Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2013 23:46 - Опасен хербицид открит в телата на българи
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://agronovinite.com/opasen-herbicid-otkrit-v-telata-na-balgari/

Опасен хербицид засечен в телата на българи

Опасният хербицид глифозат, познат и с търговското наименование “Roundup”, е открит у един на всеки десет българи. Те са дали доброволно проби от урина за участие в тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята“. Изследванията са направени в 18 европейски държави, а резултатите показват, че близо половината от тях са положителни. В Полша, Германия и Великобритания 70% от пробите са положителни, а в Малта те достигат 90%. Всички тествани живеят в големите градове и никой от тях преди пробите не е имал контакт с продукти, съдържащи глифозат. Някои от тях са месоядни, а други са вегетарианци.

Хербицидът може да наруши функциите на човешкaта ендокринна система. Доказано е, че може да премине през плацентата по време на бременност. Малка част от него може да се разгради до киселина , която е още по-опасна за хората. Тестове върху плъхове показали, че глифозатът уврежда нивата на тестостерон в мъжките екземпляри.

Изследвания в Южна Америка, където се отглежда соя, показали, че в тези райони има бум на вродените дефекти у бебетата. В Парагвай се оказало, че новородените на жени, които живеят в радиус от 1 км от полета, пръскани с глифозат, са два пъти по-застрашени от вродени дефекти.

Глифозатът е един от най-използваните от земеделците и градинарите хербициди по света. С него се пръскат и някои от ГМО културите, внасяни в България и Европа за добавяне във във фуражите. Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговската марка “Roundup”. Използва се за изчистване на плевелите преди сеитба и покълване на културите. Прилага се върху пшеница, ечемик, ръж, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата. “Roundup” се употребява и от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите, парковете и кварталните градинки.

Въпреки, че се използва широко, наличието на хербицида в храната и водите и рядко контролирано, а у нас изобщо не се следи. Глифозатът е одобрен за използване в целия ЕС през 2002 г., но европейските регулаторни агенции не правят собствени изпитвания за безопасност, а разчитат на данните, предоставени от производителите. Екоорганизациите съобщават, че безопасността на глифозата е трябвало да бъде преразгледана в ЕС през 2012 година, но съюзът е отложил преоценката за 2015 г.

В същото време, 14 глифозат-резистентни генномодифицирани култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Според изчисленията на екоорганизациите, ако те се разрешат, употребата на опасния хербицид може да се увеличи с 800%



Тагове:   отрови,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750043
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930