Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 14:06 - Сотир Цацаров: Ще играем с истината, дори да изгорим всички
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 458 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2013 14:07


http://www.komentator.bg/Сотир-Цацаров-Ще-играем-с-истината-дори-да-изгорим-всички-n-5178


Сотир Цацаров: Ще играем с истината, дори да изгорим всички
 За главния прокурор е необяснимо, защо ГЕРБ се идентифицира с намерените 350 000 незаконни бюлетини, за да твърди, че прокуратурата е свалила техния резултат с 5 - 6 %

 12:59 | 15.05.2013 | komentator.bg, обновена


 "Ще играем с истината! Явно играта ще е такава". Това изтъкна категорично главният прокурор Сотир Цацаров по повод на обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че с операцията в Костинброд прокуратурата е свалила 5-6% от изборния резултат на ГЕРБ. Цацаров и заместниците му дадоха безпрецедентна двучасова пресконференция по темата за престъпленията, свързани с предсрочните парламентарни избори на 12 май.

 Главният прокурор многократно отхвърли всякакви твърдения, че с действията си прокуратурата е повлияла на изборите. На вчерашната реплика на Бойко Борисов, че някой прокурор трябва да изгори, заради операцията в Костинброд, Сотир Цацаров отговори така: "Кой да изгори? Ако трябва всички на тази маса ще изгорим, но ще работим с истината".

Президентът е държан в течение

 Президентът Росен Плевнелиев  е бил информиран лично от главния прокурор Сотир Цацаров в 22,10 часа на 10 май за първите действия по предприетото заедно с ДАНС разследване на случая с намерените 350 000 бюлетини в печатница „Мултипринт” в Костинброд. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в началото на пресконференцията.

 Президентът бе информиран, не защото прокуратурата дължи отчет, а защото следващият ден бе ден за размисъл, а на по-следващия предстояха избори, обясни Цацаров. Главният прокурор допълни, че първото нещо, което президентът Плевнелиев е поставил като незабавна задача, е организирането на охрана на намерените бюлетини. „Охраната бе възложена на жандармерията”, каза Цацаров.

Защо ли ГЕРБ се припознава?

 Прокуратурата не е адресирала конкретна политическа партия в съобщението си за случая в Костинброд, изтъкна главният прокурор.

 За мен е необяснимо, защо една политическа сила се идентифицира с този инцидент, за да твърди, че прокуратурата е свалила техния резултат с 5 - 6 %, посочи Сотир Цацаров.

 

 Реакцията на останалите политически партии беше експлоатация на събитието. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите, каза Цацаров. Единственият извод е, че прокуратурата просто трябваше да стои на едно място; да е пасивен наблюдател. Подобна позииця не съответства на моите разбирания за работата на институциите, посочи главният прокурор.

Целеви брак за конкретни секции?

 На пресконференцията бяха прожектирани снимки от огледа в помещенията на „Мултипринт”. Видяха се палети с бюлетини с надписи „Благоевград”, „Хасково”, отново „Хасково”, „Кърджали”, отново „Кърджали”, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство, Варна.

 Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак за Кюстендил, брак за Кърджали, брак, предвиден за всеки един МИР. Тези данни бяха смущаващи и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участие в изборния процес, коментира заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

 От материалите, прочетени от Сарафов, стана ясно, че въпросните бюлетини са използвани най-малко при три случаи, които станаха ясни от прочетените пред медиите показания на икономическия директор на печатницата в Костинброд.

 "Имало е транспортни фирми, които са били готови да разнесат в няколко български градове част от откритите в "Мултипринг" бюлетини", съобщи Роман Василев, и.д. градски прокурор на София.

Анонимни извършители с високи длъжности

 Няма привлечени обвиняеми лица към момента по случая в Костинброд, изясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той поясни, че досъдебното производство се води срещу група от длъжностни лица.

 Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че в случая не може да се говори за вина на служебното правителство, но може да се говори за вина на длъжностни лица от Министерски съвет или от администрацията. Към момента е разпитан главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков.

 Главният прокурор Сотир Цацаров коментира и думите на главния секретар на правителството Росен Желязков, че отношенията на Министерски съвет с печатницата са приключили на 8 май и след тази дата, ако поиска, печатницата може да използва излишните количества бюлетини за фототапети например.

 Тези думи на главния секретар на МС показват, че контролът върху изпълнението на поръчката за бюлетините и бил нула цяло, нула десети от процента, каза Сотир Цацаров.

 "Бюлетините можеха да се изработят в печатницата на БНБ, а не в тази на "Мултипринт", коментира още Цацаров. Според главния прокурор получава се така, че една частна фирма отпечатва бюлетините, а след това има законово право да организира и транспорта им.

Вещици и врагове

 Сотир Цацаров не скри, че анонимката срещу прокуратурата, разпространена снощи и днес е една от причините за тази наистина необичайна 125-минутна пресконференция. Главния прокурор видя в документа, подписан от „достойни прокурори” три вещици – БСП, Делян Пеевски и себе си, но не и прокурори. По думите на цацаров достойните прокурори не са анонимни, а са и значително по-грамотни.

 От разясненията на Цацаров и на и. д. градския прокурор на София Роман Василев стана ясно, че изтичането на факсимилетата от документи на прокуратурата, разпространени с анонимката, не е от оригиналите на самата прокуратура. Но също така се разбра, че това са автентични служебни документи, които не се намират под път и над път. С документи, фасмилета и хронология Цацаров и Василев доказаха, че най-вероятно „течът” на документи за акцията в Костинброд, както и авторите на анонимката срещу прокуратурата трябва да се търсят в ДАНС.

 „Не поискахте да работите с ГДБОП в Костинброд защото им нямате доверие, сега вероятно има изтичане на информация от ДАНС – тогава с кого ще работите занапред”, попита напористия Сашо Диков. И полу на шега, полу на истина получи отговор от Цацаров: Ами…остава пожарната.

 „Не съм враг нито на Борисов, нито на Цветанов”, каза още Сотир Цацаров в отговор на журналистически въпроси в това направление, вкл. с припомняне, че някога бе споменаван като любимец на лидерите на ГЕРБ, а сега се е превърнал в тяхна мишена.

Предстои развръзката. В която, както на няколко пъти вече се разбра, прокуратурата няма намерение да е пасивен наблюдател или нечий съучастник – например в изборни престъпления или злоупотреба със СРС и нарушаване на основни човешки права. А иначе, както с основание отбелязват журналисти, главният прокурор Сотир Цацаров все така ходи с причисления му по правилата един бодигард от НСО, а някои обвиняеми или просто бивши властници – с по цяла малка армия от охранители.

И в двата случая, разбира се, плаща данъкоплатецът.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745187
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930