Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2013 12:44 - Марин Райков бесен – променили учебниците въпреки забраната му
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
0



Марин Райков бесен – променили учебниците въпреки забраната му

Автор: Владимир Йончев Публикувана на 21 юни 2013 в 21:06
http://offnews.bg/index.php/210130/marin-rajkov-besen-promenili-uchebnitsite-vapreki-zabranata-mu

Учебните програми, които взривиха общественото мнение с изхвърлянето на класически произведения и цели автори от учебниците, са прокарани въпреки изричната забрана на служебния премиер Марин Райков.

Той е отхвърлил проекта и е наредил учебниците да бъдат преразгледани в точно противоположната посока – засилване на патриотичното съдържание, като специално е наблегнал на учебниците по литература и история. Освен това Райков е поискал съдържанието на учебните програми да се уеднакви и да има само един учебник по предмет, а не по няколко, както сега.

В писмо до медиите, изпратено от бившия му пресекретар Ивет Добромирова, Райков заявява, че сваля политическото и личното си доверие към хората, прокарали скандалните промени.

Ето и целия текст на писмото:

Служебният премиер Марин Райков обяви като един от приоритетите на служебното правителство именно проблемите в българското образование. Един от тези проблеми според него беше именно съдържанието на българските учебници по литература, български език и история. Със специална своя заповед той нареди старта на работа по преразглеждане на програмите именно по тези предмети. Целта беше в две посоки – уеднаквяването на съдържанието и свеждането му до един-единствен учебник по съответния предмет и УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАТРИОТИЧНОТО СЪДЪРЖАНИЕ. Той настоя за съставяне на комисии с широко обществено и научно представителство. Беше проведена специална среща с ръководството на БАН, защото негово твърдо убеждение бе, че в този процес трябва да участва активна именно научната общност, която не бива да бъде изолирана от дебата за образованието на децата ни. Подписването на подобна наредба е станало не само тихомълком, но в грубо нарушение на изричната заповед на министър-председателя, който изрично разпореди да се спре всякаква работа на парче по въпроса с българските учебници до извършването на цялостен анализ и уеднаквяване на съдържанието им в посока увеличаване на патриотичното съдържание.
“Аз свалям не само политическото, но и личното си доверие от всички, които са били замесени в това грубо потъпкване на основни за българското образование ценности, в които аз лично вярвам в разрез с моя изрични разпореждания и в името на защитата, на които бяха предприети конкретни административни действия – очевидно също пренебрегнати” – каза Марин Райков.

Ивет Добромирова,
Медиен координатор и говорител на служебния министър-председател и министър на външните работи Марин Райков




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707528
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031