Постинг
24.12.2012 14:10 -
ЧЕРВЕНОТО ВИНО - ДРЕВЕН ЕЛЕКСИР
Неделя, 02 Декември 2012 13:34
Червеното вино - древен елексир
Написана от Теодора Дончева
Ползите за здравето от червеното вино / Снимка: Гугъл изображенияЧервеното вино е една от най- древните алкохолни напитки. Писмени данни за него има върху шумерски плочки и египетски папируси, датиращи от 2200 г. пр. Хр. Описани са неговите лечебни свойства, което го превръща в най-старото лекарствено средство, направено от човека. Използвали са го за дезинфекция на рани, при храносмилателни смущения, летаргия, диария и дори за облекчаване на родилни болки.
Древните гърци широко го употребяват. Хипократ го препоръчва като полезно допълнение към един здравословен хранителен режим. С него са лекувани гладиаторите в Мала Азия. Използвано е и в кулинарията.
Червеното вино редовно присъства на трапезата на всички средиземноморски нации. Учените отдават именно на свойствата на рубинената напитка, известният феномен, че средиземноморските народи имат значително по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.
По същата причина французите, консумиращи мазни сирена и меса в комбинация с вино, страдат значително по-малко от висок холестерол и сърдечни проблеми.
Но как учените обясняват тези феномени?
Във виното се съдържат полезните полифеноли, най-ценният сред които е ресвератролът. Той е мощен антиоксидант със значително по-силно действие дори от витамин Е. Съдържа се в ципата предимно на червените сортове грозде и представлява нещо като естествен антибиотик, чиято функция е да защити гроздовите зърна от гъбички, бактерии и ултравиолетовите лъчи. Нищо чудно, че има такова невероятно въздействие и върху нашия организъм. Ето някои от полезните му качества:
- Както споменах, той има свойството да намалява лошия холестерол и да ни предпазва от сърдечно-съдов риск;
- Има данни, които сочат, че е добро средство за превенция срещу различни видове рак;
- Подобрява паметта, предпазва от старческа деменция
- Именно на основата на ресвератрола се разработва съвременната терапия за борба със стареенето.
- Помага при инфекции и има антисептично действие;
- Счита се, че е ефекасно средство в борбата с остеопорозата. Умерената консумация на 1-2 чаши вино на ден с храната подобрява костната плътност.
В червеното вино се съдържат още желязо, цинк, витамини, предимно от В-група. Така че то е полезно при анемия и нервни състояния. Мелатонинът в състава му помага срещу появата на бръчки. Освен това, ако искате да сте слаби и фини, доказано е, че рубинената напитка ни кара да се вталяваме!
Разбира се, от изключително значение е виното да се консумира в умерени количества иначе може да има обратен ефект /да бъде токсично, канцерогенно и да доведе до умствени увреждания/. Препоръчваната дневна доза е 150 мл. на ден за жените и 300-350 за мъжете. Експертите съветват да се приема заедно с храната и да имаме поне 2 чисти от алкохол вечери седмично.
И да не забравяме, че червеното вино е и източник на веселие, удоволствие и приятни срещи с приятели!
Наздраве!
Ползите за здравето от червеното вино / Снимка: Гугъл изображенияЧервеното вино е една от най- древните алкохолни напитки. Писмени данни за него има върху шумерски плочки и египетски папируси, датиращи от 2200 г. пр. Хр. Описани са неговите лечебни свойства, което го превръща в най-старото лекарствено средство, направено от човека. Използвали са го за дезинфекция на рани, при храносмилателни смущения, летаргия, диария и дори за облекчаване на родилни болки.
Древните гърци широко го употребяват. Хипократ го препоръчва като полезно допълнение към един здравословен хранителен режим. С него са лекувани гладиаторите в Мала Азия. Използвано е и в кулинарията.
Червеното вино редовно присъства на трапезата на всички средиземноморски нации. Учените отдават именно на свойствата на рубинената напитка, известният феномен, че средиземноморските народи имат значително по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.
По същата причина французите, консумиращи мазни сирена и меса в комбинация с вино, страдат значително по-малко от висок холестерол и сърдечни проблеми.
Но как учените обясняват тези феномени?
Във виното се съдържат полезните полифеноли, най-ценният сред които е ресвератролът. Той е мощен антиоксидант със значително по-силно действие дори от витамин Е. Съдържа се в ципата предимно на червените сортове грозде и представлява нещо като естествен антибиотик, чиято функция е да защити гроздовите зърна от гъбички, бактерии и ултравиолетовите лъчи. Нищо чудно, че има такова невероятно въздействие и върху нашия организъм. Ето някои от полезните му качества:
- Както споменах, той има свойството да намалява лошия холестерол и да ни предпазва от сърдечно-съдов риск;
- Има данни, които сочат, че е добро средство за превенция срещу различни видове рак;
- Подобрява паметта, предпазва от старческа деменция
- Именно на основата на ресвератрола се разработва съвременната терапия за борба със стареенето.
- Помага при инфекции и има антисептично действие;
- Счита се, че е ефекасно средство в борбата с остеопорозата. Умерената консумация на 1-2 чаши вино на ден с храната подобрява костната плътност.
В червеното вино се съдържат още желязо, цинк, витамини, предимно от В-група. Така че то е полезно при анемия и нервни състояния. Мелатонинът в състава му помага срещу появата на бръчки. Освен това, ако искате да сте слаби и фини, доказано е, че рубинената напитка ни кара да се вталяваме!
Разбира се, от изключително значение е виното да се консумира в умерени количества иначе може да има обратен ефект /да бъде токсично, канцерогенно и да доведе до умствени увреждания/. Препоръчваната дневна доза е 150 мл. на ден за жените и 300-350 за мъжете. Експертите съветват да се приема заедно с храната и да имаме поне 2 чисти от алкохол вечери седмично.
И да не забравяме, че червеното вино е и източник на веселие, удоволствие и приятни срещи с приятели!
Наздраве!
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.