Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2013 22:40 - Бизнесмен отказа 60 милиона долара
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 475 Коментари: 0 Гласове:
0



Бизнесмен отказа 60 милиона долара

"Не взех кървави пари от правителство, което убива своя народ", каза изобретател от Силиконовата долина...
Джефри ван Мидълбрук. Снимка: Епохални Времена (Epoch Times)
http://www.epochtimes-bg.com/2013-02/2013-06-01_08.html
 

 Джефри ван Мидълбрук, изобретател от Силиконовата долина, измисля през 2006 г. начин да се изолира газ от изгаряне на отпадъци, който ако се приложи в промишлен мащаб може да струва състояние...


През 2011 г. Китай проявява интерес към изобретението. Мидълбрук се срещ два пъти с делегации от комунистическата страна през 2011 и 2012 година.

Те предлагат на него и на бизнес-партньора му 60 милиона долара за финансиране на изследователската и развойна дейност по изобретението, включваща лаборатория в университет в Китай, с учени, инженери и оборудване, необходими за привеждане на изобретението в готовност за прилагане в промишлен мащаб. Това става в началото на 2012 г. и преговорите започват гладко.

Тогава Мидълбрук научава от английското издание на Епохални Времена, че китайски военни болници са събирали органи от десетки хиляди политически затворници, предимно практикуващи медитативната практика Фалун Гонг. Той чете за изтезания и държавно-ръководено преследване. И започва да се двоуми относно решението си.

"Когато прочетох това, в мене се зароди изключителен морален конфликт", каза Мидълбрук. "От една страна Китай размахва 60 милиона пред лицето ми. Това е много съблазнително. За нови технологии е доста трудно да се получи финансиране. Процесът е труден, независимо от това за каква технология става дума."

Мидълбрук продължава: "А ето, едно чуждо правителство вре пари под носа ми, след което попадам на тези ужасни неща за Китай. Мислех си: "Не мога да го направя. Не мога да взема тези пари. Не мога да отида в Китай. Без значение колко много означава за мен тази технология, без значение колко ще инвестират, пари от Китай не мога да взема."

Приятели го питат: "Защо не вземеш парите и развиеш тази полезна за света технология, а след това я използваш да направиш нещо добро?” Мидълбрук отговорил: "Да взема парите им е като да взема кървави пари. Ако е вярно, че те убиват хора за органи и това стига до най-високи нива в правителството - а не виждам как няма да е така - не мога да продам технологията си и да се облагодетелствам финансово, без значение колко е полезна тя за подобряване на околната среда."

Той добави: "Не мога да приема тези пари, знаейки че хора губят живота си, за да мога аз да имам тези пари. Не мога да го направя."

Около шест месеца след като информира своя бизнес партньор, че се отказва от сделката, Мидълбрук пише писмо до Епохални Времена да благодари на вестника за неговата "журналистическа честност". След което Епохални Времена започна да проверява неговата история.

 Мидълбрук се надява правителства и големи корпорации... “не дребни риби като мен", да вземат правата на човека в Китай по-сериозно. "Големите компании трябва да са наясно със залозите: това е неморално, възможно най-неморално, и ние няма да правим такъв бизнес", заключава той.



Тагове:   човек,   достойнство,   съвест,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750693
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930