Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2013 07:06 - Или си сменяме вярата, … или ще ни убият!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 418 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.02.2013 12:36



Или си сменяме вярата, … или ще ни убият!
http://infobalkani.wordpress.com/2013/02/15/или-си-сменяме-вярата-или-ще-ни-убият/
фев 15

Posted by infobalkani
Rate This


Юрий Мацарски се срещна с избягали в Русия от гоненията на екстремистите египетски християни

— Аз просто си вървях късно вечерта след среща с приятели, спрях се да изпуша цигара до станцията на метрото “Домодедовская” и видях на входа тълпа хора с малки деца. По външността им разбрах,  че те са някъде от Близкия изток. Те се топлеха зад стъклените врати с купчина вещи, абсолютно объркани. Един от тях говореше английски и можа да ми обясни ситуацията: те са християни, избягали от Египет. Аз взех жените и малчуганите и ги отведох у дома, за да отидем на сутринта в представителството на ООН, — разказа пред “Известия” открилата египтяните московчанка Карина. — Мъжете нощуваха навярно някъде на гарата, а децата и техните майки не можех да оставя на улицата.

От офиса на ООН, където московчанката сутринта завела своите гости, Карина и египтяните няколко пъти пренасочвали на различни адреси, докато най-после се оказали в помещението на благотворителната организация за помощ на принудителните мигранти “Гражданско съдействие”. Сега в един от кабинетите на организацията, с големината на средна московска стая, живеят десет египтяни от семейство  Шхетамикаил: трима братя, техните жени и деца.

— Сега там всичко командват “Мюсюлманските братя” и салафитите. В нашия град Мерса-Матрух е опасно да си християнин: знам случаи, когато млади момичета са откраднати направо от къщите на роднините, заставят ги да приемат исляма, нападаха нашите жени и деца на улиците, оскърбяваха ги, заплашваха насила да острижат момичетата, ако не носят кърпите-хиджаби, — едва не плаче един от братята Самех. — Те дотам са се разпасали, че искаха да слагаме кърпа даже на двегодишно момиченце. Ние забранихме на децата и жените изобщо да излизат на улицата. Но това не помогна.

Братята казват, че ислямистите, като не постигнали своето, разбили микроавтобусите, принадлежащи на семейството. За Шхетамикаил това била истинска трагедия: всичките трима мъже си изкарвали хляба,  работейки като шофьори и като останали без автомобили, вече не можели да хранят семейството.

— Ние се обръщахме към полицията, но там ни казаха, че нас ни заплашват бедуини, а полицията не иска да си разваля  отношенията с тях, като започне разследване. Ние отидохме в нашата църква, но там също се страхуват от бедуините. След това хората, които ни заплашваха, дойдоха пред къщата ни. Бяха 15 души. Казаха, че нямаме избор. Или приемаме исляма … или ще ни убият! — по  източно емоционално, размахвайки ръце, разказва вторият брат — Виктор. — Тога нас ни скри при себе си човек от църквата. Ние живяхме при него три месеца, докато той търсеше начин да ни изведе от Египет.

Семейството отказало да приеме исляма: за египетските християни-копти, убедени в това, че те са наследили своята вяра направо от апостолите още през I век, отказът от религията е предателство към паметта на предците и своя народ. Даже в неспокойните революционни времена коптските жени не са слагали хиджаби, а мъжете не са крили под ръкавите татуираните кръстове на китките, които има всеки религиозен копт.

Приютилият семейство Шхетамикаил техен едноверец планирал да изпрати и десетимата в САЩ. Но американците им отказали виза. Тогава той купил туристически карти за Русия, като им обяснил, че и там има  представителства на международните организации, които ще им помогнат да получат статут на бежанци.

Но процесът забуксувал.

— Аз ги заведох в отдела на Федералната миграционна служба, но там се интересуваха много повече от мен, отколкото от тях. Искаха моето разрешително за пребиваване, дълго го изучаваха и чак след това се заеха с египтяните, — помагащият на “Гражданско съдействие” като преводач сириец Басел се чуди на безсърдечието на чиновниците. — Извикаха представители на туристическата фирма, която е трябвало да посрещне хората тук, но те казаха, че са продали туристическа карта, а не права на бежанци и могат само да ги изпратят обратно.

Никой от семейство Шхетамикаил не искаше да се връща.

— Сега, ако се върнем обратно, те просто ще ни убият. За мен не ми е жал, но децата, те трябва да живеят и да не усещат постоянно опасност, — разплакалият се Самех вдига на ръце притичалата край нас двегодишна Жумир. Същата, която искали да заставят да носи хиджаб.

В офиса, където са се настанили коптите, има само столове и етажерка със стари списания. Играчките за деца е заменила петлитрова бутилка вода, която малчуганите със смях влачат по пода. Майките им ридаят до прозореца, а мъжете се трупат край фотографа.

— Ние искаме да останем. Ние сме готови на всякаква работа. Ако Русия не ни остави тук, нека поне да не ни връща у дома. Нека ни се даде възможност да изведем семейството на безопасно място, — казват и тримата. — Може би, Църквата ще се застъпи за нас. Нали ние също сме православни християни. Християнският свят вече трябва да направи нещо. В Египет няма да оживеем. Ако разрешат на християните да напуснат завинаги, след седмица там не би останал и един копт.

В офиса-убежище е топло, но всички възрастни членове на семейство Шхетамикаил са облечени в пуловери и якета. Даже шапките не си свалят  — чакат да ги извикат във ФМС. Или в ООН. Или още някъде, където могат да помогнат.


жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж

ЕТО, ВИЖТЕ ГИ КАК ПЕЯТ "АЛЕЛУЯ...". ТЕЗИ ХРИСТИЯНИ  СЕГА ГИ ГОНЯТ, ИЗМЪЧВАТ, УБИВАТ...
ИМА ЛИ ХРИСТИЯНСКИ ЦЪРКВИ И ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО МОГАТ ДА ИМ ПОМОГНАТ  С ХРИСТОВАТА ЛЮБОВ ?!  ИМА ЛИ?!

http://www.youtube.com/watch?v=TcvftanC6gE&feature=related




Тагове:   тревога,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13770121
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930