Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2013 15:57 - ИЗ КНИГАТА "СУЕВЕРИЯ СРЕД ДНЕШНИТЕ ХРИСТИЯНИ"
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1383 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Още из книгата“ Суеверия сред днешните християни“
 Йеромонах Висарион ( Зографски)
 Йеромонах Йоан ( Филипов)

 Всеки от нас се сблъсква с житейски проблеми.Как правилно да посрещаме тези проблеми и как да ги решаваме по богоугоден начин ни е показано в учението на Светата Христова Църква. Там за всеки проблем има и конкретно предписание. Но често пъти то изисква нравствено усилие от християнина, изисква човек да се смири, да пости, да се моли усърдно, с постоянство, да благотвори на ближния. А това не е по вкуса на днешния горделив, самомнителен и сладострастен човек.
 Заговорете в обществото за целомъдрие, въздържание, смирение, кротост. Ще ви се изсмеят. Злото и грехът днес неимоверно са извратили мисленето на хората. В обществото сега се ценят пороците: гордост, самомнение, бруталност, разврат, сладострастие, алчност, сквернословие. Тези пороци днес се пропагандират усилено по телевизията, по вестниците, по интернет и по всички други медии. Какво значи това? Не значи ли, че хората ценят именно тях? Съвременният човек с жадност попива тези пороци и ги предава и на децата си.
 За всичко това Бог наказва грехолюбивите хора, без значение дали те се наричат християни или не. Много такива „християни “ съзнават, че са наказани от Бога( например чрез болести, природни бедствия, обществени катаклизми и т.н.), но не искат да изоставят греха. Искат хем да грешат, хем да нямат проблеми. А това е невъзможно. Има ли грях, трябва да има и съответстващо покаяние. Ако няма съответстващо на греха покаяние, Бог праща наказание за греха( ако не в земния живот, то след раздялата на душа и тяло).
 И така притиснати от проблемите, хората търсят бързо и лесно решение . Такова„бързо и лесно“ решение предлага суеверието. Дават например в църква потника на някой човек, „да му чете отчето“, и готово, проблемът ще се реши. Така поне си вярват. Отиват сутрин да отключат църковните врати, и готово: каквото си пожелаят ще се сбъдне. Възникне ли някакъв неясен проблем, казват „магия“ и отиват на „киприянови молитви“, които„ще развалят магията“. Болни ли са, отиват при „ясновидеца“, „екстрасенса“ или „лечителя“, който ще ги „излекува“. Без усилие, просто и лесно. Плащат и готово. После продължават да вършат старите си грехове и пороци. Тук никой не изисква от тях покаяние, смирение, скъсване с греха, пост, въздържание. А и самите те не искат. Затова и проблемите им остават.Божественият духовен закон гласи: има ли грях, има и страдание. Не е възможно човек да заобиколи този закон. Който върши грехове, непременно ще страда, а заради него може и други да страдат. Затова суеверието никога не разрешава проблемите, а само заблуждава хората. Празна е вярата в „ясновидци“, „гледачи“ и „лечители“.
 В словото Божие е даден правилният начин за посрещане на проблемите. Правилната вяра в Бога. Истинското познание за нещата. Нека ги следваме.
От: Stefka Ilcheva




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13777123
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930