Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 20:40 - Патриаршеският избирателен църковен събор започва в неделя в 05,15 ч (Програма по минути)
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 424 Коментари: 0 Гласове:
0



Патриаршеският избирателен църковен събор започва в неделя в 05,15 ч (Програма по минути)

 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1794117

Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС), на който ще бъде избран новият български патриарх в неделя, ще протече по програма, разпределена до минути. Програмата на делегатите на събора е публикувана на страницата на Светия синод:

5.15 - 7.25 ч - Утреня и Божествена св. Литургия с особените прошения, предвидени при откриване на Църковен събор - в Синодалния параклис „Св. цар Борис". Отслужва ги архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир. На богослуженията в параклиса на Синодалната палата се черкуват Наместник-председателят на Св. Синод, епархийските митрополити - членове на Св. Синод, епископите на БПЦ-БП, делегатите - членове на ПИЦС, синодални служители, други православни християни и определени за нуждите на Св. Синод фотографи и кинематографи. На богослужбите пее източен църковен хор на СДС „Св. Йоан Рилски" (Делегати-членове на ПИЦС не напускат сградата на Св. Синод, сградата на БАН и кордона по определения маршрут и не влизат в контакт с външни лица).

 7.25 ч - Епархийските митрополити, заедно с другите патриаршески избиратели, се насочват към Приемния салон на Синодалната палата. Епархийските митрополити се отделят и чакат в Кабинета на Предстоятеля на БПЦ- БП;

7.30 - 8.00 ч - Комисията по пълномощията, съгласно чл. 46, ал. 1 от УБПЦ-БП, проверява поименно присъствието на избирателите и редовността на техните пълномощия, изявени в Делегатски карти, подписани от Наместник-председателя на Св. Синод и подпечатани със Синодалния печат. Председателят на Комисията по пълномощията уведомява епархийските митрополити, членове на Св. Синод, и ги приканва да влязат в залата (Ако Комисията по пълномощията установи, че до това време не са се явили изискваните от чл. 46, ал. 1 от УБПЦ-БП ѕ от всички членове на Избирателния събор, ПИЦС се отлага с 1 час).

8.00 ч - Наместник-председателят на Св. Синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, повеждат делегатите на ПИЦС от Приемния салон на Синодалната палата към Академичната зала на Българската академия на науките. (По маршрута от Синодалната палата до БАН, служители на реда осигуряват коридор, който да не позволява на външни лица да имат контакт със съборните. Редът на придвижване става по следния начин: Наместник-председател, епархийски митрополити, епископи, епархийски представители по старшинството на епархиите, представителите на ставропигиалните манастири и представителите на двете Духовни семинарии).

8.10 - 8.20 ч - Заемане на отредените места от членовете на ПИЦС в Академичната зала на БАН;

8.20 - 8.30 ч - Кратък молебен при откриването на Събора, отслужен от Наместник-председателя на Св. Синод в съслужение с двама презвитери, определени от него;

8.30 ч - Наместник-председателят на Св. Синод обявява Патриаршеския избирателен църковен събор за открит и казва кратко приветствие към неговите членове.

8.35 - 8.50 ч - Наместник-председателят на Св. Синод и Председател на ПИЦС предлага на Събора да се изберат двама клирици и двама миряни за членове на Избирателно бюро с явно гласуване, на което той е Председател.

След определяне състава на Избирателното бюро -

8.50 - 9.00 ч - Придвижване на членовете на ПИЦС към сградата на Св. Синод по определения ред.

9.10 - 9.15 ч - Официално и публично запечатване на изборната урна.

9.15 - 11.45 ч - Времетраене на избора: - представяне на делегатска карта и лична карта /задграничен паспорт пред Избирателното бюро, отбелязване в списъка на избирателите и подаване на празен плик; гласуване в избирателната кабина пускане на тайния вот в запечатаната урна и подпис на гласуващия в списъка на избирателите, регистриращ извършения от него вот; отваряне на урната, проверка на бюлетините, броене на бюлетините; обявяване на резултата; подписване на подготвения до това време Акт-изложение в Кондиката на Св. Синод.



Тагове:   избор,   на патриарх,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13778223
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930