Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2013 21:40 - Драма! Извадиха покойник от ковчег, бил с костюм
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.04.2013 21:45


Драма! Извадиха покойник от ковчег, бил с костюм

 Четвъртък, 11 Април 2013 09:08

http://www.plovdivchanin.com/2013-01-07-14-16-25/14457-Драма-Извадиха-покойник-от-ковчег,-бил-с-костюм.html


Покойник бил принудително изваден от ковчег и разсъблечен, за да бъде извършен мюсюлмански ритуал на опяването му. Причина за конфузната ситуация е изричния отказ на местен ходжа да извърши обреда, след като видял, че трупът е облечен в костюм и поставен в ковчег, разказа вчера неговият племенник Христо Чолаков.

Да бъде изпратен по достойнство, това бе волята на вуйчо ми и неговите деца. Понеже са бедни хора, аз поех разходите, закупих ковчег и всичко необходимо. Когато извикали ходжата, за да опее бай Кольо, той отказал, защото било невъзможно да извърши ритуал на мюсюлманин в ковчег и с дрехи. Най-близките изпаднали в ситуацията да избират и в крайна сметка решили да спазят ритуала.

След това облекли тялото, но така и не го поставили обратно в ковчега.

Затова пък други роднини, които знаели волята на бай Кольо, си тръгнали и така и не присъствали на погребението. Ковчега изпратили в кметството, за да го дарят при нужда на бедни хора.

„Имам много роднини и приятели в Тополово, българи с мюсюлманско вероизповедание. Особено по-младите държат да изпратят близките си в последния им път с ходжа, но в ковчег и с облекло", разказва Чолаков.

Доскоро това се случвало, ходжите правели компромиси, най-вече за ритуали по къщите и за добро заплащане, твърдят тополовци.

От три месеца обаче имали разпореждане да отказват ритуали, които не спазват изричния мюсюлмански ритуал – покойник се изпраща само увит в платно и носен на дъски, допълват те.

Чолаков заяви, че ще се направи жалба – отворена подписка, която ще бъде изпратена до Дирекцията по вероизповедания и до омбудсмана на страната. Идеята е да намерим начин да защитим правото на избор за това как да бъдат погребвани българите мюсюлмани. Всяка религия отстоява каноните си, но и волята на хората трябва да има значение, завършва Чолаков. /в. Марица/
Коментари  
 
 
0
#1 Митко Станчев 11-04-2013 10:57
Ние сме обикновени Негови раби и можем да действаме така, както ни повелява разума. Но не бива да забравяме, че Онзи, който праща дъжда, не прощава вероотстъпничес твото, както и родоотстъпничес твото. Защото "Пътищата на човека са пред очите на Господа и Той внимателно следи за всичките му пътеки".

                      жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

              Мюсюлманите носят умрелия в един ковчег, който се предоставя за всеки нов мъртвец. Умиват го целия с чиста вода в дома му и така на голо го увиват с бяло платно,пренасят го с общия ковчег, а в гроба го поставят върху дъски и тогава заравят трупа. На погребението отиват само мъже. Преди да тръгнат за гробищата се спират пред дома и ходжата пита хората като какъв познават вече умрелия човек. Всички отговарят "Добър!"  Навярно от там се носи приказката, че за умрелите се казва винаги добро или нищо. Но, дали е бил добър, знае само Господ. Може и да е убил, но да не е станало известно. Кои са човеците, че да кажат какъв е бил приживе мъртвеца. Бях на улицата, когато изнесоха ковчега с моя позната жена-ходжа, която се беше обесила под сайванта и чух същия отговор.
             А ние казваме" Бог да прости!", защото няма безгрешни човеци и защото само прошката от Бога е, образно казано, билета за Рая.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746353
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930