Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2013 15:42 - Германия въвежда "трети пол" в актовете за раждане от ноември
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
0




Германия въвежда "трети пол" в актовете за раждане от ноември

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/08/19/2125071_germaniia_vuvejda_treti_pol_v_aktovete_za_rajdane_ot/

Германия ще стане първата страна в Европа, въвела трети "неопределен" пол в актовете за раждане, предаде "Шпигел". Европейският съюз, който се опитва да координира усилията за справяне с дискриминацията в държавите членки, обаче изостава по въпроса, коментира изданието.

Вариантът да се избере третият пол освен стандартните "мъж" и "жена" в актовете за раждане ще бъде въведен в Германия от 1 ноември. Законодателната промяна позволява на родителите да не определят пола на бебето си и така да позволят на децата, родени с характеристики и на двата пола, да изберат дали искат да станат мъж или жена. Според новия закон хората могат да изберат да останат извън която и да било от двете категории.

Германия е първата страна в Европа, която ще въведе тази възможност. Вестник "Зюддойче цайтунг" определя промяната като "законова революция". Все още не е ясно обаче как тя ще се отрази на определянето на пола в други лични документи, като паспортите например, в които германците трябва да избират между две категории - "F" за жена и "M" за мъж.

Законът беше приет след решение на конституционния съд, според което, ако човек чувства категорично, че принадлежи към даден пол, има личното право да избере как да се определи.

По-рано Австралия стана първата страна в света, която въведе правни насоки за признаването на пола. Според австралийската система, която се прилага за всички документи, хората могат да избират трета категория независимо от това дали са се подложили на операция за смяна на пола или на терапия с хормони.

Брюксел под натиск

Финландия е единствената страна от ЕС освен Германия, която е постигнала значителен напредък за признаването на третия пол. Въпреки усилията бюрократичните спънки в северната страна са причината все още да не се очертават конкретни законодателни промени.

Според директора на правозащитната организация ILGA - Европа (Международната асоциация на лесбийки, гейове, бисексуални, транс и интерсексуални), ЕС изостава по въпроса. Въпреки че Брюксел излезе с доклад за транс- и интерсексуалните малцинства през 2010 г. и оттогава се опитва да координира усилията за забрана на половата дискриминация, напредъкът е слаб.

"Нещата се движат по-бавно, отколкото трябва, на европейско ниво... Решението на Германия ще засили натиска върху Брюксел. Това може да бъде само добро", коментира той.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13774930
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930