Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2013 22:36 - Кметът на Кюстендил за Закона за вероизповеданията: Унизително отношение към българите
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
0



Кметът на Кюстендил за Закона за вероизповеданията: Унизително отношение към българите
 Съдържание  -  Последни Новини
 Четвъртък, 25 Юли 2013 12:54
http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=6332%3A2013-07-25-09-54-05&catid=1%3Alatestnews&Itemid=57
Острите реакции срещу внесените промени в Закона за вероизповеданията продължават. Един от градовете, който ще бъде потърпевш от възможността Главното мюфтийство да извоюва победата да превърне паметници на културата в действащи джамии, е Кюстендил. Гражданите от месеци водят битката срещу Мюсюлманското вероизповедание, организирайки редица протести. ВМРО – Кюстендил подкрепи местните и обединени показаха, че няма да позволят да бъде ислямизиран един от градовете символи на борбата за Освобождение от турско робство.

На извънредна пресконференция заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки посочи, че скандалното предложение ще проправи пътя на радикалния ислям в България, тъй като тези населени места са част от т.нар. ислямска дъга на Балканите.

Коментара на кмета на Кюстендил Петър Паунов пред Радио „Фокус” може да прочетете тук:

- Защо искате, г-н Паунов, оттегляне на поправката в Закона за вероизповеданията, заявихте тази своя позиция?

Защото това е едно унизително отношение, както към българската националност, така и към християнската общност в България. Под предлога, че се решават проблемите на църквата, която години наред беше унижавана от всички правителства, под ясната диктовка на ДПС, се прокарват поправки, които ще позволят всички бивши джамии отново да бъдат придобити от мюсюлманското вероизповедание. Предупреждавам вече повече от година, че има национална офанзива, която е предприета и се изсипват милиони в тази съдебна офанзива - да бъдат придобивани тези бивши джамии, които са на територията на цялата Южна България и в Западна България. Нямаме наблюдение върху цялата страна, но предполагам, че не сме изключение. Предупреждавахме за подобно нещо, предупреждавахме, че това е под диктовката на друга държава, но най-вече това е под диктовката на ДПС, които се опитват отново да ни населят с мюсюлмани. Тук има 11 човека мюсюлмани, в същото време има претенции за градинката на освободителя на Кюстендил от турско робство – дядо Ильо войвода, за двете джамии, които към момента са музейни – действащ музей е едната, другата също е държавна собственост, държавата е готова да я превърне в музей, освен това, и за други терени и градинки, които са в централната градска част. Едно единствено основание - преди 500 години ние сме били под турско робство и затова постоянно си навързваме законодателство, което да позволява тези имоти да се връщат в ръцете на мюсюлманското вероизповедание. Провокативно поведение. Нека сме наясно още веднъж! Църквата трябва да получи своите имоти и държавата, отново под диктовката на тази политическа сила, в момента е направила всичко възможно да пречи и да се стига до конфликти непрекъснато. Правителството, с едно свое решение, може да прехвърли всеки имот и да го върне в ръцете на православната ни църква. Но когато в райони, където отдавна няма мюсюлмани, позволиш, заличавайки давността до момента и заличавайки усилията на цели общности да бъдат превърнати в паметници на културата, исторически паметници, не са срутени, не са унищожени, а напротив, това е част от историята на всеки град, и когато се опитваш отново да ги превърнеш в мюсюлмански храмове, няма как да не се получи тази реакция.

- Има ли проблем, всъщност, ако православната църква поиска даден имот за себе си и ако мюсюлманското вероизповедание го поиска за себе си, къде е разликата?

Няма, разбира се, какъвто и да било проблем, стига да бяхме обаче в Турция или в Иран, а понеже сме България и сме християнска страна, и понеже по-голямата част от тези джамии не са строени със съгласието на българските граждани, особено в места, където ви казвам, че към момента няма мюсюлманско вероизповедание и има 10, или 11 човека. Използва се, за да се плаща на роми, които да регистрират вероизповедания, след това да изпращат хора, които да създават напрежение. Някъде да сте видели християнски храм, който да има огромни колони и да натрапва от сутрин до вечер молитвите, някъде да сте видели подобна агресия, освен в Македония? Защо нашият храм в Одрин, с който толкова много се хвалим всички, никой не каже открито, че отваря за два-три часа само на Великден и една малка камбанка удря два пъти, и след това се затваря? А тук денонощно нашите сънародници трябва да слушат този вой от всякакви минарета, нека да сме наясно – тук не става въпрос за дискриминация, тук става въпрос за насилствено помюсюлманчване и потурчване на цели региони. Насилствено, казвам, защото това не е със съгласието на българските граждани. И тук - благовидният предлог, че ще решим уж проблемите на унижаваната църква, унижавана години наред от комунистите, унижавана и след това от техните потомци, като правителства. Под диктовката на ДПС се правят опити да се обясни, че тогава ще отменим давността и за абсолютно всички вероизповедания.

- Г-н Паунов, нали сте наясно, че може да предизвикате критики за липса на равно отношение към представители на различни религии, с това си искане?

Казах ясно, има 12 човека, които са се определили като мюсюлмани тук, на място. Не виждам какво е основанието да бъдат възстановявани две джамии на тези хора и по този начин отново да връщат и да възстановяват турското робство. Ако трябва официално да се въвежда мюсюлманската религия, то тогава очевидно трябва да има референдум в България.

- Споменахте за един от имотите, който е държавна собственост, останалите имоти общинска собственост ли са, имотите и земята под тях?

Терените са общински, а имотите са държавна собственост, самите джамии – музеи, действащи в момента, те са собственост на държавата, но и мюсюлманското вероизповедание не е признато за наследник, правоприемник на Вакъфските имоти. И в момента има висящо дело в София, което отново се надявам, че прокуратурата ще следи много внимателно, защото и там отново в момента се опитват да бъде променено решението и да бъдат признати като правоприемници, на всяка цена да си ги върнат. Само би ли ми обяснил някой какво ще правят мюсюлманските вероизповедания с тези имоти, с тези огромни джамии, като ги вземат, според Вас? Това не са молове, това не са магазини, очевидно не става въпрос за търговски интерес. Нима мюсюлманското вероизповедание се е загрижило за историята на България и на Кюстендил, и на всички градове. Силно се съмнявам за момента. Агресивната им политика показва точно обратно – че ни подготвят за следващата република Македония.

- Всъщност това, което казвате, е много важно, че мюсюлманското вероизповедание не е правоприемник на Вакъфските имоти.

Да, но те обжалват това решение на Софийски градски съд и в момента се очаква решение на Апелативен съд, така че те оспорват абсолютно всяка дейност, при всеки парламент, в миналия парламент не можа да мине подобна поправка. Още веднъж казвам, Българската православна църква има своето основание да поддържа имотите си, особено занемарените. Нека сме наясно, че правителства наред, държани в шах от ДПС, също отказват да въведат вероучение, образованието, което да влезе в училища. Също, по принцип, се допринася за подобни отчаяни ходове на подкрепа, уж, за православната ни църква, а под този благовиден предлог да се прокарват интересите на мюсюлманското вероизповедание. Затова ясно казвам – тези хора посегнаха на хляба на българина и затова той е принуден в момента да протестира, ако посегнете и на вярата му, нещата ще се усложнят много повече. Затова ви моля, направете ясни разчети – във всеки регион, където има мюсюлмани и където има съответното вероизповедание, какви храмове трябва да имат. Трябва да има правила, ясни правила, в какви храмове и защо трябва да се превръщат. Кажете ми - как на 10 човека тук ще обясните, че трябва да има две джамии?




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13755901
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930