо с конско и на рибата – с по-евтини аналози и видове, доказва, че не се осъществява достатъчно стриктен контрол върху производството и търговията с хранителни продукти. Нерегламентирани продукти или такива с подвеждащи етикети са показател, че големи количества от суровините за производство са с неясен или съмнителен произход.

Докато проблемът при подмяната на телешко с конско месо при производството на колбаси и полу-готови фабрикати засягаше предимно недобросъвестното етикетиране на произведените продукти, при рибата нещата са далеч по-сериозни.
 

Здравето на любителите на риба и рибни продукти може сериозно да бъде застрашено от действията на недобросъвестните търговци. Проблемът далеч не е само финансов, често рибата, която се предлага незаконно, всъщност е уловена незаконно. Когато липсва документ и гаранция за произход на рибата, тогава липсват и всякакви гаранции за здравето на потребителите.

Припомняме, че екоорганизации отдавна алармират за проблема с незаконния улов на делфини в заливите на Япония. На някои места в страната на изгряващото слънце морските води често се превръщат в арена на масов кървав улов на делфини. Тяхното месо се продава и незаконно се пласира в търговската мрежа, пакетирано като акулско месо, чиято реална цена е доста по-скъпа.

Често бракониерите на риба си позволяват улов в акватории, които са забранени за промишлен риболов поради констатирано замърсяване на водата със соли на тежки метали, радионуклеиди и други токсични замърсители. Уловената по този начин риба не минава през задължителна ветеринарна проверка, което означава, че тя може да е замърсена и с различни микроби и бактерии, като салмонела, яйца от глисти и най-различни паразити.


Тагове:   риба,   зарази,   подменена,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13768413
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930