Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2012 06:20 - Християнството е на изчезване в Близкия изток, според проучване
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
0



 Християнството е на изчезване в Близкия изток, според проучване  http://infobulgaria.info/news.php?itm=17987
Християнството е на път да изчезне в "библейската си люлка" в Близкия Изток заради растящото преследване на вярващите, се казва в проучване на мозъчния тръст "Сивитас", за което съобщава "Дейли телеграф".
В него се предупреждава, че християните страдат от по-голяма враждебност по целия свят в сравнение с всяка друга религиозна група и че политиците са слепи за степента на насилие срещу тях в Африка, Азия и Близкия Изток.
Най-честата заплаха за християните в тези райони е радикалният ислям, като тяхното потискане в мюсюлмански страни често се пренебрегва от страх, че критиките може да бъдат възприети като "расизъм", смята авторът на изследването, озаглавено "Християнофобия".
Смята се, че в момента над 200 милиона християни, т. е. 10 процента от християните в света, са "социално онеправдани, преследвани или потискани заради вярата си". Потисническите режими обикновено гледат на християнството като на "западна" религия, която може да бъде използвана за тяхното подкопаване, се допълва в изследването.
Най-силна е враждебността срещу християнството от страна на държавата в Китай, където по затворите биват хвърляни най-много християни отколкото във всяка друга страна. В тази връзка авторът на изследването цитира китайски правителствен съветник, според когото САЩ подкрепят разрастването на протестантството в Китай като инструмент на политическо дисидентство. Целта на американците била да променят характера на строя в Китай и да го подкопаят.
Лъвският пай от преследванията срещу християни е в страни, където ислямът е господстваща религия, продължава докладът, като цитира различни оценки, според които близо половината до две трети от християните в Близкия Изток са напуснали района или са били избити през последното столетие.
"Съществува сериозна опасност християнството да изчезне от библейската си люлка", подчертава изследването и припомня, че 12 от общо 20 страни, определени като "несвободни" по отношение на религиозната търпимост от правозащитната организация "Фрийдъм хаус", са с преобладаващо мюсюлманско население.
Изброяват се стотици нападения срещу християни от религиозни фанатици през последните години, повечето от които са в страни като Египет, Ирак, Пакистан, Нигерия, Индия, Бирма и Китай. /БТА/ Дарик Нюз



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745074
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930