Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2013 06:58 - Защо вярата лекува? - доктор Неделя Щонова
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2633 Коментари: 0 Гласове:
1



Защо вярата лекува?
 Има ли научни доказателства, че вярата лекува не само душата, но и тялото? Отговаря д-р Неделя Щонова.

http://ladyzone.bg/article/zdrave/zashcho-vyarata-lekuva.html

Д-р Неделя Щонова е специалист невролог, занимава се с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hфpital Europйen Georges-Pompidou, Париж, член на Европейското общество по клинична невромузикология.

Животът понякога е съпътстван от събития, явления и мисловни енергии, които „отхапват” малко по малко от нашата положителна нагласа. И подкопават онази наша уникалност, която вдъхновява всекидневния вътрешен копнеж към съвършенството. Но природата показва, че почти всяко нещо се проявява в цикли. Нашият живот също има своите сезони и цикли. И дори, когато светът изглежда като недомислица, империята от тъмни настроения ни владее, периодите - тип емоционални угарки - буквално ни задушават , а щастието изглежда като сякаш пуснато в дъъъъълга ваканция, точно тогава… потърсете и вложете Вярата в себе си.

Нека да я вземем тази дума „вяра”. И да я разгледаме. По-добра от нея няма! Вярата е свързана с човешкия ум, с човешкия интелект и може да се сравни с … книга… Във всеки случай една книга, също както и една вяра, е винаги хубава и обогатяваща, създадена, за да бъде държана в ръка или близо до сърцето, да бъде четена в самолет, влак, кресло или лодка, там където няма електрически контакт, да си я спомняш заради мъката над нейните страници, заради това колко пъти си я разгръщал или напротив, стоейки там на рафта с житейските истини, да ти напомня че може би все още не си я прочел…

Когато вярваме или когато се молим, ние се свързваме с една неизчерпаема, зряла, вътрешна сила. Ако отделяме около 5 минути на ден за молитва или позитивна креативна визуализция, което е половин процент от времето, през което сме будни, можем да се радваме на свят пълен с чудеса. Защото истинското величие е смирено, а искрящото здраве черпи сили най-вече от хармонията.

Многобройни научни изследвания, са извършили оценка на терапевтичните ефекти, които вярата има. Като цяло, изследванията показват, че хората, които се молят редовно, е по-малко вероятно да се разболеят, а тези които го правят редовно, се възстановяват по-бързо. Молитвата изглежда да има лечебен ефект върху хората. Защо ?

 Един балансиран подход би ни помогнал да обясним как благородството, смирението и здравето са неразделни приятели. Защото преследваното щастие се изплъзва, а дареното се връща при нас. Когато вярваме и преодоляваме нещата с ведрина и спокоиствие, ние даряваме на себе си едно сърце изпълнено с благоговение и благодат. В Библията е казано – „Едно сърце в мир дава два живота на тялото, а от завист и ярост, костите гният”.

 Вярата е трансмисия към по-високо енергийно равнище, в което брътвежите на егото стихват, умиротворението на душата бива споделено на клетъчно ниво, а това умиротворение носи здраве.
 Хората, които се молят и вярват, са с по-ниски нива на депресия и с по-малък процент успешни самоубийства. Молитвата дори намалява кръвно налягане. В едно проучване, финансирано от Националния институт по здравеопазване в САЩ, изследователите открили, че хората, които присъстват на религиозни служби най-малко веднъж седмично, които се молят поне веднъж дневно или изучават Библията, са с 40% по-малко податливи на риск от високо кръвно налягане, отколкото тези, които са атеисти. В други изследвания възрастни жени, възстановяващи се след операция по повод бедрена фрактура, които имат силни вярвания и практикуват позитивни практики, са в състояние да ходят на по-големи разстояния след напускане на болницата и следователно да се радват на един по-подвижен, благополучен и дълголетен живот.

Доброто психично здраве е свързано с по-доброто физическо здраве. Нашите клетки подслушват нашите мисли. Проучвания в JAMA, Сборник на Националната академия на науките и The Lancet обективизират връзките между доброто психично здраве и доброто физическо здраве. Депресираните пациенти са с два пъти по-висока смъртност при заболявания на каротидните артерии, като има и експериментални доказателства, че лошото настроение влияе върху имунната функция, защото засяга интерлевкин-6 нивата, които са индикатор за състоянието на имунната система.

Негативният вътрешен диалог е нещо, което много разболява. Молитвата, разкривайки светлината, бидейки обител на духа, смирението и надеждата, минимализира този негативен вътрешен диалог и сякаш без да иска, от самосебе си и с лекота, профилактира появата на депресивни епизоди, прекъсва патологичната връзка между мозъка и организма. Защото нашият мозък не може да мисли за две неща едновременно. Той може да поддържа само един фокус на активно съсредоточие – ние или сме изпълнени с активна вяра, или се чувстваме обречени. Когато вярваме, постигаме пропорции, надвишаващи чистата материя. Обикновено живеем вън от себе си. Но в молитвата ние се предаваме на себе си, влизаме в най-вътрешното светилище на душата, оставаме в покой и се оттегляме в тишина, дишаме въздуха на вечността. Този покой има невероятна лечебна сила. И така, както животворния горски въздух ни съживява, така и с вярата придобиваме нова жизненост на душата.

Невротеологията е едно интересно и жизнеспособен поле, което активно върви напред в своето развитие. Тя изисква отвореност към идеята, че научните и духовните перспективи могат да се развиват синхронно в своята заедност.

Целта на медитативните упражнения за укрепване на вярата, в различните духовни пътеки, е да се постигне абсолютно или свещено състояние на съзнанието, отвъд нашия осезаем свят.
Досега науката познаваше три състояния на мозъка – активно бодърствуване, бърз сън и бавен сън. Но сега вече авангардните невролози обособяват и едно четвърто функционално състояние на мозъка – това е бавното или молитвено бодърствуване. ЕЕГ анализ показва разреждане вълните на мозъчна активност и биотокове, като в края на молитвата остава само бавният Делта ритъм, с честота 2-3 Hz. По време на усърдна молитва мозъчните вълни имат толкова ниска амплитуда, че се доближават до правата линия. След края на молитвата, мозъкът се връща към обичайния Алфа и Бета ритъм (13-30 херца) А мирът в ума носи много здраве за тялото.

 Нашите тела могат да се адаптират към промените в мислите, настроението или околната среда, без съзнателни усилия: треперим, когато е студено, сърцата бият по-бързо, когато се вълнуваме , дланите се потят при напрежение. Това е автономната нервна система. Тя случва нещата без ние да мислим Въпреки това със съзнателно усилие можем да влияем върху тези автоматични функции. Когато сме вярващи и позитивни, успокояваме тази вегетативната нервна система. Чрез позитивен биофидбек, чиято оздравителна обратна връзка е особено подчертана, "инсталираме" в мозъка навика за щастие и спокойствие. След което емоциите и убежденията се превръщат в навици. А навикът да приемаме и разбираме повече отколкото да съдим и беснеем, е нещо толкова здравословно в своята същност, че едва ли има аналог.

 Проф Хърбърт Бенсън (1975) отбелязва, че лицата, които са били в състояние на позитивен биофидбек понижават систоличното кръвно налягане по време на молитвени сесии именно с релаксиращи мисли за постигане на желаните резултати

По време на медитативните вяра сесии, се отчита и понижен метаболизъм на кислорода, средно от 12%, повече отколкото по време на сън и намалена чувствителност към CO2, спадат артериалните нива на лактата и с 20 % се увеличава концентрацията на бета-ендорфините, фенилаланина (аминокиселина, която е полезна за положително повлияване на депресия, умора и болка от различен произход ), серотонина 5-HIAA, маркирано спада пулса, което предполага релаксация и овладяване на релаксация-индуцираната тревожност. (Heide & Borkovec, 2003 г.; Ley, 1988; Венгер, 2008).

Тези промени показват, че спокойствието е хипометаболитно състояние, подобно на сън или почивка, което има уникален релаксиращ психофизиологичен ефект. А здравето, растежът, развитието и еволюцията се случват единствено, когато човек е спокоен. Тогава енергията не изчезва, а отива в развитие. Забогатяването е вътрешен процес.

По-нататъшните изследвания установяват , че потокът на кръвта през черния дроб и бъбреците намалява, вплетен в едно увеличение на притока към мозъка (Jevning 2007, и др, 1979; Jevning, 1992). Кръвното налягане е във фокуса на изследването. Намаляването на систолното налягане е наблюдавано и по време на експериментални сесии (Барнс, и др, 1999; Кастийо, и др, 2000; Лий, и др, 2000;. Уолъс, и др). Такива намаления на кръвното налягане, както е отбелязано по-горе, са свързани с понижен риска от сърдечно-съдови заболявания и по-висока средна продължителност на живот.

Вярата повлиява също и ендокринната система, хормоните и невротрансмисията. Има доказателства за ефекта на молитвата върху адренокортикална активност, като по последни данни секреция на стрес-хормона кортизол рязко намалява, а той има отношение към експериментално-индуцирания стрес, заболеваемост и смъртност (Маклийн, и др., 1994).

През последното десетилетие невроизобразителните техники, като например позитронна емисионна томография (PET), еднофотонна емисионна томография (SPECT) и функционален магнитен резонанс (магнитен резонанс) са използвани за измерване на мозъчния кръвоток (CBF) и активност в мозъка по време на молитва и се установяват структурни изменения в мозъка на тибетски монаси, които практикуват молитва и медитация с години. Т.е. вярата и убежденията повлияват невропластичността на мозъка и водят до структурни промени – активизирано дясно полукълбо, увеличен размер на десен хипокампус, нараснало сиво вещество в десен фронтален дял и ляв таламус. Революционно!

Вярата, надеждата и любовта вселяват в душата чувство на мир, спокойствие, духовност и единство с всички . Това изгражда психичен имунитет и целенасочено култивира емоционална интелигентност от друг тип. Свързва ни с Истината за потенциала, заложен дълбоко в нас, дава вътрешно царство на добрина и ни освобождава от огорчения.

 Тя - вярата, е най-съзидателното нещо на света.

 Една латинска сентенция казва - "Mens agitat molem". - Духът движи материята …
Всеки може да го интерпретира по свой начин, но аз лично като човек, майка и лекар, винаги ще изповядвам веруюто – ВЯРАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ЛОГИКАТА !




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13754778
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930