Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2013 07:13 - Патриарх Вартоломей: Сигналите от народа трябва да бъдат разбирани от управляващите във всяка страна
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
0



Патриарх Вартоломей: Сигналите от народа трябва да бъдат разбирани от управляващите във всяка страна
 
   http://dveri.bg/xqkyd
 Понеделник, 17 Юни 2013 12:25
 Автор: Amen.gr

Това послание, което днес може да се отнесе към различни страни в нашия регион и да има много адресати, изпрати вчера в словото си Цариградският вселенски патриарх Вартоломей след светата литургия в храма „Св. Георги“ при Едирнекапъ (Одринската порта) в Цариград. Взимайки повод от събитията, които разтърсват Турция, патриархът подчерта, че „посланията, изпращани от масите, от народа, трябва да се разбират от управляващите във всяка страна и от ръководствата на Църквата“.

Предстоятелят на първата по чест църква сред православния свят и глава на всички православни християни в Турция в пастирското си слово се запита: „Какво означават тези събития?“ и сам отговори: „Аз няма да навлизам в тяхната същност, но само ще отбележа, че в нашето общество тук, а и в много части на света, както виждаме всеки ден от новините, има известна трансформация, има промени, има искания на гражданите, искания, които не могат да бъдат пренебрегнати от съответните власти, без те да понесат щети от това. Тези послания, изпращани от масите, от народа, трябва да бъдат разбрани от ръководителите на всяка страна и, бих добавил, и от ръководителите на Църквата.

Църквата Христова безспорно е една и съща през вековете, тъй като "Иисус Христос е същият вчера и днес, и вовеки" и никой от нас не може и няма право да промени или да премести основите на християнската вяра и традиция. Но има и външни неща, външни елементи, които се променят в течение на годините и вековете. И не само се променят, но и трябва да се променят, за да може Църквата да схваща посланията на времето, да могат „антените“ й да улавят нуждите на народа и тя да съобразява проповедта си с обстоятелства и изискванията на съвестта на църковното изпълнение, без разбира се, повтарям, да жертва нищо от същността на вярата и на приетите наши традиции." В тази връзка патриарх Вартоломей отбеляза, че първопрестолната църква на Православието възприема посланията на времето и винаги е отворена за диалог с всекиго. "За щастие, че Вселенската патриаршия и в тази област е винаги отворена, тя е пионер във всяка легитимна, допустима иновация… Тя възприема посланията на времето и адаптира своята проповед, която е винаги евангелска и е с оглед на една-единствена цел: спасението на вярващите".

По повод отслужването на света литургия в храма "Св. Георги", който турската държава е отнела преди десетилетия и все още не е върнала на патриаршията, патр. Вартоломей изтъкна, че този въпрос, както и въпросът с другите все още невърнати имоти на Цариградската патриаршия и на другите религиозни малцинства в Турция трябва да намери най-после своето решение: "Това са нарушения на правата на човека, нарушения на правата на малцинствата и докато те не се отстранят съобразно нашите традиции, съобразно традициите и обичаите на малцинствата, не само на нашето, но и на други малцинства, които съществуват в тази страна, няма да бъде възможно да се говори за пълна демокрация и върховенство на закона."



Тагове:   народ,   духовници,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706771
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031