Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2013 14:26 - МАСЛИНИ - три вида
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 4291 Коментари: 0 Гласове:
1



http://www.mycookingbookblog.com/как-се-правят-традиционните-кипърски/

Как се правят Традиционните Кипърски Счукани Зелени Маслини
Posted on 23.10.2011 by Maria Miteva-Christou

Тук ги наричат Elies Tsakistes, което ще рече Счукани Маслини! Приготвят се през Септември до началото на Октомври или преди маслините да започнат да потъмняват. Не знам точно какво е наимeнованието на сорта маслини, от който се правят – тук всички ги наричат Кипърски маслини, така и не можах да намеря повече информация… Те са по-дребни и закръглени от сорта „Каламата“ например. Имат наситен и много специфичен вкус. Разказвала съм ви и преди, че в двора пред къщата ни имаме едно голямо маслиново дърво, то е точно от Кипърският сорт. Дървото е доста старо, но първата си реколта в нашият двор даде едва миналата година. Разказвала съм ви как го поискахме от кмета на селото ни, който го беше изкоренил от земите си и ако не го бяхме взели сигурно щеше да бъде нарязано за дърва. Така беше окастрено, когато го засадихме, че му отне цяла година да направи малко клони. Миналата година даде първата си реколта – половин кофа маслини. Обрахме ги зелени за да ги направим по традиционният начин – Счукани Зелени Маслини. Така и не ги показах тогава, но ето, че отново е маслиново време и е съвсем подходящо да споделя как се приготвят маслините по този начин.


Освен маслини в двора, ще трябва да си направите и една разходка до морето   Ще са ви нужни 2 гладки камъчета каквито има по тукашните брегове. Едното камъче трябва да е съвсем плоско и гладко – на него ще слагате маслинките за счукване, а другото – то трябва да пасва удобно в дланта ви  , с него ще счуквате маслинките поставени върху първото камъче. Запомнете!!! Маслините направени по Традиционният Кипърски начин винаги се счукват с камъчета – не с чук за месо или нещо друго!!!

Ще ви е нужно е да знаете какво е теглото на маслините ви, за да се ориентирате за лимоновият сок, който се добавя в саламурата. Притеглете ги преди да започнете да ги счуквате. Не е необходимо да се мият, особенно ако сте ги брали лично на ръка, щощото след като се счукат ще бъдат измити на няколко пъти. Ако приготвяте по-голямо количество ще ви е нужна кофа (кофи) с капак. Може обаче да ги приготвите и съхраните в стъклени или пластмасови буркани със съвместимост 1 литър или по-големи. Някои хора ги приготвят и съхраняват в големи празни бутилки (1.5 л.) от минерална вода – доста практично.

Застелете кухненската маса, част от верандата си или пода в стаята с голямо парче найлон. Пригответе си подходящ голям съд пълен до половината със студена вода – може да ползвате голяма купа, леген или кофа (кофи). Донесете набраните маслини и камъчетата, с които ще ги счуквате. Застелете една стара домакинска кърпа върху найлона, за да не се хлъзга камъчето за подложка. Сложете си прастилка (ако не желаете пръстите ви да станат кафяви) и ръкавици. Може вече да започвате с начукването на маслините: Счукват се една по една, нужун е обаче малко тренинг!Спомням си как първият път когато правих тази процедура или ги размазвах или не се счукваха както трябва  Всяка от начупените маслинки се пуска в съда с водата.


А!!! Щях да забравя! Ако имате много маслини не забравяйте да викнете всякакви роднини и съседки на кафе в деня в който ще счуквате маслините – няма да усетите как ще свършите работата за нула време!

Счуканите маслини се слагат във водата, за да не потъмнеят – когато маслините запазят цвета си звеж и зелен се счита, че майстор ги е правил. Когато счукате всички маслини, може да ги измиете и да ги разпределите в пластмасови шишета от минерална вода, буркани от стъкло или пластмаса или в кофа (кофи). Ако маслините ви не са в кофа имайте в предвид да не пълните съвсем до гърлото бурканите или шишетата. Заливат се със студена вода, в която може да се добави малко лимонов сок – това ще запази зеленият цвят. Ако маслините ви са в кофа ги притиснете с чиния, за да не изплуват на повърхността, ако някоя от маслинките се измъкне ще потъмнее. Трябва да останат във вода за минимум 24 часа до 2-3 дни преди да се сложат в саламура. Водата им всекидневно се излива и се заменя със свежа. Аз обикновенно ги държа 2-3 дни във вода. След това се приготвя саламурата. На 8 части вода 1 част сол.

Необходими продукти за саламура:

8 ч.ч. вода

1 ч.ч. едра морска сол

Начин на приготвяне:

Няма значение с каква чаша или съд ще замервате солта и водата, важното е да е един и същ. Какво количество саламура ще приготвите се преценя на око, според количеството на маслините ви. По-добре е да направите саламура на 2 пъти, вместо да направите голямо количество и да ви остане. Водата и солта се смесват в подходящ съд и се разбъркват, докато солта се разтвори на пълно. Маслините се отцеждат от водата. На всеки килограм маслини се добавят по 2 с.л. лимонов сок и се заливат с получената саламура. Притискат се с керамична чиния, за да не изплуват на повърхността на саламурата и кофата се захлупва. Аз обикновенно ги правя в кофа – така ми е по-удобно. За тези които искат да ги приготвят в шишета или буркани: Както вече споменах, не трябва да ги пълните до горе с маслини. Оставя се малко място до 2-3 пръста преди гърлото. Саламурата трябва да покрива маслините, но да не стига до гърлото на буркана или шишето, защото най-отгоре се налива около 1 пръст маслиново олио – и то не трябва да стига съвсем до гърлото, а да има поне 4-5 милиметра до гърлото на бутилката. Маслиновото олио „запечатва маслините“, изпълнява същата роля, каквата има чинията притискаща маслините в кофата. Бутилките (бурканите) се затварят и се оставят на хладно и по възможност тъмно място. След около месец могат да се консумират. В саламурата зелените маслини могат да издържат, чак до следващият сезон.


Тези маслини обаче, за разлика от черните не се ядът, така както са извадени от саламурата. Смесват се подправки, лимон и маслиново олио. Добре е да смесите с подправки толкова маслини колкото могат да бъдат изядени за няколко дни до седмица. По-добре е да правите малки количество по-често, така маслините ви винаги ще са свежи и неустоимо вкусни. Винаги правя тази процедура на око, но днес засякох продуктите, които слагам за да ги напиша с точност тук. Ето така ги правим у дома и в ресторанта ни:

За около 300 гр. зелени счукани маслини:


300 гр. зелени счукани маслини измити от саламурата и отцедени от водата

сока на Ѕ до 1 лимон

100 мл. маслиново олио (зехтин)

Ѕ лимон нарязан на триъгълни парченца

2 големи скилидки чеснов лук

1 с.л. счукани зрънца кориандър

1 ч.л. риган

Начин на приготвяне:

Маслините се изваждат от солената вода и се измиват под обилно течаща вода, след което се отцеждат. Заливат се с прясно изцеденият лимонов сок и маслиново олио – това ще запази цвета и аромата им свеж, такъв какъвто е бил след изваждането им от саламурата. Наръсват се със счуканите зрънца кориандър, ригана и нарязаният на тънки шайби чеснов лук. Добавя се и лимона нарязан на парченца. Всичко се обърква добре. Препоръчвам да престоят поне час преди да се консумират, за да поемат маслините аромата на подправките, всежестта и прекрасният вкус на лимона и маслиновото олио.

Ако количеството приготвени маслини няма да бъде изкунсомирано в рамките на ден-два, препоръчвам да се съхранят в затворен съд в хладилник. Могат да останат свежи и вкусни за седмица. По-добре да се правят по-малки количества, за да не се застояват, та нали приготвянето им отнема само няколко минутки!

жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж
http://www.mycookingbookblog.com/как-се-правят-солени-черни-маслини-без/
Как се правят Солени Черни Маслини без Саламура
Posted on 24.10.2011 by Maria Miteva-Christou

Много харесвам маслините приготвени по този начин. Особенно когато са били сушени за няколко дни преди да се осолят – страхотни стават! Кожата им се набръчква, а вкусът, след като се обработят е невероятен – с такива набръчкани маслини е правена тази салата.

Всичко което ви е необходимо:

1 кг. прясно набрани черни маслини

100 – 150 гр. едра сол

пластмасова кофа с капак, който се затваря плътно – в нея ще се приготвят и съхранят маслините

Начин на приготвяне:

Ако искате маслините да станат набръчкани, трябва да ги разстелите на слънце върху парче платно и да ги оставите за няколко дни да изсъхнат. Ако ли не директно ги обработвате по следният начин: Пригответе си кофа (съответно кофи, ако правите големи количества), които се захлупват добре с капак. Притеглете маслините и си пригответе нужното количество сол – на всеки 10 килограма маслини се слага 1 до 1.5 кг. сол. Маслините се измиват обилно, под течаща вода, в няколко води.

Измитете маслини се изваждат от водата, без да се оставят да се отцедят от нея – трябва да са мокри, за да може солта да полепне по тях. Ако правите по-голямо количество, просто не изхвърляйте последната вода или си пригответе подходящ съд с вода, в които да мокрите маслините, преди да ги редите в кофите. Ако се притеснявате, че няма да можете да разпределите равномерно солта и маслините може да направите така: Намерете накакъв съд които пълен до горе да побира 250 гр. маслини и друг които пълен до горе да побира 35-45 гр. сол – тогава ще е лесно. Извадете част от маслините от водата, отръскайте излишната и ги сложете на дъното на кофата, поръсете с част от солта. След това извадете от водата друга част маслини, отръскайте ги от излишната вода и ги разпределете на втори ред в кофата. Поръсете със сол и продължете така докато свършат продуктите или кофата се понапълни. Завършва се със сол. Помнете кофата не трябва да се пълни до горе, оставете да има разстояние поне 3-4 пръста под ръба.   

Кофата се захлупва плътно с капак и без да се разклаща изобщо се оставя някъде за 7 дни, без да се премества или клати изобщо. Когато солта остане за 7 дни върху маслините ги „изпича“. След седмият ден започвате да разбърквате маслините в кофата, чрез разклащане. Кофата не се отваря, прави се движение подобно на това, което се прави при обръщането на палачинка в тиган  Затова е нужно, в кофата където сте нареждали маслините да сте оставили място, а не да е напълнена до горе. Маслините се размесват така по 3-4 пъти дневно за около 1 месец. Солта ще се разтопи, маслините ще пуснат и малко вода. Това разклащане се прави, за да може солената вода да облива периодично маслините и да ги поддържа в добро състояние. Обикновенно след месец са готови за консумация, лесно е да разберете – просто опитвате една маслина от кофата. След като маслините са „узрели“ (са готови за консумация), трабва да продължите да ги разклащате периодично, за да се запазят в добро състояние за по-дълго. Този начин за приготвяне на маслини е доста ангажиращ с цялата тази нужда от разклащане, но пък маслините стават много вкусни. За да не се разклащат, след като са узрели, могат да се залеят с маслиново олио, но дори и да не си го купувате, това си е чисто разхищение според мен.

жжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжжж
http://www.mycookingbookblog.com/как-се-правят-черни-маслини-в-саламура//www.mycookingbookblog.com/как-се-правят-черни-маслини-в-саламура/
Как се правят Черни Маслини в Саламура
Posted on 25.10.2011 by Maria Miteva-Christou

Това е стандартният начин, по който се приготвят маслините – в саламура! И след като вече показах Как се правят Солени Черни Маслини без Саламура и Как се правят Традиционните Кипърски Счукани Зелени Маслини е ред и на тези   


Днес обаче, за разлика от другите две рецепти няма грамажи и съотношение на сол, вода и маслини. На мен лично ми беше много забавно и интересно, когато за пръв път видях как се приготвя саламура по начина описан по-долу.

Необходими продукти:

прясно набрани черни маслини

едра сол

вода

едно прясно кокоше яйце – трябва да е снесено от кокошката в деня в който приготвяте саламурата. Ако няма как да се снабдите с такова яйце, по-добре да не правите саламурата по този начин, а да потърсите рецепта в грамажи и съотношение на солта и водата.

Начин на приготвяне:

Измийте маслините обилно с вода и ги оставете да покиснат във вода, докато приготвите саламурата. Количеството на саламурата, което ще приготвите зависи от количеството на маслините. Преценям го на око, пък ако остане саламура я хвърлям -не е голяма загуба  Например: за 2 кофи пълни с маслини, приготвам една кофа със саламура. В кофа или друг подходящ съд се налива приблизителното нужно количество вода. В нея се сипва сол – на око. Ако се притеснявате, че може да прекалите със солта, сипвайте по малко сол на порции. Водата се разбърква докато солта се стопи. Тогава в солената вода се пуска предварително измитото прясно, сурово кокоше яйце – то в случая изпълнява роля на индикатор на солеността на водата. Яйцето ще ви покаже кога саламурата е готова. Ако водата не е достатъчно солена то потъва на дъното на кофата (2). Това означава, че трябва да добавите още сол. Ще видите, че след всяко добавяне на сол, яйцето започва да изплува на горе. Добавяйте сол и изчаквайте да се разтвори, преди да добавите още, докато яйцето изплува на повърхността и се задържа там без да потъва – тогава саламурата е готова. Яйцето се изважда и може да се ползва за приготвяне на нещо. Измитите маслини се разпределят в кофи и се заливат със саламура. Притискат се с чиния, за да не изплуват на повърхността и се захлупват.  

След около месец маслините могат да се консумират. Не пробвайте тази рецепта за саламура, ако не може да се снабдите с прясно яйце, защото няма да се получи – от опит го знам! Още помня как мъжът ми си умираше от смах като ме видя да пускам купешко яйце в кофата със саламурата. Помня че маслините тогава ми се получиха малко безсолни и въпреки, че в началото ставаха за ядене, в последствие се разкапаха и ги изхвърлих. Ако солта е била в повече в една маслинена саламура, винаги може да киснете маслините във вода преди да ги ядете, за да се обезсолят. Ако обаче солта не е била достатъчна, маслините няма да са вкусни  и много бързо ще се развалят. Този начин за приготвяне на саламура се смята за най-добър – сигурно ви се е случвало да солите ястие и то да си остава безсолно, или да не сложите много сол, а да се получи прекалено солено… това е така, защото различните партиди сол са с различна сила. Ако една година сте направили 10 килограма маслини с 1 килограм сол, то на следващата година е възможно за същото количество маслини да изразходвате повече, доста повече сол.






Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752051
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930