Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2013 07:25 - Прополисът е естествен антибиотик
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
0




 Прополисът е естествен антибиотик

holistichno.com/прополисът-е-естествен-антибиотик-225.html

  Пчелният клей е един от най-мощните естествени антибиотици.

 Прополисът е смолисто вещество с доказани антибактериални, противогъбични,     противоплесенни и противовирусни свойства.

 Събирайки прополис, пчелите го използват за строителен материал и за дезинфекция на своя кошер. Средно едно пчелно семейство годишно събира от 100 до 300 грама прополис.

 Значение за количеството имат породата на пчелите, географското положение, климатичните особености, растителните видове върху територията, която е достъпна за тях.

 Пчелите събират пчелен клей от растенията - най-честите източници на прополис са тополите, върбите, конският кестен, елдата и др.

 Буквално целият кошер бива застлан с прополис, включително и самите пчели, като по този начин те се предпазват от вредни микроорганизми.

Той може да се прилага както външно,така и вътрешно под формата на спиртен или воден извлек.

От времето на нашите баби той се  е ползвал много широко с лечебна цел.

А ето и някои от лечебните му качества:подсилва имуннатасистема,има противомикробен и антивирусен ефект,помага при гастрити,язви и колити,стомашно-чревни заболявания,при възпаления на венците и устната кухина.

 

Как да си приготвим сами клеева тинктура?

 

Хубаво е да се приготвя в стъклен съд.
 В 100 грама спирт ( 90 градусов) се натрошава 30 грама клей на малки парченца ( или се стърже на ренде) Колкото по-ситно толкова по-добре. Оставя се да престои за около седмица на тъмно като е добре от време на време да се разклаща.

 

 Готовата смес се прецежда през няколко пласта марля или тензух. Съхранява се в тъмно стъклено шише.

 

Ако запазим отцедените части и ги долеем с вода ще имаме воден екстракт на прополис ,който е особено подходящ за употреба при деца поради отсъствието на спирт в него.

 

 Начини на приложение:

-       за жабурене (при кървящи венци и парадонтоза…) – в чаша с малко вода се капват няколко капки прополис и със сместа се жабурим 1-2 минути.


 - за пиене – във вода или сок се капват 10-30 капки прополис в зависимост от поносимостта ни и се изпива наведнъж


 - за третиране на  афти – с памучен тампон се нанася прополис върху афтата (малко боли и щипе, но бързо отминава), подобрение настъпва след няколко нанасяния. А за пъпки може да се тампонират или да се правят маски с прополис

 
- за третиране на гъбички, по стъпалата най-вече – проблемните области се тампонират с памук, напоен с прополис (добре е няколко пъти на ден или поне сутрин и вечер)Желателно е ако се обуват чорапи- те да бъдат памучни.


 - за гнойни възпаления по кожата – парченце клей се налага върху мястото като се покрива с лепенка и престоява за през нощта или около 12 часа – „ изтегля” гнойта или по-скоро да успокоява мястото.


Пчелният клей  не се препоръчва за деца под 3 години и  хора алергични към пчелни продукти


Тагове:   пчелен клей,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13744632
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930