Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2013 23:07 - ДА СИ БЪЛГАРИН ЗНАЧИ НЕВОЛНО ДА КАРАШ ДРУГИТЕ ДА ТИ ЗАВИЖДАТ!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0



Ivo Dimitrov Blagoev
ДА СИ БЪЛГАРИН ЗНАЧИ НЕВОЛНО ДА КАРАШ ДРУГИТЕ ДА ТИ ЗАВИЖДАТ!

 "Българската държава е люлка на европейската култура и цивилизация"
 Шарл дьо Гол - президент на Франция , Париж 1962 година

 "Богомилите създават Европейското възраждане"
 Франсоа Митеран - президент на Франция

 "Във Фландрия през 17-ти век, най-използваната фраза за красив и строен, симпатичен или просто ДОБЪР млад мъж е "un bon bulgar""
 От “Философски речник” на Волтер
 ...
 "Нима не е чудо смелостта на въстаналите срещу Империята (Османската) завладени български хора?"
 Ханс-Кристиан Андерсен в своя “Дневник”

 "Българите са хората, допринесли най-много за формирането на цивилизацията в Източна Европа и въвеждането на тези народи в цивилизования свят”
 Проф Геза Фехер, Унгария
 ...
 "Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време"
 Проф. Санте Грачоти, Италия
 ...
 "Само в Рая женската красота надминава тази на българските жени"
 Адалудин Мухаммад Балхи – персийски (ирански) поет от 12 век.
 ...
 "Украинците, а също така и белорусите, и руснаците, всички си спомняме, че писмеността, културата ни и православната християнска вяра произхождат от България. Искам да припомня и факта, че двамата първи украински патриарси са етнически българи – Григорий Цамблак и Киприан"
 Вячеслав Похвалски – посланик на Украина в България.
 ...
 "Българите са силен и непреклонен народ, който не се страхува от смъртта. Те са добронамерени към приятелите си и жестоки към враговете, безкрайно гостоприемни и обичат да живеят в мир и съгласие със съседите си”.
 Hugas Indejedijan – Арменски пътешественик в книгата си
 "Armenian travel notes on the Balkans 17th-19th century"
 ...
 "Българската средновековна култура е сред седемте цивилизации в световната история, които играят ключова роля в обмена на ценности и идеи между Изтока и Запада"
 Shigioshi Matsuiama – японски историк
 ...
 "Значението на етнонима “Българин” е мъдър, образован, ерудиран човек"
 Abu Hamid al Aldalusi – арабски пътешественик от 12 век
 ...
 "Началото и благоприятните възможности за формирането на днешните балкански народи е поставено от Дунавска България"
 Проф. Геза Фехер, Унгария
 ...
 "Трябва да се признае, че съществува дълбока връзка между Източна и Западна Европа в областта на културата и заедно с това да се подчертаят изключителните заслуги на българите в прехвърлянето на нови културно-цивилизационни импулси към Запада от дълбока древност."
 Проф. Хари Салман

 "Доказано е, че древните българи са имали най-напредналата календарна система в Европа и по-достъпна, по-практиччна, отколкото индийската или китайска леточислителни системи."
 Prof. Michele Longon, "Population et Societe". France

 12-годишният животински циклов годишен календар на древните българи, основаващ се на измерването през светлата част на годината на движението на ЯНКУЛ (Юпитер) около Слънцето е теоретичната основа за изработването от ЮНЕСКО на единен календар на човечеството. (сп. "Куриер на ЮНЕСКО", 1988 г.)

 "Два народа се сблъскаха, които не познават думата “отстъпление”. Готи и Българи. Изненадани бяха от сблъсъка помежду им, защото в света нямаха равни, с които да се сравняват – по сила и храброст. ...Българите не се съмняваха в своята победа, и светът им се удивляваше. Те са народ, който бяха постигали винаги всичко, от което са се нуждаели – и благородно име, напоено с кръвта на враговете им. Един народ, чийто членове прославят семейното си име на бойното поле и за по-благородни сре тях се считат онези, чиито мечове са напоени по-изобилно с кръвта на враговете им в битката.
 ЕНОДИЙ от “Eulogy for the Gothic king Teodorikh”, V century AD

 ”… най—яростните бойци в целия свят са българите.”
 Casiodorus Senator, VI century AD

 “КРОБАТ, повелителят на България и КРОТАГИТЕ (the Krotags), оставя петима синове и ги заклева никога да не се разделят, за да владеят и отбраняват успешно земите си и да не паднат никога под чуждо иго”.
 Teophanes Confessor, VIII century AD

 “Българите са многоброен, могъщ и войнолюбив народ, които държат в подчинение всички съседни народи. Един техен конник посреща безстрашно 100 или 200 наши конници, дори да не вярвате. Когато воюват, на фронтовата линия отпред са стрелците им с лъкове, а отзад ги подкрепят жените и децата” Abu al-Hassan Ali ibn Hussein ibn Ali al-Massoudi, X century AD

 “Етнонимът “българин” означава достоен, мъдър човек.”
 Jagfar Tarikh – history of the Volga Bulgarians, 1098 AD

 “В България по времето на хан Крум не са съществували думи като лъжа, измама, измяна, предателство, алчност, завист, клевета и безотговорност.”
 Мишел дьо Монтен – “Essays”, XVI century AD

 “Българската е една от седемте основни световни цивилизации.”
 Prof. Shigeoshi Mazuiama

 “В човешката история има 28 цивилизации, и е една от тях са българите.”
 СЪР АРНОЛД ТОЙНБИ

 “България, съхранявайки делото на светите братя Кирил и Методий, е заслужила не само уважението на останалите славянски народи, но и на цялото човечество, изтъквайки на преден план истинския смисъл на думите напредък, човечност и култура. Българите не просто съхраняват делото им от унищожение, но го развиват старателно и превръщат в световно културно наследство.” Roge Bernar

 “СИМЕОН е българският КАРЛ ВЕЛИКИ, но е по-щастлив от него, заото създава основите на националната литература.”
 АЛФРЕД РЕМБО

 “Старобългарската литература и култура стоят в основата на руската култура и цивилизационни ценности"!акад. Дмитрий Лихачов

 „Аз съм се учил да превземам, а не да предавам крепости.“ — капитан Узунов, в отговор на ултиматума на сръбския генерал Лешанин да предаде Видинската крепост през Сръбско-българската война (1885)

 „Като стар кавалерист с особен интерес следях действията на българската конна дивизия и винаги бях във възторг от нейните смели действия. Мога да ви уверя, че досега се беше наложило убеждението, че атака на конница срещу пехота е невъзможна, което Вие опровергахте.“ — фелдмаршал Макензен, писмо до генерал Колев, Първа световна война (1915 - 1918)

 ”БЪЛГАРИЯ - ухание на Западната Мъдрост, която се среща с цветята на Източната Мъдрост върху Балканите – люлка на световната цивилизаци, и мост между културите, по който човечеството ще поеме към ОБЕДИНЕНИЯ СВЯТ”
 БАХА-У-ЛЛА, персийски философ и суфи-мъдрец от 19 в., основател на “еретичната” за шиитски Иран най-прогресивна и либерална мюсулманска секта – БАХАЙСКАТА ВЯРА



Тагове:   българите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13747243
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930