Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2013 15:47 - Патр. Неофит: „Църквата със загриженост следи случващото се у нас“
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1025 Коментари: 0 Гласове:
0



Патр. Неофит: „Църквата със загриженост следи случващото се у нас“
  http://dveri.bg/xq368
  
 Вторник, 18 Юни 2013 22:46
 Автор: Двери.бг

Това заявил Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес, 18 юни 2013 г., при посещението при него на председателя на Народното събрание Михаил Миков, съобщава сайтът на парламента. Срещата се провела в сградата на Светия Синод на Българската православна църква и в нея участвали всички членове на синода.

Председателят на парламента подарил на Негово Светейшество фототипно издание на дневниците на първото Учредително народно събрание в Търново, свикано през 1879 г. Той изтъкнал, че те свидетелстват за ролята и съзидателната мисия на строителите на съвременната българска държава, много от които са били свещеници и духовни водачи на българската нация като например председателя на първия български парламент и бивш Български екзарх Антим I.

В разговора Михаил Миков подчертал, че законодателната институция високо цени всеотдайната дейност на Православната ни църква за напредъка на България и за единението на нашия народ. Той отправил посланието, че в тази своя мисия БПЦ винаги ще среща безрезервната подкрепа на Народното събрание.

Негово Светейшество патриархът споделил, че „Църквата, която винаги е редом до светската власт, следи с внимание и загриженост случващото се в обществено-политическия живот у нас. Всички се молим за добруване, благополучие и единение на нашия народ“, заявил Негово Светейшество.

В хода на разговора били разменени мнения по широк кръг теми от дейността на БПЦ, сред които и въпроси, които изискват законодателно решение. Като такива били посочени въпросът за изменения в Закона за вероизповеданията, с което да се уреди ясно статутът на свещенослужителите в БПЦ и в другите вероизповедания. Членовете на Св. Синод поставили въпроса за изясняване на някои формални страни, свързани със собствеността на храмовете и местата за богослужение при ясен регламент за титуляра на собственост, както и необходимостта от промени в Закона за местните данъци и такси по отношение на начина на определяне на размера на такса „битови отпадъци" за храмовете и местата за богослужение. Също така бил поставен и въпросът за законодателно уреждане на вероучението в българските училища.

Председателят на Народното събрание поел личен ангажимент парламентът във взаимодействие с другите институции и компетентни органи своевременно да анализира поставените теми и в най-кратък срок да бъдат намерени конкретни законодателни решения.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13715103
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031