Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2013 22:39 - И САМ ИЗКУШАВАН, НА ИЗКУШАВАНИТЕ ДА ПОМАГА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове:
0



Vasil MihaylovЦърква и общество!

Тази необикновена история е от живота на мой познат – свещеник, който е от консервативно семейство, човек на строгите правила, не признаващ никакви отстъпки. Преди да приеме свещенството, той отишъл по поръчение от семинарията в града и срещнал свой съученик. След два дни те организирали среща на цялата компания съученици – поседяли на масата, пийнали. Моят познат не е свикнал да пие алкохол. Тъй че на сутринта, като се събудил, не можел да си спомни как е приключила вечерта. Но се събудил в едно легло със своя съученичка. Това означавало, че трябва да забрави за свещенството – свещеникът трябва да е чист.

 Моят познат отишъл с покаяние при ректора, който само разперил ръце и казал: „Това е Ваш избор. Аз ще Ви дам възможност да завършите образованието си, но в документите Ви трябва да се подпише духовникът на Семинарията със становището, че имате канонически препятствия да приемете свещенически сан". Горкият семинарист отишъл при ефимерия. Обяснил нещата. Духовникът поклатил глава, взел лист и написал, че канонически препятствия за ръкоположение няма. Семинаристът възразил: „Отче, Вие не ме разбрахте, сигурно сте се объркали!" „Не-не, иди си с Бога, животът ще ти покаже всичко", бил отговорът на духовника. Ректорът погледнал написаното и казал: „Вие сте излъгали стареца". Обадил се на духовника, а той му отговорил: „Аз поемам отговорността, това е мое решение, което е удостоверено с моя подпис".

 По-късно този семинарист се ожени и прие свещенически сан. След много години той ми разказваше: „При мен на изповед идват също такива грешници, какъвто бях аз някога – с блудни грехове и се каят за това. Аз кипвам отвътре и ми минава през ума: „Как си го допуснал?!" И съм готов да извадя сабята от ножницата, за да накълцам на дребно този грешник ... Но щом се хвана за сабята, си спомням как самият аз бях паднал и какво направи Господ с мен... И връщам сабята в ножницата и се опитвам със същата любов да покрия този човек, който идва при мен с открито сърце. Човешкото отстъпва на Божието и справедливостта застава по-ниско от милосърдието и любовта". І www.pravmir.ru.

 Протойерей Игор Фомин




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707178
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031