Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2013 07:07 - Доктор Неделя? Ще я гледаме в неделя
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
1



Доктор Неделя? Ще я гледаме в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1606477



27.10.2012 07:37;
24 Часа;
2035;
3;

Д-р Неделя Щонова

Неделя в 8 сутринта. По-сънливите още не са изпили първото си кафе. От екрана на bTV жизнерадостно се подава стряскащо красивото лице на д-р Неделя Щонова. Чудато съвпадение - доктор Неделя, която води здравното предаване в неделя!

Мъж на средна възраст разказва как на 28 г. му поставят диагноза множествена склероза. Казват му, че до 2 г. ще е на инвалидна количка. Човекът се е справил със заболяването с помощта на разработена от него система от правилно хранене и йога. Той е прав и здрав пред камерата на д-р Щонова. Темата се разчепква от гледна точка на холистичната и алтернативната медицина. Дават се всички ъгли. Напоследък по телевизията тече рекламата на това предаване – “Духът на здравето”.

Тези, които често прещракват каналите, със сигурност са я засичали в Евроком, където цели 10 г. води здравното предаване “Преди лекарствата”. То е печелило международни и национални награди, като един от триумфите му е през 2010 г. в Стокхолм.

В конкуренция с 22 страни и с участието на водещи световни медии като Би Би Си, Канал Франс интернасионал, Рай уно, Рай тре, “Таймс”, “Кориере дела сера” и др., предаването на д-р Щонова печели голямата награда - златна статуетка, и се превръща в номер едно медицинско предаване в света на тема захарен диабет за 2010 г.

“Вероятно това е направило впечатление на bTV, поканиха ме да говорим, представих концепция и решихме да правим този проект.”
Съвпадението с името не е единственото. “На 7 октомври 2000 г. беше първото излъчване на първото ми предаване “Преди лекарствата”. На 7 октомври беше излъчено за първи път и “Духът на здравето”.

“За тези 10 г. съм правила много скъпоценни интервюта. Надявам се един ден да можем да ги излъчим и по bTV – с Жозе Родригеш душ Сантуш, Хорхе Букай, Джон Маккук от “Дързост и красота”, професор Мулдашев.”

От визитката й в сайта на bTV научаваме, че е невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е в Уейл Корнел медикъл колидж в Ню Йорк и Европейска болница “Жорж Помпиду” в Париж. Член е на Европейското общество по клинична невромузикология и на италианската фондация “Джорджо Брунели”.
Родена е на 9 юли в Пловдив, но от I до V клас живее с родителите си в Мапуто, Мозамбик. Завършва гимназия “Димитър Благоев” - Пловдив, с хуманитарен профил биология и химия и изучаване на английски език и Медицинския университет в града на тепетата. Има студио за аналитична и когнитивна психотерапия в Пловдив.

Тя има семейство, в което е влюбена. Съпругът й е известният пловдивски архитект Валентин Маринов. “Ако мога да перифразирам Валя Балканска, която казва “Аз деля родопските песни на “Бела съм, бела” и всички останали песни”, аз пък деля всички мъже в този свят на две категории - на мъжа ми Вальо Маринов и на всички останали.” Женени са от 17 г. Неделя казва: “Аз съм по дългосрочните проекти. За да проникнеш в дълбочина, е нужно време.” Плодът на този конкретен дългосрочен проект е 7-годишна дъщеричка с името Лилия Сапфира.


Д-р Щонова подарява букет на дъщеря си Лилия Сапфира. Лили току-що е участвала в балетния спектакъл “Орисия”. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ“Преди година тя ме беше
попитала: “Мамо, ти нали се занимаваш с психоанализа, кажи ми как да бъда щастлива?” Беше се върнала разплакана от градината. И аз й казах: “Ами, Лили, мамо, бъди щастлива с нещата, които имаш, и недей да страдаш за нещата, които нямаш.”

И онзи ден закъсняваме с 10 минути за училище. Започвам да се притеснявам, при което тя ми казва: “Мамо, нали си ме учила да бъдем щастливи с нещата, които имаме. Нека да мислим, че тези 10 минути ние бяхме заедно и това е прекрасно, а не че с 10 минути закъсняхме за училище.” И аз си казах: “Моят учител, детето!” Бях много щастлива, направо ми се насълзиха очите. Едно дете, което осъзнава, че закъснява, и се опитва да успокои майка си.

Имах същото чувство в 4-те предавания, които правихме с bTV с всичките тези лични истории. Много трудно е някой да излезе и да сподели, че душата му е разкъсана, но той има сили да се бори. Това е парадоксално - хора, които имат тежки диагнози, да дават кураж на здравите. Едни от най-красивите хора, които съм срещала в живота си,
 са именно тези, които са били очи в очи с болката, които са били на границата между живота и смъртта и после са намерили сили да се изправят и да продължат.”

Д-р Неделя от малка искала да стане лекар. Най-голяма притегателна сила за нея имат тайните на човешкия мозък. “При цялото ми уважение към всички други специалности смятам, че мозъкът е перлата в короната на човешкия организъм”, казва тя.
“Когато бяхме втори-трети курс по патоанатомия, съм си потапяла ръката в банката с препарати от мозък във формалин, пипала съм мозъка и съм си казвала:
Как така една сива топка произвежда мисли, открития, драми, интерпретира света по толкова различен начин? Винаги съм искала да проникна в тайните дебри, да се занимавам с демистификацията на мозъка.”

Получава предложението да работи в телевизия през 2000 г., тъкмо когато е взела специалност и вече е в отделението по неврология към Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив.

“С моя професор Байкушев, мир на праха му, четяхме лекции по приложна невропсихология в университета. Точно бързам за една лекция в 4 часа, и ми звъни телефонът. Вдигам и казвам: “Извинете, но не мога да говоря.”
От другата страна чувам: “Вижте, нашият шеф Георги Барбудев има идея до направим здравно предаване, напишете концепция и заповядайте.”

Аз си мечтаех да направя научна кариера. Не спах една нощ – дали да се занимавам с научна работа, или да тръгна в телевизията.

Докараха на мое дежурство в отделението един човек в кома. Бях абсолютно сама в реанимацията. Направих първата си пункция в живота. Няма да забравя как си отвори за първи път очите, погледна ме и попита: “Вие коя сте?” Тогава си казах: Никога няма да мога да направя нещо по-велико! Години по-късно бях със семейството си на абсолвентски бал в Търново. Стоим до едно фото, идва жена и ми носи кексче. “Вие не сте ли докторката от телевизията? Искам да ви подаря това кексче, защото правите толкова много за нас. Учите ни да живеем преди лекарствата.”

В един момент аз си помислих, че това са съизмерими неща – да върнеш един човек от комата към живота и, от друга страна, да караш хората да преодолеят този пасивен подход към здравето. Да ги тласнеш към проактивната здравна култура. Много от отношенията и нагласите, които имаме, са престъпно небрежни. Но хората не са виновни. Те са завъртени в тази сложна система на социални неуредици, депресии – виждате каква е обстановката. И ние трябва да им помогнем”, смята Неделя.

В интернет може да се намерят всякакви прелюбопитни клипове с д-р Щонова. В един я показват как прави упражнения, при които почти си качва краката на главата. На друго видео в ютюб свири на пиано - доста впечатляващо изпълнение за непрофесионалист. “Когато съм най-тъжна, сядам на пианото”, разказва тя.

“Правихме този запис за световния конгрес по клинична невромузикология, където бяхме с Джорджо Брунели, основател на фондацията на негово име. Става дума за терапевтичния ефект на музиката и интегрирането й в клиничната практика.”
Д-р Щонова разказва една лична история.

“Навремето баба ми Стояна беше получила инсулт и не можеще да говори. Когато й пеех песента “Млада хубава Стояна”, тя пееше с мен. Баба пееше прекрасно, а не можеше
да каже една дума. Когато се женех, тя не можеше да ми каже това, което искаше. Аз седнах с бялата рокля на пианото и тя ми го изпя. И сега на конгреса по невромузикология разбирам как музиката е невероятно терапевтично средство, което спомага невроналните пътеки да се активизират и да помогнат човек да попълни говорния си дефицит.”

За щастие самата Неделя не страда от говорен дефицит. Речта й се лее бързо и гладко. Тя знае английски, португалски, италиански и руски език.

Според нея мързелът е болест и трябва да бъде добавен в международната класификация на болестите. “Връщам се от дежурство и не си казвам: ох, Нели, вземи да си починеш, за да нямаш кръгове под очите. Вместо това правя пет км в една гребна база, вземам си душ и се чувствам като преродена. Представата ми за почивка е активната дейност.”

“Аз съм много спортен тип - обяснява тя. - Бях балерина, солистка на професионално танцово студио “Ритъм”, лауреат на много наши и международни награди. Играла съм гимнастика, играя тенис – имаме невероятен лекарски тенис клуб, който е член на Balkan Medical Tennis Society и всяка година на ротаторен принцип правим състезания. Януари имаме състезание по ски – карам ски, обичам много да тичам, да плувам, била съм инструктор по аеробика.”

Едно от нещата, в които вярва, са дисциплината и перфекционизмът.
“Миналия месец в кабинета ми дойде майка с детенце и каза: “Хайде сега да поговорим колко е важно да се ядат плодове и зеленчуци.” “Ама, мамо, как да обичам плодове и зеленчуци, когато те чувам от кухнята да шумиш с шоколада.” Не само децата, но и зрителите, и пациентите - те нямат нужда от думата - те имат нужда от примера”, убедена е д-р Щонова.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13714741
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031