Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2013 07:21 - СИРИЯ Е ОСЪДЕНА /т.е. Сирия падна/
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0




http://worldtodaybg.com/2013/04/05/сирия-е-осъдена/



Сирия е осъдена
05.04.2013 · by Светът днес · in Анализи. ·

Заповедта за убийството на Асад е вече в НАТО

Отчаяни от невъзможността да се приключи с режима на Башар Асад чрез интернационалните банди, романтично наречени от Запада сирийска опозиция, американците и съюзниците им са решени да се справят сами със задачата. Така, както направиха това в Либия. Такъв извод може да се направи от изявлението на официалния представител на държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд. Ето думите й: “Ще продължим да разглеждаме всички възможни варианти в името на мирното разрешаване на конфликта в Сирия. Анализираме доколко са изпълними и пректични мерките и ще помогнат ли те да се спасят повече човешки животи, отколкото да се затрият”.

И доколкото това е отговор на въпроса, дали Вашингтон няма намерение да настоява за въвеждане на безпилотна зона в Сирия, изводът може да бъде само един – това там не е изключено. Но ние си спомняме: именно с обявяването на небето над Либия за забранено за полети, освен тези, осъществявани от НАТО, започна ракетно-бомбеният погром над бившата Джамахирия.

За скорошната пълна забрана пилотите на Асад да се издигат над собствените си авиобази няколко пъти вече се изказа и главнокомандващият Въоръжените сили на САЩ адмирал Джеймс Ставридис. Според думите му, “чрез коридорите на НАТО ние сега сме съсредоточили всичко в защита на границите със Сирия. Поради това преместихме там ракетните комплекси Пейтриът. Обсъждаме широк кръг от операции и сме готови да реагираме в случай, че се вземе решение за намеса така, както това беше в Либия”. А редица страни от НАТО продължават да обмислят задействането на собствените ВВС за гарантиране на зона без полети над територията на страната.
 На първо място тук е Франция. Съдейки по мнобройните изказвания на президента й Франсоа Оланд, той  гори от желание да започне сирийска кървава война дори и без одобрението на САЩ. А ако получи и одобрение – тогава задължително. Е, така френската авиация изнесе на плещите си основната тежест около свалянето на полковник Кадафи в Либия. Т.е. Франция има опит.

В контекста на казаното от адмирал Ставридис става ясно защо в края на миналата година западните съюзници спешно прехвърлиха на сирийско-турската граница шест батареи зенитно-ракетни комплекси Пейтриът. Тогава те твърдяха пред света – батареите са нужда само, за да се защити Турция от вероятни ракетни удари, от възмездие от страна на Асад.

“Ние нееднократно подчертаваме: ракетите Пейтриът ще се използват изключително за отбранителни цели и в никакъв случай нямат да се използват за създаването на безпилотна зона или за провеждането на каквито и да са настъпателни операции”, – уверяваше тогава генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Но половин година преди това Расмусен и колегите му се притесняваха свободно да говорят за безпилотната зона над Сирия. След изявлението на Ставридис очевидно нещо се промени. Те вероятно вече не се срамуват или пък са им се изпарили надеждите, че сирийският народ ще въстане и сам ще събори “кървавия режим”.  Или просто вече е решено да плюят върху позицията на Москва? Ясно е, че нестабилното поведение на Русия по отношение на Либия откри пътя за натовската агресия и към убийството на Кадафи, както и на хиляди мирни жители на тази страна. Няма никакъв шанс Русия да излезе печеливша от ситуацията, ако застане на същата позиция, както по времето на ликвидирането на Либия.

Да се върнем към изявлението на Расмусен. До момента нямаше никакви признаци, че сирийските генерали са готови да си наврат таралеж в гащите и да предизвикат конфликт с Анкара. Тогава от какъв зор Европа придърпа зенитно-ракетните комплекси на границата?

Ако предположим, че едностранно обявената от Запада безпилотна зона над Сирия (разбира се, изключително от хуманни съображения!) все пак се случи, Пейтриът ще бъдат много полезни там. При стрелба от 80 километра, застопорени на самата граница, тези шест батареи са способни да вземат под контрол значителна част от чуждото въздушно пространство. При това над тези пацдарми, в които активно действа така наречената въоръжена опозиция.

Излиза следното, че всичко около безпилотната зона е било предопределено още в края на миналата година? Излиза точно така. Тогава и по отношение на въоръжената интервенция на НАТО в Сирия всичко е предопределено?

При Либия имаше решение на Съвета по безопасност на ООН. Американците и натовците го пренебрегнаха, изгавриха се с него. И представиха работата така, сякаш световната общност се била съгласила с тяхната интервенция към Либия. Но при Сирия няма никакво решение на Съвета по безопасност. И не може да има. Русия няма да се съгласи! Китай също е решително против. НАТО до момента не се справя със задачата си. Асад не пада. Трябва нещо да се направи. А ръцете им са завързани от международното право.

Ако си позволят да нападнат Сирия, нещата ще са по-лоши и от Либия. Защото американците и техните съюзници ще трябва да хвърлят в лицето на човечеството международното право и да кажат, че не им пука за света. А това ще бъде открит бандитизъм!
 Дали ще се случи всичко това, зависи от поведението на Русия!

Русия е член на Съвета по безопасност към ООН. Тя е задължена още днес, в рамките на този орган да изиска от партньорите си да обяснят какво означават последните изявления на официалните лица по отношение на Сирия. Ако започнат да лавират, заявявайки, че това е лично мнение на Ставридис и Нуланд – е едно. Но ако потвърдят съществуването на определени планове на НАТО – е съвсем друго нещо. Тогава трябва да се свика спешно заседание на Съвета по безопасност по въпроса. А Русия трябва предварително да уговори стъпките си с Китай. И публично да обвини Запада в съзнателно ликвидиране на световния мир.

Да си припомним и неотдавнашното заявление на БРИКС около ситуацията в Сирия. В документа, ако си спомняте, има клауза за отхвърляне на външна агресия от страна на когото и да е по отношение на Сирия. Това е добре, но трябва да се отиде и по-далеч. Русия трябва сама за създаде дипломатическа площадка за преговори. Да покани представители на Асад, а и на опозицията.

Сирия вече е на границата на хуманитарната катастрофа. Русия трябва да й окаже максимална помощ. Жители, бежанци…Стотици хиляди са жертвите на безумието там.
 Т.е. Русия следва да не криволичи, а заедно с Китай да разгърнат истинско политико-дипломатическо настъпление. Само така може да се спре НАТО!

НАТО е свикнало практически без загуби да унищожава слабите държави. Това е истината. Без да влиза в зоната на поражение на противо-въздушната отбрана, чрез крилатите ракети, натовците методично унищожават военната и гражданската инфраструктура на тази страна, която искат да ликвидарат. И държавата загива.

Да, светът си има работа с бандити! С международни бандити!

И те действат по бандитски.

Сега остава това да се осъзнае и да им се отговори подобаващо.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13755323
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930