Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2013 06:59 - Абортът и духовните му корени-кратък богословски анализ.
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 514 Коментари: 0 Гласове:
0




03.03.2013

Абортът и духовните му корени-кратък богословски анализ.

 http://blagovestnik-bg.com/a/nav/article/item/55


Автор:Свилен Спасов

докторант в ПБФ на ВТУ

Няколко поколения  израснаха в епохата на постмодернизмът[1].Период, който се характеризираше с явно отхвърляне на кинонийно-евхаристийния начин на живот в Църквата, както  и с тотална секуларизация[2]. Макар и упорит в своето отхвърляне на църковния етос[3], все пак този период беше белязан с едно своеобразно  нихилистично отношение изразяващо се в безразличие изобщо към духовното.

 С началото на третото хилядолетие историческото християнство навлезе в една нова ера,  наречена накратко New paganism[4]- Ново езичество. Новите езичници на третото хилядолетие за изненада на мнозина не са атеисти и агностици, напротив, тяхната верска система възроди демоните на отминалите и забравени езически богове.

Днес, в големите градове и огромни мегаполиси, виждаме вървящия самец със слушалки в ушите,  с безброй татуси, обеци и пиерсинги /не че това е лошо само по себе си /.Съвременният езичник,  чийто външен вид вече не е новост, иска да живее необезпокояван от никой, подвластен е единствено на собствения си хедонизъм. Той се интересува само от своето битие и просперитет. Техните събратя с белите якички[5] , които почти не слизат на земята в буквалния и преносен смисъл[6] , са другия характерен представител на новото езичество.Макар и коренно различаващи се по-външен вид  и  първите и вторите   наши съвременици изповядват новата-стара езическа вяра, чиито основна догма е егоизма, който води до онази последователност от дела на плътта описани подробно от  Св.Ап. Павел. в Гал.5:19-21:  Делата на плътта са известни; те са: прелюбодейство, блудство, нечистота, разпътство, идолослужение, магии, вражди, свади, ревнувания, гняв, разпри, разногласия, (съблазни,) ереси, завист, убийства, пиянство,

Ние няма да разсъждаме върху тези дела, но ще насочим нашето внимание към мисловната рамка на съвременния езичник, която от своя страна е в основата на  някои съвременни биоетични проблеми какъв е аборта във всичките му варианти[7].

Повечето етични проблеми,  в частност – аборт, имат своя духовен характер и корен.Това е моя любима теза, че днешните етични проблеми могат да бъдат правилно разбрани през призмата на историческото развитие на човешката цивилизация, която теза застъпвам във всички свои идеи. Повечето днес коментари и изследвани в по-малка и в по -голяма  степен са повърхностни , ако не разглеждат проблемите през историческа призма на човешкото развитие.

Правейки кратка ретроспекция на две  древни цивилизации, финикийската и тази на ацтеките, ние ще потърсим  корена  за  биоетичния  проблем какъвто е абортът.

Финикийците достигат своя разцвет чрез  своята търговия през осми век пр. Хр.Тяхно откритие е и   монетарната система за разплащане. Производството на багрилото пурпур[8] което те произвеждат и продават заедно с търговският им флот ги прави чрезмерно богати . Със своите кораби те достигат дори британските острови. Главните им градове Тир и Сидон, а по-късно и тяхната колония Картаген тънат в разкош и охолство, но също така в тях се издигат  исполина на бога им Молох, чиито култ е най-жестокия в древността и с него може да се сравни само култовата система на ацтеките.

Характерно за тези две цивилизации е тяхната висока степен на развитие и достигането на пределен просперитет на техните общества. Финикийските градове какъвто е бил Картаген например е имал всички инфраструктурни постижения, като нашите градове. В почти във всички къщи с размери поне два пъти по-големи от нашите, е имало басейни и градини.

Същото се отнася и за градовете на ацтеките със стройна система на комуникация и удобства. И тук идва  своеобразния парадокс, високо цивилизовани народи се отличават със нечовешка жестокост на своите култови езически системи. Богатите и цивилизовани финикийци са вярвали, че чрез убиването на своите деца принасяни в жертва на езически бог Молох [9]ще поддържат своят просперитет и благоденствие. В Св.Писание на Ветхия Завет на много места споменава за тях  в негативен план.

Както всички потомци на Ханаан те се наричени „ханаанци“ (Битие 10:19;  Йов 40:25;Ос. 12:7) или биват наричани по имената на главните им градове, (преди всичко  Сидон(Съд. 3:3; 10:6; 3Цар. 5:6; Йез. 27:8) и Тир (Пс.. 82:8; 86:4 ,Матей 15:21)

Почти всички пророци на Израил упрекват Тир и  Сидон и техните жители за нечовешкото им идолопоклонство и пророкуват тяхното унищожаване, както това се случва. Йез.27:32"и в тъгата си ще подемат за тебе плачевна песен и тъй ще заридаят за тебе: "кой е като Тир, тъй разрушен посред моретата!.... ти стана за ужас, - и няма да те има навеки."  

Сам Господ ,чрез Мойсей в книга Левит гл.20:2-6 отправя предупреждение към евреите да не правят човешки жертвоприношения"И рече Господ на Моисея, думайки:
 2. кажи още на синовете Израилеви: който от синовете Израилеви и от пришълците, заселени между израилтяните, даде на Молоха от децата си да се умъртви: народът на страната с камъни да го убие;
 3. и Аз ще обърна лицето Си против оня човек и ще го изтребя измежду народа му, задето е дал на Молоха от децата си, за да оскверни Моето светилище и да обезчести Моето свето име.
 4. И ако народът на страната закрива очи пред оня човек, когато даде на Молоха от децата си, и не го умъртви,
 5. то Аз ще обърна лицето Си против оня човек и против рода му, и ще изтребя измежду народа му него и всички, които го последват в блудството и ходят блудно след Молоха."

Същото се отнася и за бога на ацтеките Уитсилопочтли [10] . Ацтеките измолвали от  него  плодородие и богата реколта принасяйки десетки девойки ,деца  и военнопленици на високите си пирамиди. Тоновете злато на ацтеките  бива "напоено" с кръвта на хиляди човешки жертвоприношения. Стъпвайки в столицата на ацтеките, Теночтитлан  конквистадорите ахват пред архитектурата и устройството на този град наричайки я Венеция на новия свят поради множеството канали, които представлявали основните пътни и търговски артерии на града. Тази високо урбанизирана и развита цивилизация, както финикийците, обаче се отличавала с изключително жестоката си култова система. Пренасяни били човешки жертвоприношения, като сърцата на жертвите били изтръгвани и още докато биели били хвърляни в жертвения огън, а тела били хвърляни по стълбите на пирамидалните им храмове. Просперитета и плодородието на тази цивилизация  били "купени" с цената на хиляди човешки жертвоприношения.Интересен е историческия факт ,че в помощ на Кортес и неговите 500 войници се притичат и  стотици индианци, които са били тероризирани от жестоките си завоеватели- ацтеките .Това било така, защото освен икономически ацкетите буквално изтребвали околните племена, които завладявали. Документирано е че само при една от своите победи те пренесли в жертва на своите богове около 80 000 хиляди военнопленици.!? Затова завладените племена от ацтеките  видели в конквистадорите свои освободители.

Правейки корелация с днешното съвремие виждаме следното.

Извършването на милиони аборти се осъществява във високо цивилизованите богати държави на нашето време. Днес част от съвременните езичници убиват своите деца посредством  милионите аборти извършвани в целия свят,за да запазят своят хидонестичен начин на живот,за да не нарушат "качеството си на живот". Тази своеобразна демонизация на съвременната цивилизация, която е особено жестока към  децата .Това  е доказателство за духовния корен на нещата. В тази връзка е  и ширещата се педофилия в съвременното общество, абсолютно неестествена и извратена форма на насилие.Насилието над беззащитни деца е особена ясна характеристика за това кой е в основата , а именно човекомразеца и неговите слуги търсещи смъртта на човека. Новата езическа ера, която се възражда от съвременните езичници , води до именно такъв начин на живот . Основан на егоизма , себелюбието и сребролюбието. Затова и днешните етични проблеми не са икономически или социални дори, те са духовни. Човек служи не на Бога и на ближния ,а на демоните и техния господар ,няма значение как се казва  Молох ,Ваал или Уитсилопочтли, защото той-княза на този свят е достатъчно жесток човекомразец, за да иска всичко- телата и душите на хората. Този нечовешки  етос е в пълна противоположност на етоса на любовта към човека и Бога  като крайна добродетел , според опитното богословие на св. Отци. Църквата Христова трябва ясно да осъзнае времето в което живее днес , а именно новата езическа ера ,брутална и нечовешка ,"проповядваща" своя див индивидуализъм и крайно страстолюбие. Църквата е преживяла и ще преживее и този период, като излезе от него още по- силна и славна, такава каквато ще влезе в Царството небесно за великата среща със своя Господ и Спасител Иисус Христос!

 

 

 


[1] http://www.pravoslavie.bg/Глобализация/Църквата-и-постмодернизмът

[2] Процес, в резултат на който различни области на социалния живот, (като образование култура, възпитание, икономика, политика) постепенно се отделя от догмите и  разбирането на  Църквата

[3] Начина на живот включваш нашите разбирания, навици и обичай.Виж подробно Тутеков.Св,"Добродетелта заради истината"ВТ.2009г.с.

[4] Еngelhardt, H. Tristram The Foundations of Christian bioethics. Lisse., 2000, p.145.

 

[5] Висши държавни и корпоративни служители

[6] Повечето световни корпорации, разполагат своите офиси във високите небостъргачи.Случайно или ние правим паралел с вавилонската кула и нейното построяване.

[7] Изключвам онези спонтанни аборти и при което майката и плода са застрашени.

[8] Пурпура се произвеждал от черупките на два вида морски охлюви  Murex brandaris и Murex trunculus,.по специална технология, открити са и изкуствени басейни  при разкопките на древен финикйски градове ,които са били своеобразни ферми за тяхното отглеждане.

[9] Жертвали се не само пленници, но и най-ценното и най-скъпото - децата и по-специално първите които били хвърляни в предварително нагорещените ръце на статуята на Молох. За този отвратителен обичай свидетелстват древните автори и археологическите находки - огромни струпвания на кости близо до олтари на финикийските храмове. Името на финикийския Молох станало нарицателно за свиреп и всепоглъщаш бог в целия древен свят. Никъде в света, освен в  Новия свят при ацтеките , нямало задържал се при цивилизован народ подобен култ и обичай.

Виж по подробно Честъртън,Дж.Вечния човек.С,2005.с.206-209.

[10] Уитсилопочтли е богът на слънцето и войната. Ацтеките вярват, че той ги е напътствал по време на тяхната миграция от Асатлан (митичната прародина на ацтеките) към Мексиканската низина. Името му идва от думата уитсилин, с която ацтеките наричат птицата колибри., Уитсилопочтли се прераждал всяка сутрин от утробата на Коатликуе. Ацтеките вярват, че той се храни с човешки сърца и кръв.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751256
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930