Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2013 07:09 - "Министърът на автобусната спирка" - пътят към един от най-високите стандарти в света
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 451 Коментари: 0 Гласове:
0




"Министърът на автобусната спирка" - пътя към един от най-високите стандарти в света

 http://targ.bg/bg/новини/министърa-на-автобусната-спирка-пътя-към-един-от-най-високите-стандарти-в-света/1025/


Дата: 11.06.2013
Автор: Адриан Илиев
Източник: Адриан Илиев - www.advocati.org



Към първата част от материала: "Политиците: „Да обсъдим и решим въпроса във Facebook“. Исландия отказва „спасителните“ мерки на МВФ и СБ. Банкерите в затвора . . ."

В какво се изразява исландският модел?

В този процес, когато освен всичко друго икономическата криза би заплашила всяко едно общество от разпад, в Исландия изкристализирват водещите принципи на прехода. На първо място – разказва ни финансовият министър – е волята трудните решения да бъдат вземани възможно най-бързо; по-късно тези решения биха били още по-трудни. На второ място – международното сътрудничество не може да става са сметка на собствения народ; националните интереси трябва категорично да стоят на първо място. На трето място – защитата на инфраструктурите, които осигуряват благополучие на бедните групи от населението трябва да бъде абсолютен приоритет; в противен случай определени групи от населението биха се маргинализирали и това ще навреди на целостта на обществото. Така структуриран, моделът на Исландия включва няколко основни решения, които са били взети на базата на широк диалог и консенсус в исландското общество. На първо място е било съобразено с какво разполага Исландия – това е неограничената и свободна геотермална енергия, геостратегическото географско положение на средата на Атлантическия океан и огромните рибни запаси в исландските териториални води.

 Като първа и ключова мярка за справяне с кризата исландците обявяват нулева данъчна ставка за иновациите, образованието и енергийната ефективност – по този начин Исландия рязко дръпва напред и скоро се сдобива (въпреки финансовата криза) с растящи високотехнологични производства, генериращи голяма добавена стойност (включително въпросния завод за алуминий и предстоящ мега-проект за прокарване на високоволтов преносен кабел по дъното на океана, от който да бъде продавано електричество на Великобритания). Развиват се стратегии за икономика, базирана на зелените технологии и иновациите, което трябва да обезпечи бъдещото благоденствие на стрната.

 Следваща много важна мярка е консенсусно приетото решение на исландците да се противопоставят срещу кризата и икономическата „блокада“ от страна на заобикалящия ги свят с категорично и приоритетно защитаване и отстояване на социално значимите инфраструктури, които обезпечават благоденствието на отделните групи от обществото. Благодарение на това няма голяма безработица (от ~6% наблюдаваме понижение до ~4%), няма никаква бедност (Исландия е с един от най-високите стандарти в света) и островът се сдобива в разгара на най-голямата криза с решаващи инфраструктурни придобивки (пътища, мостове, болници, културни центрове, производствени мощности), гарантиращи икономически предимства и просперитет.

 За да могат да посрещнат нуждите на предприетото капитално строителство в условията на криза, исландците увеличават драстично данъците за акцизни стоки (вредни и луксозни по своя характер), което не засяга широките слоеве от населението и още по-малко – не засяга образованието, здравеопазването, социалното дело. Така за просперитета на страната биват натоварени да плащат големи компании, които така или иначе реализират значителни приходи от търговията с горива, алкохол, тютюневи изделия. За да опазят обществото от отцепване на крайно бедни и маргинализиращи се групи (които по правило не могат да способстват за икономическото развитие и биха коствали огромни разходи на обществото), исландците сключват своеобразен нацианален колективен трудов договор относно посрещането на последиците от кризата, с цел защита на социалното равнище.

 Към средата на 2009 г. всички синдикати и работодателски организации приемат „Пакт на стабилността“, определящ равнищата на минималната работна заплата, мерките за защита на нископлатените работници, данъчни реформи, интензивно капитално строителство. Така в условията на най-голяма финансова криза населението на Исландия има заетост и доходи, сдобива се с решителни инфраструктурни придобивки и се ориентира към високоефективни производства.

Министърът на автобусната спирка

След като ни разказа всичко това, министърът на финансите се извини, че трябва да ни напусне поради неотложните си ангажименти и отпътува. През панорамните стъкла на залата го видях как пресича улицата долу застава на автобусната спирка отсреща. След малко автобусът дойде, министърът се качи и отпътува – като най-обикновен гражданин – без автомобили със специален режим, без НСО, без каквито и да било демонстрации на важност. Може би това е една от основните причини Исландия да просперира – там хората не си придават допълнителна важност и също така – общуват, търсят заедно решения на въпросите. Всичко останало е въпрос на оценка на предимствата и адекватно планиране...

 С благодарност за предоставения материал на Адриан Илиев www.advocati.org



             жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

                                                                          

Бояна Иванова чрез Знаят ли българите какво е Chemtrails и колко е опасно за хората?
Знаят ли българите какво е Chemtrails и колко е опасно за хората?:
 - Докато нашите велможи се чудят чий задник да излижат, продавайки националните интереси за жълти стотинки, докато трошат народна пара за охрана и военни кортежи, исландците забравиха за кризата, а министърът на финансите им се дижи с градски транспорт. Защо? Защото не се страхува от това, че си е свършил работата. Защото е държавник, а не "цървул превърнал се в ботуш"

 ". . .международното сътрудничество не може да става за сметка на собствения народ; националните интереси трябва категорично да стоят на първо място . . .

 . . .Като първа и ключова мярка за справяне с кризата исландците обявяват нулева данъчна ставка за иновациите, образованието и енергийната ефективност – по този начин Исландия рязко дръпва напред . . ." http://targ.bg/bg/новини/министърa-
на-автобусната-спирка-пътя-към-един-от-най-високите-стандарти-в-света/1025/



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704862
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031