Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2013 20:59 - Тест у дома "улавя" нишестето в киселото мляко
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0



Тест у дома "улавя" нишестето в киселото мляко
 от Христиана Забунова | 29 август 2013 Прочитания: 3444 1
Направете този тест у дома, ако се съмнявате в млякото
 
 http://kulinar.bg/Тест-у-дома-улавя-нишестето-в-киселото-мляко_l.a_i.47772.html
 
 
Източник: Thinkstock / Guliver

 Киселото мляко е една от най-полезните, традиционно български храни. За съжаление, на пазара много рядко може да се намери натурално кисело мляко - такова без сгъстители и подобрители. Дори "био" млеката са с доста съмнително съдържание, въпреки огромната си надценка.

   

 Най-честите добавки в киселото мляко са нишесте, сол, захар и сухо мляко. Докато при последните три е доста трудно да се докаже наличието им в домашни условия, нишестето може да се "улови" много лесно.

   

 Нишестето се съдържа в картофите, царевицата, пшеницата, ориза, овеса и др. Изграден е от два полизахарида – амилоза и амилопектин, и двата – мономери на глюкозата. Впрочем, това е причината, при топлинна обработка, хлябът и картофите, да придобиват сладникав вкус.

   

 Нишестето е бяло вещество, което в хранителната промишленост често се използва за сгъстител. Така или иначе, мястото му не е в киселото мляко. Много от вас, сигурно знаят, че нишестето лесно се открива с йоден разтвор.

   

 Вземете лъжичка от киселото мляко, което искате да проверите. Капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте няколко минути. Мляко, което е сгъстявано с нишесте ще промени цвета си в синьо-лилаво. Ако в млякото няма нишесте, то на мястото на йодните капки ще си остане характерния кафяв цвят на йода.

  

 Ако млякото не е сгъстявано с някакви добавки, то трябва да отдели вода, ако престоява повече от час. Най-добрият начин да проверите дали едно кисело мляко е истинско е, като го използвате за закваска. Ако се "хване", значи съдържа млечно-кисели бактерии, които ферментират.

   

 Приготването на домашно кисело мляко е най-сигурният начин да сте наясно със състава на това, което консумирате. В този случай е добре да обърнете внимание и на качеството на прясното мляко. Вижте как да си заквасите сами кисело мляко тук



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709122
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031