Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2013 22:04 - Св. Гора също се обяви срещу отмяната на неработния неделен ден
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.07.2013 22:05


Св. Гора също се обяви срещу отмяната на неработния неделен ден
 

  http://dveri.bg/xra3q


 Вторник, 16 Юли 2013 11:12
 Автор: Ромфеа

Свещеният кинотис (колективният управителен орган) на Св. Гора изрази своето несъгласие с новия закон, който позволява магазините в Гърция да работят и в неделя. В писмо до правителството светогорците искат да се преосмисли предлаганият член "За работа на търговските обекти в неделя". Също така се обръщат към депутатите с призив "да се издигнат на висотата на събитията и да не допускат гласуването на закона". По-конкретно в обръщението се казва:

"С дълбока скръб св. кинотис, състоящ се от представители на двадесетте манастира на Св. Гора, научи за внесения в парламента законопроект "Правила за регулиране на пазара на стоки и услуги", с което се позволява при желание и изпълнение на някои условия търговските обекти да работят и в неделя. Считаме, че това представлява значителна крачка към отмяната на неработния характер на неделния ден, който е бил установен от византийско време и зачитан от гръцката държава като знак на уважението на нашия народ към православното предание. Отмяната на неработния неделен ден беше предотвратена в периода на османската власт благодарение на борбата на големия светогорски мъченик и народен апостол Козма Етолийски, който между другото казвал: "Братя мои, съветвам ви да пазите Неделята, която е посветена на Бога".

В обръщението на монасите се казва също, че в тези критични за най-новата история на страната времена гръцкият народ има нужда повече от друг път от обръщане към преданието си, а не от дехристиянизиране. Те молят министъра на регионалното развитие да преразгледа изцяло въпросния член от проектозакона.


                        жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

Неделният ден в Европа: време за почивка, социални контакти и възхвала на Бога
      http://dveri.bg/xradq
Четвъртък, 18 Юли 2013 09:21
 Автор: Двери

Работното време на магазините през седмицата е достатъчно, смята австрийският конституционният съд, с което дава знак, че се зачита свободното време и качеството на живот на всеки.

Забраната за отварянето на магазините в неделни и празнични дни в Австрия не противоречи на конституцията. Това гласи решение на австрийския конституционен съд от 11 юли 2012 г. по повод жалба на представители на търговския бранш. „Дори и да е настъпила обществена промяна, забраната може да се обоснове с обществения интерес за запазване и съхраняване на спокойствието в последните дни от седмицата", гласи заключението на конституционните съдии. Обстоятелството, че в определени уикенди през годината е налице засилено търсене на отворени търговски обекти, не е причина да се търси промяна в законодателството.

В Австрия се оказва много силна съпротива на опитите за либерализиране на работното време в търговията както от обществото като цяло, така и от Алианса за свободната (от работа) неделя. Дейността на тази организация,  създадена през 2001 г. и обединяваща над 50 браншови, културни, църковни, профсъюзни и др. сдружения, се координира от Католическата социална академия на Австрия (KSOe). Тя е сред основателите на Европейския неделен алианс (http://www.europeansundayalliance.eu/). В него членуват национални неделни съюзи, църковни и граждански сдружения, обединени от общата цел за постигане на справедливи и достойни условия на труд, за баланс между професионалния, семейния и личния живот и засилване на социалното сближаване.

Бившият римокатолически епископ на Линц и някогашен референт по социалните въпроси в Конференцията на австрийските епископи, Максимилиан Айхерн, казва в тази връзка: „Свободната неделя е най-старият социален закон на християнско-юдейската цивилизация, установен още в Стария Завет (третата от 10-те Божии заповеди). Съвместното прекарване на времето за почивка, социалните контакти и възхвалата на Бога са най-важните християнски ценности, които са неотменима част от човешкото достойнство.”

Как стои въпросът в Германия? Желязно правило е в неделя и на празници магазините да са затворени, същото важи и за времето между 20 ч. и 6 ч. Но и от това правило има изключения, защото работното време за магазините не е решено еднакво за всички провинции. Така например, най-много четири пъти годишно магазините могат да работят в неделни и празнични дни, когато има базари, панаири или подобни събития. Работата в тези дни обаче трябва да е с разрешението на местните правителства, респ. съответните им служби. В Бавария тези работни дни не могат да бъдат през декември.

Държавата дава по-голяма свобода на павилионите за вестници: пресата може да се продава и в неделя от 11 до 13 ч. Аптеките се подчиняват на същите разпореждания като магазините, но при нужда от спешна помощ осигуряват снабдяването на населението с лекарствени средства. Търговските обекти по гарите и летищата могат да работят всеки ден, като на 24 декември трябва да приключат до 17 ч.

През 2011 г. в Брюксел е създаден общоевропейски алианс, който си е поставил за цел да  се бори за запазване на свободения неделен ден на европейско равнище.

По материали от австрийски и германски медии. Подбор и превод: презв. Снежинка Благоева




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13760509
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930