Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2013 12:32 - Магдалена Ташева: По-далеч от огъня "Сирия", иначе България ще изгори
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0



Магдалена Ташева: По-далеч от огъня "Сирия", иначе България ще изгори
 05.09.2013, 10:36 (обновена 05.09.2013, 10:42)
 Николай Драганов

http://news.ibox.bg/interview/id_916400548

Депутатът от Атака Магдалена Ташева пред news.bg

Г-жо Ташева, какво не знае българският народ за случващото се в Сирия?
На първо място хората трябва да знаят, че правителство в Дамаск не е употребило химическо оръжие срещу собствения си народ. Това би било равносилно на самоубийство или лудост. Лъжата, че Башар Асад е употребил химическо оръжие беше пусната точно на кръглата годишнина от изявлението на Барак Обама, че ако бъде употребено такова оръжие, това ще премине "червената линия" и ще бъде достатъчен повод за война и удари срещу Сирия с цел свалянето на Асад. Опитват се да ни убедят, че в същия ден, в който инспекторите на ООН са в хотел в Дамаск, Асад е осигурил на поднос на Обама повод за собственото си сваляне от власт, за политическо или дори физическо убийство.

Колко страшна може да бъде една война, запалена от събитията в Сирия днес?
Българският народ трябва да знае, че тази война ще бъде много по-страшна от иракската и ще ви обясня защо. В онази война на страната на САЩ се биха техните силни съюзници - Великобритания, Норвегия, Канада, Австралия. Този път те са в изолация. Великобритания, Норвегия, Канада и Австралия, да не говорим и за традиционно проамерикански държави като Полша и Чехия, отказаха участие в тази война.
 Във войната в Ирак на страната на интервенцията и нашествието беше и Иран, нека не го забравяме. Тогава Ирак и Садаам Хюсеин бяха най-големият враг на режима на аятоласите. Този път Иран ще бъде против и там ще стане кървава баня. Хизбула по численост е дори може би по-голяма от българската армия. Частите на Хизбула вече са по границите с Израел и имат едно ясно послание - първата ракета, паднала в Сирия ще бъде последвана от ракета в Израел. Северна Корея също каза, че ако Щатите нападнат Сирия, то Пхенян ще нападне американските бази в Южна Корея.

Описвате сценарий за нова световна война?
Изправени сме пред съвсем реална и страшна заплаха от световна война. Точно заради това Великобритания, а не някой друг - най-верния съюзник, пудел, булонка или както искате го наречете, които от 220 години не са отказвали нищо на Америка и никога не са гласували против американския интерес, дори те и техният парламент отхвърли възможността за участие на страната в тази поредна петролна авантюра на Барак Обама. Тъкмо заради това той прехвърли топката в Конгреса и иска там да бъде поета отговорността за всичко, което ще се случи.

На фона на този сценарий възможно ли е все пак друго решение на Конгреса?
Ако са луди, нека да тръгнат на война. Имайте предвид обаче, че американската икономика е базирана върху военно-промишления комплекс. Още при първите ракети „Томахоук", които се посипят върху сирийската територия акции на големите корпорации ще се вдигнат. Военно-промишленият комплекс тегли като мощен локомотив цялата американска икономика. При война това означава многомилиардни поръчки не само за военната индустрия. Тя от своя страна дава поръчки на автомобилна индустрия, на компютърната индустрия. При войната в Ирак дори фирмите, осигуряващи слънцезащитни кремове на американската армия натрупаха огромни пари. За това Щатите не могат да съществуват без войни.

Къде трябва да стоим ние в тази ситуация?
Ние трябва да стоим далеч от този огън, защото ще изгорим. България е мека мишена. Армия ли имаме, икономика ли имаме, какво имаме ние, за да се противопоставим на един удар, например ня някоя иранска ракета „Шахаб". Нямаме нищо.

В тази връзка е и вашето проекторешение за пълен неутралитет, но засега председателят на парламента Миков не обяви намерения да го придвижи по-напред в дневния ред.
Предложихме по чл. 49, ал. 5 от Правилника на НС председателят при спешен случай да вмъкне точка в дневния ред. Точно така направиха, когато предложиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ние предлагаме Народното събрание да вземе решение по един толкова жизнено важен проблем. Председателстващата г-жа Манолова обясни, че нашето проекторешение първо трябва да мине през съответните комисии и най-вече през Външната комисия, но и Комисията по сигурност и отбрана и едва тогава решението да бъде внесено в пленарна зала.

Опасявате ли се, че нямаме толкова време?
Да, „Атака" има точно тези опасения. Снощи заседаваше могъщата външна комисия на Сената на САЩ. Слушах внимателно дебатите и те обмислят много по-широко мащабна война. Не казвам, че ще решат да я проведат, но те открито го обсъждаха и целият свят го наблюдаваше, заседанието се предаваше на живо от CNN. Те казват така: „ние с 10 „томахавки" (бел. ред ракети „Томахоук") няма да свалим Асад, нито ще го направим по-непопулярен. На нас ни трябва такава война, така или иначе ще се изцапаме с кръв", нещо което не казват, но се подразбира, така и така ще поемат отговорността, по-добре офанзивата да е по-мащабна и да доведе до негово сваляне. Това означава едно - кървава баня. Кървава баня в целия Близък Изток.

Кои ще бъдат страните в този конфликт в Близкия Изток?
Срещу американската интервенция са Египет, Ирак, Ливан, Алжир... имаме фронт между две воюващи страни. От едната страна са ислямистките шериатски режими, които са слуги на Вашингтон - Катар, Саудитска Армия, Обединени Арабски Емирства, а от другата страна са останалите държави, които вече изпитаха вкуса на американската интервенция по един или друг начин.

Кога най-бързо може да мине проекторешението в крайна сметка и доволни сте от отговора на министър-председателя Орешарски по темата?
Надяваме се да мине още утре (бел.ред., днес), но за съжаление ние днес изслушахме премиера и аз съм много разочарована. Дали защото искаше да избегне ангажирането с твърда позиция, той например каза, че засега няма заплаха от приток на фундаменталисти към страната ни. Ами те са само такива! Тъй наречените бежанци, струпани по границата между Турция и Сирия са главорези, канибали и масови убийци.
 Това се дискутираше в турския Маждлис. Светските партии - Отечествената партия, Републиканската партия, Кюрдската партия искаха моментално да бъдат разтурени тези лагери и тъй наречените бежанци да бъдат екстрадирани в родината им, а тук в България ние не смеем да кажем за какво става дума. Защо крием истинската картина?
 Вече получили статут на бежанци у нас организират от тук изпращането на коли, които да служат за коли-бомби на Свободната сирийска армия и те вече са толкова самоуверени, че не са махнали дори регистрационната табела на една от тези коли, както стана ясно преди дни. От „Атака" тръбим за това нещо от повече от десет месеца. Кога министър-председателят ще сметне и ще прецени, че заплахата е толкова сериозна, за да затвори границата? Днес не успя да отговори на този въпрос.

Накъде другаде могат да се насочат бежанските вълни?
Ето това е любопитен въпрос! Защо Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ не приемат бежанци? Те категорично отказват. Тези бежанци там биха живели много по-добре, първо защото това са охолни държави, които могат да се грижат за тях и второ, защото имат верска и езикова съвместимост. Защо Израел не приема бежанци? Тук спокойно можем да попитаме и защо САЩ не „раздава" демокрация в тези държави, където режими са много по-тежки...

Ще научим ли истината за това дали и по-важното кой е използвал химическите оръжия и ако става дума за лъжа и манипулация, има ли вариант тя да бъде разбита навреме?
Както беше казано и от британския парламент, всеки един може да се снабди със зарин, иприт и така нататък. Непрекъснато слушаме за някакви доказателства, но никой не ги е виждал. Не можели да ни ги покажат, защото щели да издадат агентите си на терен в Сирия. Аз така мога да докажа всичко. По тази логика те могат да докажат, че аз Магдалена Ташева искам да взривя парламента, например.

Очаквате ли проекторешението за неутралитет да бъде прието от останалите парламентарни групи?
Надявам се на техния здрав разум и на малкото останал патриотизъм в дясната част. Знаем, че ГЕРБ са про-американска партия, те са едно оръдие на американския интерес. Както щяха да строят АЕЦ „Белене", след посещението на Хилъри Клинтън се обърнаха на 180 градуса. Слушам и призиви да си заемем мястото по отношение на евро-атлантическите ни ангажименти, включително и президента.
 Ами самият Андерс Фог Расмусен каза, че НАТО няма да участва. Дори те казаха, че няма да участват в тази война, така че за какви ангажименти можем да говорим, ние сме свободни откъм ангажименти.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13759184
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930